Cele trei amazoane ale opoziţiei ruse care au curajul să-l înfrunte pe Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiicele unor politicieni ruşi care au murit în împrejurări ce ridică semne de întrebare i-au declarat război lui Vladimir Putin, cel pe care îl considerau cândva o speranţă pentru Rusia.

Janna Nemţova, fiica opozantului rus Boris Nemţov, asasinat în 2015. Xenia Sobciak, fiica fostului primar al Sankt Petersburgului Anatoli Sobciak, care a murit în 2000 în urma unui atac de cord, survenit la scurt timp după o întâlnire cu Putin, pe care îl propulsase în trecut pe scena politică. Maria Gaidar, fiica fostului premier Igor Gaidar, care a murit brusc în 2009.

Toate aceste trei femei văd în liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, omul care bate cuie în sicriul libertăţii şi drepturilor omului din Rusia, scrie revista germană „Der Spiegel“ în ediţia sa online. Cândva, vedeau în el o speranţă pentru ţară. 

Nemţova, Sobciak şi Gaidar au crescut într-un mediu în care au avut sentimentul că statul de drept va ajunge să domnească în Rusia. Dar mai târziu s-au văzut nevoite să ia calea străinătăţii. 

Vorbesc acum despre politicile autoritare ale regimului Putin, despre încălcarea libertăţilor şi a drepturilor omului, despre ameninţările primite de cei care îndrăznesc să critice Kremlinul. Şi nu vor să lase lucrurile aşa. 

Presiuni din exil

Janna Nemţova, în vârstă de 31 de ani, ştie bine ce înseamnă ameninţările cu moartea şi chiar materializarea lor. Anul trecut, pe data de 27 februarie, în apropiere de Kremlin, tatăl său a fost împuşcat în gât, plămâni, inimă şi ficat. Atacul a demonstrat că Rusia nu mai este un loc sigur pentru cei care îndrăznesc să critice guvernul. 

Nemţova, care a fost la rândul său ameninţată, nu s-a mai simţit în siguranţă în capitala Rusiei, aşa că a plecat în Germania în urmă cu nouă luni. Dar chiar şi în Germania, oficialii de la Bonn sunt îngrijoraţi cu privire la siguranţa ei.

Îşi doreşte să se facă lumină în cazul morţii tatălui ei, dar şi-a pierdut încrederea în anchetatorii ruşi.

„Cred că pot să fac mai multe presiuni de aici pentru a mă asigura că moartea tatălui meu este pe deplin investigată“, a declarat Nemţova, care lucrează în prezent ca reporter pentru Deutsche Welle.

Femeia încearcă să convingă Consiliul Europei să desemneze un raportor special pentru a ancheta cazul morţii tatălui ei. 

image

„Nu-l urăsc pe Putin, chiar dacă tatăl meu a fost omorât în timpul regimului lui“, a declarat Nemţova, care, în 2009, îl descria pe Putin în revista „Elle“ ca fiind „puternic, un caracter excepţional“, un politician care a făcut foarte mult pentru economia Rusiei.

Acum, spune că din cauza politicilor Kremlinului, economia Rusiei are de suferit, oligarhii se hrănesc din resursele statului, astfel că mulţi ruşi emigrează. 

În slujba inamicului

Nemţova intenţionează să-şi continue din exil lupta. Şi tot din exil luptă şi Maria Gaidar, fiica fostului reformator al economiei ruse Igor Gaidar, care a ocupat funcţia de prim-ministru pe vremea lui Boris Elţîn, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Aflată în sudul Ucrainei, la Odessa, aceasta face parte din echipa guvernatorului regiunii Odessa, Mihail Sakaashvili, şi refuză să se întoarcă în Rusia atât timp cât ţara sa este străină de statul de drept. 

Fiica unor intelectuali străluciţi, Maria Gaidar, în vârstă de 33 de ani, a fost în slujba unora dintre cei mai mari inamici ai Moscovei. Mai precis, a luat partea Revoluţiei de pe Maidan din Ucraina.

Presa rusă controlată de stat consideră că femeia şi-a trădat ţara, dar Gaidar spune că s-a obişnuit cu astfel de atacuri, mai ales că tatăl ei a fost ţinta multora, având în vedere reformele pe care le-a promovat. Este dispusă să-şi continue lupta, mai ales că este vorba despre o cauză în care crede cu adevărat.

Opoziţie chiar la Moscova

Dacă Nemţova şi Gaidar luptă îmotriva Kremlinului din exil, Xenia Sobciak, fiica fostului primar al Sankt Petersburgului Anatoli Sobciak, cel care l-a propulsat pe Vladimir Putin în politică, s-a întors la Moscova. 

image


 

În vârstă de 34 de ani, Xenia Sobciak, jurnalistă şi actriţă, lucrează pentru postul rus de televiziune de opoziţie Dozhd. În urmă cu patru ani, niciun alt post nu a criticat cu atât de multă vehemenţă reîntoarcerea lui Putin la Kremlin. La acea vreme, Xenia Sobciak a apărut în faţa a zeci de mii de protestatari.

De numele ei se leagă însă o serie de controverse, notează „Der Spiegel“, pentru că a fost asociată tocmai cu oamenii pe care îi critică. Dar chiar şi aşa, în emisiunea pe care o găzduieşte apar persoane care, mai mult sau mai puţin voalat, critică regimul de la Kremlin. 

Fiecare dintre cele trei îşi continuă propria luptă, pe propriul front. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite