Asasinarea lui Nemţov: scenarii şi adevăruri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât puterea, cât şi opoziţia din Rusia pun asasinarea lui Boris Nemţov pe motive politice. Bineînţeles, acestea diferă şi au diferite canale de difuzare, dar fiecare variantă este analizată într-un material realizat de analistul în spaţiul estic din Chişinău Constantin Uzdriş.

Prima versiune dată publicităţii de către site-ul pro-Kremlin, Lifenews, este „Răzbunare din Gelozie”. Instituţia media ar fi găsit chiar şi mărturii că tânăra care îl însoţea în momentul asasinării, modelul ucrainean Ana Duriţkaia, ar fi mers cu puţin timp în urmă în Elveţia unde ar fi făcut avort. Versiunea cu răzbunarea mi se pare cel puţin ireală ca să nu-i spun comică. În primul rând cea care ar fi făcut avortul Ana Duriţkaia era în momentul asasinatului cu Boris Nemţov, deci la moment cel puţin nu avea ură pe el. Dacă admitem prin absurd că Nemţov ar fi putut fi omorât de către un fan al tinerei fete atunci cu siguranţă crima nu s-ar fi produs în centrul oraşului, iar astfel de criminali acţionează de multe ori spontan şi lucrează singuri nu în cadrul unui grup bine organizat cum vedem în acest caz. În plus ulterior au apărut diferite interviuri cu mama fetei, din care reiese că nu avea nimic împotriva relaţiei dintre cei doi, doar că mama lui Duriţkaia i-ar fi cerut fiicei să păstreze copilul de la Nemţov.

Urma islamică

O altă versiune vehiculată este răzbunarea unor fanatici islamişti care ar fi fost deranjaţi de faptul că Boris Nemţov ar fi declarat Je Suis Charlie. În presă a apărut şi informaţia precum că pricipalul suspect al omorului ar fi conducătorul batalionului Dudaev, Adam Osmaev, care, anterior a fost acuzat că ar fi încercat să-l omoare pe Vladimir Putin. Şi această versiune este o făcătură a propagandei ruseşti. Incidentul de la Charlie Hebdo s-a produs acum o lună şi jumătate, imediat după care mai mulţi politicieni dar şi personalităţi s-au solidarizat cu jurnaliştii de publicaţia franceză. Dacă încercăm să fim naivi şi să credem că vreun islamist l-a omorât pe Nemţov atunci nu este clar de ce a aşteptat atât de mult? În plus fundamentaliştii islamici de obicei încearcă să omoare cât mai multe persoane, ori Ana Duriţkaia a rămas în viaţă şi nici măcar nu a fost rănită.

Ucraina şi Occidentul

Printre primii care au anunţat despre implicarea Ucrainei şi (sau) a serviciilor secrete occidentale a fost preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din Duma de Stat a Rusiei, jurnlaistul Alexei Puşkov. Acesta a menţionat că se încearcă destabilizarea situaţiei din Rusia şi din Donbas prin omorârea unui simbol al opoziţiei ruse. Subliniez, a vorbit despre aceasta un jurnalist, nu un expert, nu un jurist, sau un fost colaborator al serviciilor de drept sau speciale. Puşkov este unul dintre cei mai favoriţi cântăreţi ai osanalelor propagandistice care ies din Kremlin. Cât de puternice nu ar fi serviciile speciale Occidentale, nimeni nu ar fi riscat să-l asasineze pe Nemţov în centrul Moscovei. În primul rând, există o probabilitate extrem de mare serviciile secrete ruse urmăreau fiecare pas a lui Boris Nemţov. Despre urmărirea sa ne demonstrează faptul că de fiecare dată când puterea avea nevoie dădea publicităţii în presa afiliată detalii din viaţa opozantului. Îmi amintesc ce scria un avocat rus care în anii 90 a lucrat cu mai multe autorităţi criminale din Rusia: că reprezentanţi ai Ministerului de Interne îl filau de fiecare dată când lucra la vreun dosar de rezonanţă. Cu siguranţă serviciul de contraspionaj ar fi observat o eventuală planificare a unei diversiuni asupra lui Nemţov.Pentru serviciile speciale ruse ar fi fost un mare noroc să prindă de mână vreun agent străin care atentează la viaţa unui opozant. Acest spectacol i-ar fi spălat mult imaginea lui Vladimir Putin, atât în exteriorul cât şi în interiorul ţării. Unica legătură între asasinat şi Ucraina, este faptul că Boris Nemţov lucra asupra unui amplu raport care ar fi demonstrat implicarea Federaţiei Ruse în conflictul din Ucraina. Această informaţie a fost prezentată de jurnalista Xenia Sobciak şi de colegul lui Nemţov de partid, Ilya Iaşin.

