Bizoni, cai sălbatici şi fluturi au luat în stăpânire o fostă bază militară sovietică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bizoni la fosta bază militară cehoslovacă din Milovice FOTO You Tube Bohumil Prouza
Bizoni la fosta bază militară cehoslovacă din Milovice FOTO You Tube Bohumil Prouza

O fostă bază militară sovietică din fosta Cehoslovacie a devenit locaţia unui proiect de conservare şi biodiversitate implicând cai sălbatici şi bizoni, şi specii de fluturi au început să apară pentru prima dată după zeci de ani.

Bizoni, cai sălbatici şi tauri au fost aduşi din mai multe ţări europene să se hrănească cu plantele invazive care au cuprins fosta bază militară din Milovice, aflată la 35 de kilometri de Praga, părăsită de la retragerea trupelor sovietice, în 1991.

Proiectul de îmbunătăţire a biodiversităţii locale a fost iniţiat în urmă cu cinci ani şi este unul de succes.

„Schimbările sunt miraculoase. Nimeni nu se aştepta ca procesul să evolueze atât de rapid şi zona să se transforme atât de mult în doar câţiva ani”, a remarcat Dalibor Dostal, directorul European Wildlife, una din organizaţiile din spatele proiectului, care a explicat că animalele mari sunt la fel de importante pentru ecosistem cum sunt copacii pentru păduri.

David Storch, profesor de ştiinţe ale mediului în Praga spune că proiectul este „absolut unic” pentru că este vorba de conservare activă, şi nu doar de protejare faţă de activităţile umane. În plus, tăierea mecanică a plantelor invazive ar fi fost prea costisitoare.

Selecţia animalelor a fost realizată de experţi în materie de conservare din mai multe ţări europene. Animalele domestice precum oile au fost excluse, întrucât ele se hrănesc şi cu specii de plante ameninţate, nu doar cu cele invazive. 

Caii sălbatici preferă ierburile invazive, în timp ce bizonii şi taurii europeni preferă mai mult tufişurile - un parteneriat ideal. Proiectul ceh include tauri din Olanda unde există un program de încrucişare a speciilor ce are ca scop apropierea de specia Aurochs, strămoşul primar al vitelor din ziua de azi, dispărut în secolul 17.

Caii sălbatici provin din rezervaţia Exmoor din Marea Britanie, iar bizonii din rezervaţii din Polonia. În prezent proiectul include 27 de bizoni, 25 de tauri şi circa 70 de cai sălbatici. Animalele se mişcă liber pe pajiştile din jurul fostei bazei militare, au acces la surse de apă şi se descurcă singure pe tot timpul anului.

Fostele baze militare sunt considerate locuri cu biodiversitate bogată, pentru că exerciţiile militare ale soldaţilor simulează impactul animalelor.

Peisajul s-a transformat repede: florile au răsărit din al doilea an al proiectului, pe măsură ce plantele invazive au fost diminuate. Genţiana cu cruce înfloreşte aici mai mult decât oriunde în Cehia, relatează Business Insider.

Şi zona a început să fie populată şi de alte specii de animale şi insecte. De pildă, fluturele Adonis albastru a fost observat aici pentru prima dată din 1967.

„Dacă oferim naturii o şansă, dacă îi lăsăm timp şi spaţiu, va avea singură grijă de o mulţime de lucruri”, a spus Miloslav Jirku, biolog la Academia de Ştiinţe din Cehia, care s-a implicat încă de la început în proiect.

„La început, m-am gândit că o varietate de specii va trebui readusă aici în mod artificial. Dar azi deja o parte din ele au crescut deja fără ca noi să intervenim în vreun fel”, a spus acesta.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite