Rusia

articolul anterior articolul urmator

CEDO condamnă Moscova cu privire la violenţe la care sunt supuse femeile

10
9 Jul 2019 14:37:18
Autor: News.ro
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Femeile ruse sunt victime ale discriminărilor din cauza absenţei protecţiei juridice faţă de violenţe domestice, stabileşte marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) într-o hotărâre favorabilă uneia dintre aceste victime, hărţuită şi bătută de fostul său partener, relatează Reuters.

Jurisdicţia Consiliului Europei (CoE) condamnă astfel Rusia atât cu privire la tratamente inumane şi degradante, cât de discriminarea sa şi condamnă Moscova la plata unei amenzi în valoare de 20.000 de euro reclamantei.
 
Această femeie, în vârstă de 34 de ani, care locuieşte la Ulianovsk, a semnalat autorităţilor din cadrul poliţiei şi judiciare, cu documente medicale în sprijin, şapte episoade de violenţă şi două tentative de răpire ale parteneruluii său, după ce l-a părăsit.
 
În urma unuia dintre aceste accese de violenţă, tânăra a fost nevoită să avorteze. Nicio anchetă penală nu a fost deschisă.
 
”Violenţele domestice afectează femeile în mod disproporţionat în Rusia”, subliniază Curtea, cu sediul la Strasbourg.
 
”Cu excepţia unei scurte perioade de timp, din 2016 în 2017, violenţa domestică nu a fost niciodată definită sau menţionată în vreun text de lege rus, nici ca infracţiune distinctă şi nici ca cricumstanţă agravantă a altor infracţiuni”, precizează CEDO.
 
Judecătorii consideră că ”faptul că Rusia nu a adoptat încă o legislaţie în lupta împotriva violenţei domestice şi absenţa oricărei forme de ordonanţă de îndepărtare sau de protecţie (a victimelor) demonstrează în mod clar reticenţa autorităţilor ruse de a recunoaşte gravitatea şi amploarea problemei violenţei domestice în Rusia şi a efectului său discriminator asupra femeilor”, conchide Curtea.
 
Rusia este unul dintre singurele două - alături de Azerbaidjan - dintre cele 47 de state membre CoE care nu a ratificat şi nici semnat Convenţia europeană împotriva violenţei vizând femeile, cunoscută sub numele de Convenţia de la Istanbul.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

_Turbatu_
9.07.2019, 15:22:38

coicev si turbinca cu siguranta sunt de acord cu atrocitatile comise asupra femeilor din federatia râioasa.

0 (2 voturi)
Ivan Turbinca
9.07.2019, 15:43:12

Turbetel,tu ca deobecei,manaci sfecla,care dospeste in tatarcuta ta!-:)))Atrocitratile de care latri,sunt in orice statat de pe Terra.Cedo,e politizata din crestet pana in talpi,da tu,cu unicul neuron,ce pute a borhota,te bagi ca musca la..lapte!

+1 (3 voturi)
_Turbatu_
9.07.2019, 16:14:07

Tuie Murbinca !!!! Tri pumni in sfecla si gata pita ta !!!

0 (2 voturi)
Ivan Turbinca
9.07.2019, 16:33:12

-:)))Tu n-ai idee,ce bucurie am,cand va citesc,pe tine,pe Janel si mandrescu.C a medicul,care se se bucura,observand ca,simptomele bolnavilor psihici,corespund diagnosticilor sale! Apropo,mai ieri veneai cu doua in...,azi vii cu trei!Vad un progres,dupa cum am stabilit. P.S-turbatel,cata-ma pe OdnoKlassniki sau Facebook,sa te aud,daca ma scheuni dupa aia!

+1 (3 voturi)
_wakki m
9.07.2019, 16:43:55

rusoaicelor le place așa

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)