Locul crimei

Crima s-a produs la 100-150 de metri de Kremlin. Prin definiţie acesta este punctul 0 al Rusiei şi al puterii de la Moscova. Am avut ocazia să merg de cel puţin trei ori prin acele locuri, în diferite ore ale zilei. Pot spune cu siguranţă că indiferent de oră şi anotimp zona este patrulată permanent de către Serviciul de Patrulă şi Santinelă a poliţiei, atât cu maşini cât şi pe jos. Mai mult decât atât, zona este monitorizată de cel puţin două servicii. Pe lângă Poliţie este Serviciul Federal de Pază (SPP-ul nostru). Acesta este cel mai performant serviciu din Federaţia Rusă, creat încă de Generalul Korjakov, fosta pază de corp a lui Boris Eliţîn. Korjakov în memoriile sale recunoaşte că acest serviciu are propriul departament de spionaj, contraspionaj şi analiză, nu mai vorbim de nenumăratele camere de supraveghere din zonă şi a serviciului de supraveghere care operează cu acele camere. Faptul că în cadrul emisiunii de autor a aceluiaşi Alexei Puşkov, au fost date publicităţii imagini video de pe o cameră de supraveghere denotă interesul Kremlinului de a crea o anumită imagine a crimei. Încă un lucru destul de straniu este acel plan de identificare a presupusei maşini cu care au fugit criminalii. În apropierea Kremlinului aproape la fiecare intersecţie este asigurată de echipaje ale Poliţiei Rutiere. Aceste echipaje blochează intersecţiile când de la şi spre Kremlin se îndreaptă cortegiile oficiale. Logica spune că aceste intersecţii ar fi trebuit să fie blocate la cel mult 10 minute de la momentul crimei, adică în momentul în care la faţa locului a ajuns prima maşină de poliţie.

Arma crimei

Nemţov a fost asasinat dintr-un pistol de marcă Makarov în care au fost puse gloanţe diferite. Acest tip de pistol este cel mai uşor de cumpărat pe piaţa neagră. Potrivit unor date neoficiale pe piaţa neagră a Rusiei şi CSI circulă în jur de jumătate de milion de asemenea pistoale care provin fie în urma conflictelor îngheţate fie vândute de către militari în perioada destrămării Uniunii Sovietice. În plus este şi cel mai ieftin dintre armele cu care s-au săvârşit crime în anii 90.

Crime similare

Primul asasinat de rezonanţă care a cutremurat Rusia a fost uciderea lui Vladislav Listiev. Directorul postului Public de Televiziune rus pe 1 martie 1992. Listiev a fost omorât în scara blocului. Printre versiunile vehiculate atunci era interesul economic al companiilor care comercalizau publicitatea la postul Public de Televiziune. Se vorbea despre Igor Lisovski şi Boris Berezovski. Înainte de a fi ucis, Vlad Listiev anunţase moratoriu la plasare publicităţii la postul Public de televiziune. O altă versiune pe care a înaintat-o Boris Berezovski a fost implicarea oligarhului Vladimir Gusinski (atunci proprietarul postului privat de televiziune NTV). Organele de drept s-au lăudat că ar fi depistat asasinii. Unul ar fi deja mort altul se află în închisoare. Nimeni însă nu a prezentat cine a fost comanditarul crimei, nici după 23 de ani. Ana Politkovskaia, jurnalista care l-a criticat pe Vladimir Putin şi preşedintele Ceceniei Ramzan Kadîrov. Şi în cazul Anei Politkovskaia au fost depistaţi presupuşii autori ai crimei şi persoana care a organizat, însă rămân două întrebări.

Motivul crimei şi comanditarul

Nimeni de la Moscova nu poate răspunde la această întrebare. Nici inculpaţii nu pot răspunde la această întrebare.

Modul de asasinare

Potrivit organelor de drept de la Moscov, Boris Nemţov a murit după ce a fost împuşcat de 4 ori în spate, de la mică distanţă. Modul în care a fost executat Nemţov demonstrează că asasinul este profesionist dar care încearcă să demonstreze că este diletant. În minte îmi vin doi asasini la comandă care au activt în anii 90 în federaţia rusă Alexandr Salonik (omorât în 1997 în Grecia) şi Alexei Şerstobitov (condamnat la 22 de ani de închisoare în anul 2007), ultimul a scris şi o carte. Din cartea lui reiese că orice killer profesionist preferă să omoare omul din unul, cel mult două focuri. De aceea orice asasin la comandă trage în cap, mai ales de la mică distanţă. În plus un asasin profesionist ar fi preferat un loc cât mai dosit cum ar fi scara blocului, parcare, toalete sau oricare alt loc cu cât mai puţini martori. În arsenalul celor doi menţionaţi mai sus erau arme cu lunetă, pistoale chiar şi explozibil. Cele patru gloanţe trase în Nemţov au fost trase pentru a se asigura că opozantul va fi ucis. Locul crimei şi activitatea ulterioară a organelor de drept demonstrază că asasinatul a fost făcut de către persoane, cel puţin apropiate serviciilor speciale ruse. Asasinii erau siguri că nimeni nu le va pune probleme. În plus au avut informaţii exacte despre ce face şi ce planuri are Boris Nemţov.

Constantin Uzdriş concluzionează că, din păcate, în acest asasinat ca şi în altele care s-au întâmplat la Moscova sunt multe semne de întrebare şi sunt foarte puţine şanse ca acestea să se transforme în răspunsuri...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite