CEDO cere Moscovei să suspende decizia de a dizolva organizaţia Memorial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunal din Moscova care a interzis ONG-ul Memorial
Tribunal din Moscova care a interzis ONG-ul Memorial

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut miercuri Moscovei să "suspende" decizia de a dizolva organizaţia Memorial, informează AFP.

Sesizată printr-o procedură de urgenţă de Memorial, CEDO a făcut apel la guvernul rus să suspende această decizie pe perioada necesară pentru ca instanţa să examineze solicitarea ONG-ului.

"Curtea a decis să indice guvernului rus (...) că, în interesul părţilor şi al bunei desfăşurări a procedurii iniţiate, executarea deciziilor de dizolvare a organizaţiilor reclamante trebuie suspendată", se arată într-un comunicat al CEDO remis AFP şi difuzat iniţial pe Twitter de Memorial.

Cele două organizaţii au sesizat CEDO în virtutea articolului 39, ce permite acestei instanţe să ordone "măsuri provizorii" celor 47 de state membre ale Consiliului Europei - între care şi Rusia -, atunci când reclamanţii sunt expuşi unui "risc real de daune ireparabile".

Putin îşi intensifică represiunea antidemocratică. „Tribunalul oraşului Moscova a hotărât închiderea Centrului pentru Drepturile Omului Memorial”, după ce „Curtea Supremă hotărâse închiderea organizaţiei internaţionale Memorial”.

 Primul ONG se ocupa cu apărarea, inclusiv juridică, a dizidenţilor actuali, iar al doilea cu documentarea crimelor staliniste, scrien EUObserver. Desfiinţarea lor survine după „ani de atacuri contra activiştilor Memorial şi de tentative ale propagandei de a-l reabilita pe Stalin”. Cel mai flagrant caz a fost asasinarea Nataliei Estemirova în 2009 pentru documentarea atrocităţilor ruseşti din Cecenia. 

Plecând de la afirmaţia că „Stalin a supus Rusia unei lobotomii”, EUObserver conchide că „Rusia continuă să se supună pe ea însăşi unei lobotomii”.

Rusia a atras dezgustul internaţional pentru închiderea celui mai distins ONG al său pentru drepturile omului.  Procurorul care a pledat în faţa Curţii Supreme pentru dizolvare organizaţiei, a acuzat-o de „crearea unei imagini false a URSS ca stat terorist” şi pentru că „pătează memoria” celui de-al Doilea Război Mondial.

Verdictul instanţei a fost o „decizie politică” care „aminteşte de anii 1930”, a spus avocatul Memorial International, Henry Reznik.

”Închiderea organizaţiei Memorial marchează finalul unui an în care Aleksei Navalni, principalul critic al Kremlinului, a fost închis, mişcarea sa interzisă şi mulţi dintre aliaţii săi forţaţi să se refugieze. Moscova spune că pur şi simplu aplică legi pentru a contracara extremismul şi pentru a proteja ţara de ceea ce, spune ea, reprezintă o influenţă străină malignă”.

The Moscow Times este de părere că desfiinţarea organizaţiei Memorial anunţă o nouă eră, şi mai sumbră, a represiunii.

”Pe măsură ce Memorial şi multe alte grupuri au persistat în munca lor, legiuitorii au înăsprit şi au extins sfera de aplicare a legii „agenţilor străini”, făcând-o aplicabilă nu numai oricărei organizaţii a societăţii civile, ci şi oricărei persoane care critică public autorităţile. Este o parte esenţială a reţelei de legislaţie represivă adoptată în ultimii ani pentru a înăbuşi societatea civilă.

Dar orice ar încerca, Rusia nu poate şterge memoria istorică, nu poate forţa oamenii să înceteze să lucreze pentru a-şi proteja drepturile”, crede The Moscow Times.

 Putin rescrie istoria

”Născută la sfârşitul anilor 1980, în cadrul societăţii civile, în timpul tentativei de deschidere a lui Mihail Gorbaciov, asociaţia rusă pentru apărarea drepturilor omului Memorial a fost dizolvată marţi, 28 decembrie, la Moscova, de către o Curte Supremă în temeiul ordinelor Kremlinului.

Mai mult decât un simbol, este un punct de cotitură în istoria Rusiei post-sovietice. Mediul a devenit tot mai dificil în anii 2000, după ce Vladimir Putin a venit la putere.

În 2009, unul dintre anchetatorii Memorial din Cecenia, Natalia Estemirova, a fost răpită şi ucisă. Pentru arhivişti şi cercetători, colaborarea cu Memorial a devenit periculoasă.

Mai important, munca ştiinţifică a Memorialului a concurat cu dorinţa lui Vladimir Putin de a controla naraţiunea istorică naţională. Preşedintele rus a lansat o acţiune profundă de rescriere a istoriei Uniunii Sovietice, prin glorificarea rolului lui Stalin în al Doilea Război Mondial.

În 2016, ONG-ul a fost declarat „agent străin”, la fel ca toate asociaţiile care primesc granturi din străinătate. În acelaşi an, unul dintre cei mai înverşunaţi istorici ai Memorialului, Iuri Dmitriev, în vârstă de 65 de ani, a fost arestat şi acuzat de abuz sexual. Luni, el şi-a văzut pedeapsa mărită la cincisprezece ani de închisoare”, notează le Monde.

„Nimic nu este mai imprevizibil decât trecutul”, scria George Orwell.

De mai bine de treizeci de ani, organizaţia rusă Memorial, gardian al memoriei Gulagului şi pilon central al rezistenţei la tăvălugul represiunii politice care se desfăşoară din nou în Rusia, a încercat să nege această observaţie a scriitorului britanic.

Dar stăpânul Kremlinului s-a angajat să reabiliteze poliţia politică, mergând la funestul CEKA, strămoş al KGB-ului, lăudat cu această ocazie ca o glorioasă organizaţie patriotică, în ciuda crimelor sale terifiante. Ei bine, v-aţi imagina vreodată că aţi putea să sărbătoriţi acţiunile Gestapo-ului, întreabă publicaţia?

Unul dintre cele mai tulburătoare elemente este schimbarea poziţiei istoriografiei oficiale asupra masacrului de la Katyn, despre care susţine acum că este un episod neclar şi pune din nou în lumina reflectoarelor ipoteza crimei naziste.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite