Rusia

articolul anterior articolul urmator

Avertismentele colonelului Hodarionok cu trei săptămâni înainte de invazia rusă: Ce a omis Putin

17
19 May 2022 06:16:23
Autor: Ion Gaidau
Mihail Hodarionok
Mihail Hodarionok

Unii reprezentanţi ai clasei politice de la Moscova susţin că Rusia este capabilă să provoace o înfrângere zdrobitoare Ucrainei, în doar câteva ore, poate chiar mai repede, dar aceste aprecieri nu corespund realităţii, avertiza, cu trei săptămâni înainte de începutul războiului, colonelul în retragere Mihail Hodarionok.

„Despre şoimi entuziaşti şi cuci grăbiţi”, îşi începe articolul colonelul Hodarionok.
 
Cu 21 de zile înainte de invazie, colonelul Hodarionok ţinea să sublinieze că experţii militari şi analiştii politici din Rusia erau dominaţi de opinia precum că ţara lor nici nu trebuie să trimită trupe în Ucraina pentru a învinge, deoarece armata ţării vecine este „într-o stare deplorabilă”. Unii dintre ei, continuă el, credeau că Rusia poate distruge dintr-un foc aproape toate sistemele de supraveghere şi comunicaţii, dar şi artileria şi tancurile ucrainene. „Cireaşa de pe tort: unii analişti subliniază faptul că nimeni din Ucraina nu va apăra <<regimul de la Kiev>>”, continuă autorul.

Mihail Hodarionok demonta această viziune şi lansa o serie de avertismente la adresa regimului din Rusia în cazul unui război în Ucraina.
 
Colonelul în retragere le transmitea „şoimilor entuziaşti şi cucilor grăbiţi” că nimeni din Ucraina nu va întâmpina armata rusă „cu pâine, sare şi flori”, nici măcar populaţia rusă din oraşe precum Dnipro, Herson, Mariupol sau Zaporojie.
 
El atrăgea atenţia că părerile locuitorilor din Ucraina faţă de Rusia se modificaseră, şi nu în bine, în urma „evenimentelor din 2014”, referindu-se la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia şi la iscarea unei rebeliuni pro-ruse în regiunile Doneţk şi Luhansk.
 
„Să spui că nimeni nu va apăra regimul înseamnă practic să ignori complet situaţia politico-militară şi percepţia maselor largi din statul vecin. În plus, gradul de ură (care, după cum ştiţi, este cel mai eficient combustibil pentru lupta armată) din republica vecină faţă de Moscova este sincer subestimat”, menţionează el.
 
În ceea ce priveşte cucerirea Ucrainei „dintr-un singur foc”, Hodarionok semnalează că astfel de exprimări sunt specifice „lucrătorilor politici” şi nedemne de expertize militare.
 
Autorul menţionează că atacurile iniţiale ale Rusiei nu vor reuşi să distrugă infrastructura militară a Ucrainei şi nici pretinsa superioritate aeriană a armatei ruse nu va fi de mare ajutor. De asemenea, antrenată de NATO în ultimii ani, armata ucraineană se va dovedi mai competentă decât în 2014 şi va lupta cu tenacitate, fiind ajutată de partizani în spatele liniilor - ceea ce se întâmplă deja. În plus, va avea suport din partea unor voluntari străini şi va fi înarmată de „Vestul colectiv”. Concluzia sa: armata rusă ar avea mari dificultăţi în a cuceri marile oraşe ale Ucrainei şi părerile precum că ucrainenii ar fi uşor de învins nu sunt decât o iluzie. Hodarionok prevedea un război sângeros şi cu pierderi semnificative pentru Rusia.
 
Articolul a fost publicat pe 3 februarie, cu 21 de zile înainte de invazia Ucrainei, în „Nezavisimoe Voennoe Obozrenie”.
 
Mihail Hodarionok a intrat în atenţia presei internaţionale după ce a criticat la televiziunea publică rusă desfăşurarea războiului din Ucraina. La fel ca mulţi oficiali de la Moscova, el susţine că Rusia luptă în Ucraina împotriva NATO. În schimb, îşi permite - cel mai probabil cu aprobare - să conteste unele tactici de luptă sau posibile măsuri, cum ar fi mobilizarea generală.
 
„Trimiterea soldaţilor cu armele de ieri într-un război din secolul XXI împotriva celor din NATO nu ar fi lucrul corect. Mobilizarea nu ar fi de mare ajutor în această situaţie”, a declarat Hodarionok pe 8 mai.
 
Opt zile mai târziu, colonelul în retragere a respins informaţiile din presa afiliată Kremlinului precum că moralul ucrainenilor ar fi scăzut şi a cerut să nu fie vânturate rachete în direcţia Finlandei, ţară care a depus cererea de aderare la NATO. El a apreciat că ucrainenii pot mobiliza până la un milion de persoane, în timp ce Rusia este într-o „izolare geopolitică totală”.
 
„Indiferent cât de mult urâm să îl recunoaştem, (acest lucru, n. red.) înseamnă că practic întreaga lume este împotriva noastră”, le transmite Mihail Hodarionok concetăţenilor săi care sunt de partea lui Putin în războiul din Ucraina.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Ionel Marcu
19.05.2022, 08:31:30

Și...mai trăiește?

+10 (10 voturi)
fact check
19.05.2022, 09:15:04

cred ca va deveni o prezenta constanta in spatiul public rusesc

+5 (5 voturi)
marinescu nick
19.05.2022, 08:47:28

Oricat detest rusii,si ii detest ,trebuie sa recunosc ca omul asta stie ce vorbeste. E un soldat si ofiter cum armata rusa nu prea mai are-echilibrat,rece in gandire,cu temele facute. E oricum un semn ca i se permite sa vorbeasca asa,mai ales in emisiuni in care apar tot felul de retardati "experti",gen Sosoaca si Simion la noi.

+15 (15 voturi)
fact check
19.05.2022, 08:59:09

ca peste tot, exista oameni cu scaun la cap, experti in domeniul lor. Ca vorbeste cu aprobare sau nu...aici e de analizat. In conditiile actuale din Rusia e greu de crezut ca pe individ "il ia gura pe dinainte". Ramane alternativa...omul e posibil sa fie avantgarda unui grup politico-militar care urmeaza sa sa isi faca intrarea ori prin eliminarea totala a actualului regim putinist ori sa joace rolul de "pompier" si sa scoata Rusia din rht-ul in care e bagata si sa lase loc de buna ziua la viitoarele negocieri cu Occidentul. Parerea mea ca Rusia nu va cunoastea infrangerea totala si umilitoare a Germaniei de dupa WW2, ci se va ajunge la o situatie de compromis... parerea mea

+9 (9 voturi)
MV R.
19.05.2022, 08:59:20

Nici pe Casandra nu au crezut-o regele Priam și troienii... Iar grecii au venit și au dat foc mândrei cetăți a Troiei!

+10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările