Cine face bani din embargoul impus Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În magazibnele din Rusia, produsele de import au fost înlocuite cu cele ruseşti în urma embargoului cauzat de conflictul din Ucraina FOTO AP
În magazibnele din Rusia, produsele de import au fost înlocuite cu cele ruseşti în urma embargoului cauzat de conflictul din Ucraina FOTO AP

Marii fermieri sunt noua generaţi de miliardari ruşi care au profitat de pe urma interzicerii importurilor de produse alimentare  din Europa. Este şi  cazul  companiei agroindustriale  Rus Agro.

Conflictele geopolitice în care este implicată  Rusia, preţurile scăzute la petrol şi rubla slăbită au ajutat  sectorul agroindustrial din Rusia să se dezvolte şi a creat noi miliardari. 

Este şi  cazul  companiei agroindustriale  Rus Agro care are planuri ambiţioase de a construi ferme de porci şi sere în centrul şi estul Rusiei, precum şi pentru  achiziţii, prin vânzarea de acţiuni listate la bursa din Marea Britanie.

Compania ar urma să fie prima firmă din Rusia care pune la vânzare acţiuni în Londra, ceea ce ilustrează transformarea fermierilor ruşi în miliardari, notează Bloomberg.

RusAgro, deţinută de miliardarul Vadim Moskovici, intenţionează să strângă 250 de milioane de dolari pentru a finanţa investiţiile şi pentru a acoperi cota de piaţă rămasă neocupată de importuri după sancţiunile impuse şi reducerea importurilor alimentare.

 „Compania va investi agresiv şi va creşte. Devalorizarea rublei a făcut acest sector foarte atractiv din perspectiva generării de bani“, a spus Sviatoslav Arsenov, care gestionează 300 de milioane de dolari în cadrul UralSib Asset Management din Rusia.

„Noi suntem cei mai mari beneficiari ai crizei din Ucraina! Anul trecut a fost un an record, cu venituri de 810 milioane de euro şi un profit de 70 de milioane de euro“,  susţine preşedintele RusAgro, Maxim Basov, citat de „Les Echos“. 

 „Pe toate fronturile, suntem câştigători“, subliniază Basov. Rusagro a crescut vânzările pentru a înlocui importurile de alimente interzise de embargoul alimentar pentru multe produse occidentale. Căderea rublei a agravat dinamica inflaţionistă, ceea ce a ridicat toate preturile, inclusiv cele ale produselor locale (+ 5% pentru zahăr ... + 25% pentru carne de porc).

 În plus, Rusagro a primit ajutor financiar din partea guvernului pentru a cumpăra noi terenuri, să construiască fabrici şi, prin urmare, să participe la creşterea producţiei naţionale. Grupul se va extinde, de asemenea, în ferme piscicole şi producţia de brânzeturi, două sectoare din vizate de embargou. 

În sectorul agricol, Rusagro nu este singurul beneficiar. Embargoul asupra peştelui european, inclusiv somon, a mai ridicat un brand „Marea rusă“. O afacere bună pentru proprietar care este nimeni altul decât prietenul lui Vladimir Putin, Ghenadi Timcenko care, ca şi alţi oligarhi apropiaţi Kremlinului vizaţi de sancţiunile SUA şi UE , a beneficiat în mod indirect de efectele crizei ucrainene. 

În ceea ce priveşte compania PhosAgro, furnizor de îngrăşăminte, şi-a văzut în mod similar creşterea vânzărilor în Rusia şi a veniturilor din exporturi, favorizate de căderea rublei.

Producătorii ruşi au mai profitat şi de faptul că produsele lor au luat locul pe rafturile marilor lanţuri de magazine a mărfurilor de import. Pe de altă parte, giganţii agroalimentari europeni precum Danone, Bonduelle şi Nestle, au investit în producţia locală pentru a putea vinde în Rusia.

La începutul anului, guvernul rus a stabilit o listă cu 199 de întreprinderi eligibile în cadrul planului anti-criză. Acest plan, în valoare de cel puţin 2 340 de miliarde de ruble (30,6 miliarde de euro) oferă sprijin pentru mai multe sectoare ale economiei ca să facă faţă crizei economice şi financiare cauzate de scăderea preţurilor petrolului şi sancţiunilor occidentale legate de conflictul din Ucraina. 

Lista include giganţii energiei Gazprom, Lukoil, Rosneft, Novatek şi Transneft, distribuitorii X5, Lenta şi Auchan, producătorul de îngrăşăminte Acron, grupul minier Alrosa şi Norilsk Nickel şi operatorii de telecomunicaţii VimpelCom şi Megafon, printre multe altele.

Grupurile siderurgice Steelmakers Severstal şi Evraz, grupul alimentar Rusagro, producătorul de aluminiu Rusal, producătorul de camioane Kamaz,  producătoru de oţel Mechel, ce se confruntă cu dificultăţi şi grupul nuclear Rosatom, de asemenea, se află pe listă ca şi mai multe companii aeriene şi aeroporturi. Toate aceste firme au prioritate pentru ajutoarele de stat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite