Ce spun specialiştii despre armele-laser cu care se laudă Rusia: „Nu este ca în Războiul Stelelor, unde apeşi un buton şi oamenii răi explodează”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Oficialii SUA susţin că nu există în prezent nicio dovadă a folosirii de către Rusia a armelor laser în Ucraina, informează BBC. Aceste declaraţii vin la scurt timp după ce vicepremierul rus Iuri Borisov declara că Moscova deţine, printre altele, un mega-laser capabil să „orbească” sateliţii aflaţi pe orbita terestră.

Vicepremierul rus Iuri Borisov a declarat, la o conferinţă de lângă Moscova din 18 mai, că Rusia a dezvoltat sisteme laser care „sunt de multe ori mai puternice, permiţând incinerarea diferitelor ţinte”.

Conform datelor transmise de Radio Europa Liberă, noul sistem are o autonomie de 5 kilometri şi a fost testat pe 18 mai, incinerând o dronă în cinci secunde.

Întrebat dacă astfel de arme sunt folosite în Ucraina, Borisov a spus: „Da. Primele prototipuri sunt deja folosite acolo”.

Informaţia nu a putut fi verificată şi nicio imagine cu sistemul laser nu a însoţit raportul, cu toate acestea, preşedintele rus Vladimir Putin a dezvăluit în 2018 că o armă laser face parte dintr-un arsenal secret.

Sistemul laser urmează să înlocuiască rachetele de apărare antiaeriană, care sunt mult mai scumpe, potrivit lui Borisov, care a lăudat şi o armă laser rusească numită Peresvet, despre care a spus că este desfăşurată pe scară largă şi, deşi nu poate doborî drone, poate orbi sateliţii până la 1.500 de kilometri deasupra Pământului.

Zelenski a batjocorit anunţul în adresa sa video de noapte, spunând că „indică în mod clar eşecul complet al invaziei” şi arată că liderii ruşi „se tem să admită că au fost comise greşeli catastrofale la cel mai înalt nivel de stat şi militar din Rusia”.

Preşedintele ucrainean a mai spus că liderii ruşi căutau o „armă minune”, o referire la propaganda pe care Germania nazistă o răspândeşte despre arme inexistente care ar asigura un punct de cotitură după ce a devenit clar că Germania nu are nicio şansă de a câştiga războiul.

Armata ucraineană a declarat anterior că forţele sale au respins 16 atacuri ale armatei ruse în regiunile Doneţk şi Lugansk şi au distrus mai multe unităţi de echipament rusesc, inclusiv opt tancuri şi peste 20 de vehicule blindate şi au doborât un avion de luptă Su-34.

Conform datelor BBC, preluate de Digi24, există cel puţin o ţară în lume care a dezvoltat o astfel de armă laser, şi anume Israelul. Luna trecută, Israelul a prezentat o înregistrare video care prezintă un sistem laser, intitulat „Iron Beam”, folosit pentru distrugerea dronelor, dar şi a proiectilor de artilerie ori rachetelor de tip Katiuşa.

Iron Beam poate fi un sistem complementar care să fie folosit în paralel cu deja mult mai cunoscutul Iron Dome.

Expertul în sisteme de apărare anti-rachetă Uzi Rubin, de la Institutul de Strategie şi Securitate din Ierusalim a explicat că armele laser nu sunt suficient de dezvoltate pentru a înclina decisiv balanţa în războiul din Ucraina.

„Nu e ca în Războiul Stelelor, unde îndrepţi arma spre oamenii răi, apeşi un buton şi oamenii răi explodează”

Potrivit specialistului, dacă o armă laser are nevoie de câteva secunde pentru a doborî o dronă, acest lucru poate fi făcut la fel de uşor apelând la arme mult mai „ieftine”, precum lansatoarele portabile de rachete antiaeriene de tip Stinger.

În plus, chiar şi cele mai puternice lasere existente în prezent, dacă ar fi folosite în luptă, ar provoca distrugeri mult mai mici decât actualele armel convenţionale. Uzi Rubin spune că laserul acţionează mai degrabă „ca un cuptor cu microunde” care încălzeşte o cană cu apă.

Actualele arme laser mai prezintă un dezavantaj: pot fi folosite pentru a ţinti şi distruge ţinte una câte una, pe rând. În schimb, sistemele antiaeriene sau antirachetă moderne sunt capabile să urmărească şi să angajeze mai multe ţinte, simultan. De asemenea, o astfel de tehnologie nu funcţionează pe vreme rea (nori, ploaie, ninsoare etc.).

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite