Ce sugestii primeşte Putin pentru noua sa Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin a ascultat joi sugestii ale Grupului său de lucru în ceea ce priveşte noua constituţie care urmează a fi supusă la vot în aprilie, la o dată încă neconfirmată.

Putin a dispus formarea unui grup de lucru în aceeaşi zi în care şi-a prezentat planurile de revizuire a constituţiei care sunt văzute ca un mod de a-şi menţine puterea şi după încheierea ultimului său mandat de preşedinte, în 2024.

Printre modificările avute în vedere de Putin sunt limitarea puterii viitorului preşedinte, extinderea autorităţii parlamentului şi întărirea Consiliului de Stat, condus de Putin.

Grupul este format din 75 de persoane, deputaţi şi celebrităţi ruse între care şi dubla campioană olimpică la săritura cu prăjina care la întâlnirea de joi a spus că este recunoscătoare pentru prilejul  de a citi Constituţia.

„Nu am avut motive şi nici nu cred că era nevoie să fac asta. Acum înţeleg că este o carte foarte importantă”, a spus Yelena Isinbayeva.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitry Peskov a declarat vineri în faţa reporterilor că nu e necesar ca ruşii să citească Constituţia.

„Cel mai important este ca cetăţenii să ştie că drepturile lor fundamentale sunt garantate”, a spus acesta.

Printre sugestiile oferite lui Putin au mai fost: Rusia să aibă statutul de învingătoare în cel de-al Doilea Război Mondial, decretarea că o familie este formată doar de uniunea între un bărbat şi o femeie, precum şi faptul că Rusia va fi mereu o putere nucleară.

Unul dintre particpanţi a vrut să se asigure că constituţia nu-i va permite niciodată unui şef de stat să cedeze vreun teritoriu precum Insulele Kurile disputate între Rusia şi Japonia.

Putin a spus că îi plac sugestiile fără a se angaja să le includă în noua sa constituţie, relatează Yahoo News care preia Bloomberg.

Familia tradiţională

În opinia lui Olga Batalina, familia se află în prezent în pericol, din cauza încercărilor de introducere a unor noi termeni ca ”părinte numărul unu” şi ”părinte numărul doi”.

”Aceasta nu este o fantezie, este o realitate în mai multe ţări”, şi-a exprimat îngrijorarea deputata care reprezintă Partidul Rusia Unită (la putere) în Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) şi care a susţinut aprig în trecut legea care interzice ”propaganda homosexuală” în ţară.  

  

”O căsătorie este o uniune între un bărbat şi o femeie”, a fost de acord preşedintele Vladimir Putin.

”Aceasta este o idee bună şi trebuie susţinută. Trebuie doar să reflectăm în ce fel să o formulăm şi unde”, a apreciat şeful statului rus, în urma unei propuneri a deputatei conservatoare Olga Batalina de a înscrie în Constituţie faptul că Guvernul este necesar să susţină ”valorile familiale tradiţionale”.

Comunismul şi Dumnezeu

La un secol de la Revoluţia Bolşevică Dumnezeu şi-ar putea face loc în Constituţia rusă, scrie RT. 

Liderul Partidului Comunist al Federaţiei Ruse, Gennady Zyuganov, a spus despre comunism că nu este „Opiul poporului” şi este de fapt derivat din creştinism.  

Acesta spune că în Evanghelia Apostolului Pavel se găseşte principalul slogan al comunismului: „Cel care nu munceşte nu mănâncă”.

„De fapt, în multe feluri, codul moral a unui arhitect al comunismului este bazat pe Biblie”, a spus el.

Convingerile lui Zyuganov sunt foarte depărtate de doctrina comunistă tradiţională, dar colegii săi din Duma de Stat nu au fost deloc suprinşi să le audă din partea celui care l-a numit pe Isus primul comunist de pe pământ.

După decenii de propagandă comunistă a ateismului religia a dispărut de pe scena publică într-o Rusie odinioară profund religioasă. Doar odată cu dizolvarea Uniunii Sovietice creştinismul unor învederaţi  comunişti ruşi a ieşit la iveală.

Peste 80% din populaţia Rusiei crede în Dumnezeu. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite