Ce nu au reuşit comuniştii a reuşit Pandemia. Eliseevski, magazinul simbol al Moscovei, s-a închis VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazin de lux Eliseevsky din Moscova FOTO Profimedia

Deschis în 1901, legendarul magazin Eliseevski din capitala Rusiei  a fost nevoit să-şi închidă porţile din cauza absenţei clienţilor, mai ales turişti, pe fondul epidemiei de Covid-19.

După 120 de ani, cel mai celebru magazin din  capitala Rusiei s-a închis pe 11 aprilie din cauza pandemiei, care a afectat sever numeroase afaceri şi companii din capitala rusă. Cu frontierele ţării închise, a scăzut şi numărul turiştilor care făceau cumpărături de la Eliseevski. Din 2019 s-a angrenat într-o bătălie juridică cu guvernul de la Moscova. Înfiinţat în 1901 de Grigori Eliseev, nepotul unui iobag eliberat, şi a deservit clasele bogate ale Moscovei. Comuniştii l-a rebotezat „Gastronomul numărul 1“. 

 După Revoluţia Bolşevică din 1917, Eliseev a fugit din ţară, iar magazinul a fost confiscat de noul guvern radical de stânga al Rusiei.„Este sfârşitul unei epoci. Vin aici de când eram mică“, declară o moscovită care a venit să-şi ia rămas bun de la celebrul magazin însoţită de nepoţii ei.

Un martor la deschiderea magazinului din 1901 spunea : „Pe trotuar era o mulţime de oameni care priveau nerăbdători la grămezile de mărfuri necunoscute Moscovei: munţi de fructe exotice, o piramidă de nuci de cocos de mărimea capului unui copil, banane tropicale care atârnau în ciorchine, iar cumpărătorii - veniţi din tot regatul - străluceau sub iluminatul electric ca de sidef... 

“ Magazinul alimentar (gastronom) Eliseevski a rezistat revoluţiei bolşevice, celor două războaie mondiale, cartelelor din perioadele de raţionalizare a produselor alimentare, suspendării plăţilor şi căderii URSS, dar nu şi absenţei turiştilor din cauza epidemiei de COVID-19. Aceasta şi pentru că celebrul magazin alimentar, transformat în magazin universal, de pe strada Tverskaia nr. 14 din centrul Moscovei, nu departe de Piaţa Puşkin, a supravieţuit ani ani în şir datorită turiştilor care vizitau această clădire proiectată în stilul „Art Nouveau0147. 

Pe de altă parte, locul în care este amplasat magazinul nu permite parcarea în zonă, aşa că magazinul nu poate deservi cumpărători din alte cartiere, iar cei din zonă preferă să meargă la supermarketuri mai ieftine. Toate aceste motive, corelate, alături de bătălia purtată cu guvernul de la Moscova, i-au pus capac. Ce n-au reuşit toate urgiile prin care a trecut Rusia, a reuşit un „concurs de împrejurări”.

Singurul loc din URSS unde se vindea ananas

În afară de decorul său rafinat, basoreliefuri, coloane şi candelabre, demne mai degrabă de un muzeu, magazinul era renumit pentru faptul că oferea produse exotice din diverse locuri, fie că este vorba de fructe tropicale, vinuri scumpe sau trabucuri de Havana. În perioada sovietică aici puteau fi găsite rarităţi şi delicatese, iar cozile erau kilometrice. Era singurul loc din URSS unde se vindea ananas.

Directorul din 1984, condamnat la moarte pentru corupţie

La începutul anilor '80, Eliseevski s-a aflat în centrul unui scandal de corupţie care a şocat ţara. În 1984, Iuri Sokolov, directorul magazinului, care se numea la acea vreme „Gastronom nr.1“, a fost condamnat la pedeapsa capitală pentru delapidare de bunuri şi luare de mită, deşi printre cei cărora le plasase produse la care cetăţeanul de rând nu avea acces se aflau persoane suspuse de la vârful conducerii statului, între care şi Galina Brejneva, fiica defunctului secretar general al CC al PCUS, Leonid Brejnev.

 În acea perioadă la putere se afla Iuri Andropov, succesorul lui Brejnev, temut de mulţi foşti colegi din Biroul Politic, care declanşase o campanie pentru reducerea gradului de corupţie în mai multe sectoare ale economiei sovietice. În ultimii ani, încercând să atragă turişti străini, a vândut de asemenea suveniruri, inclusiv faimoasele matrioşka.

De la produse de lux, la rafturi goale

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, s-au cheltuit aproximativ 3 milioane de dolari pentru a restaura interiorul elegant. Apoi, în 2004, Eliseevski a fost redeschis ca magazin alimentar non-stop, 24 de ore, şapte zile pe săptămână. În prezent, rafturile sale din lemn sunt goale, iar singurul lucru exotic care poate fi găsit aici sunt bananele ecuadoriene. În ultimele zile, cei mai nostalgici au venit la magazinul cu o suprafaţă de peste 800 de metri pătraţi pentru a cumpăra mezeluri, a comanda salată, chifle şi produse lactate sau pentru a lua pur şi simplu o cafea. 

Unii dintre moscoviţi, aflând că magazinul va fi în curând închis, au venit pentru a face fotografii. Clienţii săi şi-ar dori ca „Eliseevski“ să fie în continuare magazin, deşi unii sunt mulţumiţi că interioarele sale luxoase vor rămân deschise publicului, clădirea fiind considerată monument istoric. Autorităţile locale neagă că ar avea vreo legătura cu închiderea sa şi asigură că interiorul luxos al renumitei clădiri îşi va păstra aspectul actual. 

Potrivit Moskovsky-today, problema magazinului putea fi rezolvată, însă Rosreestr (Serviciul federal pentru probleme de cadastru şi imobiliare) refuză de mai bine de un an să înregistreze achiziţionarea clădirii de către compania „Eliseevski magazin“ de la municipalitate. Fără drept de proprietate, aceasta nu poate să încheie vreun contract cu o nouă societate de administrare, care ar fi interesată de legendarul magazin alimentar.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite