Cinci cuvinte care explică tactica lui Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anii ’80, când URSS a început să se reinventeze sub conducerea lui Mihail Gorbaciov, presa occidentală era plină de cuvinte ruseşti precum „perestroika“ (reformă) sau „glasnost“ (deschidere) care explicau viziunea Kremlinului asupra lumii.

Potrivit Politico.com, în 2017, politica preşedintelui rus, Vladimir Putin, va scoate în evidenţă alte cinci, cuvinte care vor ilustra acţiunile liderului de la Kremlin:

1. Kompromat (compromitere) 

Este utilizat atunci când este vorba de folosirea unor informaţii compromiţătoare despre persoane publice - o săgeată otrăvită îndreptată frecvent de Putin împotriva inamicilor statului. Scurgerea discursurilor susţinute contra cost de Hillary Clinton în faţa bancherilor de pe Wall Street reprezintă un exemplu. La fel şi ştirile false, care, probabil, vor abunda în preajma alegerilor din acest an din Franţa şi Germania, două state-cheie ale Uniunii Europene.

2. Vasstanovlenie (restaurare)

Încă de la început, obiectivul declarat al lui Putin a fost să redea Rusiei statutul de mare putere a lumii şi de a restaura Imperiul Sovietic de odinioară. Puterea Rusiei în multe state care au fost parte din URSS a fost reafirmată, iar pe plan internaţional Rusia şi-a revigorat alianţele din era sovietică. Acţiunile Moscovei în acest sens continuă.

3. Iarki (strălucitor)

Putin l-a descris pe Trump drept strălucitor, un atribut care i se potriveşte şi lui, având în vedere că a apărut în fotografii călărind la bustul gol sau făcând scufundări în Marea Neagră în căutare de comori. Ambii sunt imprevizibili, iar relaţia dintre cei doi nu va fi deloc simplă. 

4. Naş (al nostru)

Existenţa URSS a împărţit lumea în două sfere de influenţă: a mentalităţii „noastre“ împotriva „lor“. În contextul în care Rusia vrea să-şi recupereze statutul de mare putere, conceptul „al nostru“ a căpătat o deosebită semnificaţie.

5. Mongolo-tatarscoe ugo (jugul mongol)

Referirea la subjugarea mongolă a Rusiei din secolele XIII-XVI poate părea obscură pentru Vest, dar este esenţială pentru înţelegerea psihologiei Rusiei contemporane şi, implicit, a lui Putin. Rusia este paranoică în ceea ce priveşte graniţele sale şi securitatea ei, de aici derivând şi antipatia faţă de NATO, adaugă Politico.com. Şi va acţiona pentru a împiedica un alt „jug mongol“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite