Rusia

articolul anterior articolul urmator

Cazul a trei surori din Moscova care şi-au ucis tatăl abuziv impresionează toată Rusia

12
22 Aug 2019 16:50:11
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO BBC
FOTO BBC

În iulie 2018, trei surori adolescente şi-au ucis tatăl în timp de dormea, în apartamentul lor din Moscova, scrie BBC News.

Anchetatorii au conrfirmat că tatăl fetelor le tortura fizic şi psihologic de ani de zile. Acuzate de crimă, surorile şi soarta lor au devenit printre cele mai aprinse subiecte de dezbatere din Rusia şi peste 300.000 de persoane au semnat o petiţie care cere eliberarea fetelor.

În seara zilei de 27 iulie 2018, Mihail Kaciaturian, în vârstă de 57 de ani, le-a chemat pe Krestina, Angelina şi Maria, cea din urmă fiind minoră la acel moment, una după alta, în camera sa. Le-a certat pe fete pentru că acestea nu făcuseră curat în casă şi le-a atacat cu spray cu piper.

La scurt timp după incident, după ce adormise, fetele l-au atacat în somn cu un cuţin, un ciocan şi spray cu piper, rănile de la cap, gât şi piept ducând la moartea tatălui. El a fost găsit cu peste 30 de răni de cuţit.

Adolescentele au chemat poliţia şi au fost arestate la faţa locului.

Investigaţia a dezvăluit o istorie a violenţei din familie. Tatăl  şi-a bătut regulat fetele vreme de trei ani, torturându-le, abuzându-le sexual şi ţinându-le sechestrate. Dovezile împotriva bărbatului au fost aduse în discuţie în acuzarea fetelor.

Cazul a devenit rapid intens discutat în Rusia. Activiştii pentru drepturile omului au argumentat că surorile nu sunt criminalii, ci victimele, având în vedere că nu aveau mijloacele necesare pentru a obţine ajutor şi protecţie faţă de tatăl lor abuziv. Totuşi, în Rusia nu există legi care să protejeze vicimele violenţei domestice.

În urma unor schimbări legislative din 2017, un individ care loveşte pentru prima dată un membru al familiei, dar nu suficient de tare încât să necesite spitalizare, va fi doar amendat sau cel mult va petrece două săptămâni în închisoare.

Poliţia rusă tratează violenţa domestică ca pe o „problemă de familie”, furnizând puţin spre deloc ajutor.
Mama fetelor, care a fost şi ea bătută în trecut de către bărbat, a mers la poliţie cu ani în urmă. La fel au făcut şi vecinii familiei, care se temeau de individ. Însă nu există vreo dovadă că poliţia ar fi acţionat în vreun fel ca să-i ajute pe cei care făceau plângeri.

Dacă vor fi găsite vinovate, fetele riscă până la 20 de ani de închisoare. Avocaţii fetelor argumnetează că acestea au acţionat în legitimă apărare.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

_Turbatu_
22.08.2019, 17:17:11

Nu era mai simplu sa informezi autoritatile, protectia copilului sau sa fugi de acasa? Daca stau si ma uit mai bine la fete, nu prea au trasaturi de rusoaice. Or fi din Daghestan sau alte teritorii musulmane din Rusnacia? Cecenia, Ingusetia...

-11 (13 voturi)
Edmond Bodha
22.08.2019, 17:38:03

Turbatule, pentru cultura ta, numele terminate in ian sunt de origine armeana. Dar asa e cand cartea ti-e dusman. De dat din gura e usor, insa tu daca ai fi fost in locul acelor fete ce-ai fi facut?

+8 (10 voturi)
Daniel S.
22.08.2019, 17:42:14

Ba da, era. Insa daca si in Rusia se raspunde ca la noi cu "Inchide ca tii linia ocupata", mai bine te lipsesti.

+8 (8 voturi)
un motan intransigent
22.08.2019, 18:47:57

Tatal fetelor dormea. Buuun! Dupa ce le-a mustruluit, omul, obosit, s-a culcat. Buuun! Si acum: e logic, un om adormit n-are cum ataca pe cineva. Fetele, dihaniile naibii, nu l-au ucis in autoaparare. Ele fiind trei, puteau sa sara pe tata cum au sarit nurorile pe soacra in povestea lui Creanga. Nici atunci n-a prea fost autoaparare, dar treaca-mearga, de dragul povestii. De data asta insa, e un caz de crima clara. Or fi rusnacii intelegatori cu crima, n-ar fi de mirare dar, Danaidele astea vor cam face parnaie. Sper ca nu la Delfinul negru...

-4 (12 voturi)
OleacaDeranjant
22.08.2019, 18:54:55

"Mihail Kaciaturian" Ii nume fie de Uzbek sau din partea de Caucas(Dagestan,Cecenia,Azerbaijan,Georgia,Armenia,etc) Nu ii etnic Rus

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (12)