Cine poate impune pacea în Nagorno Karabah. Care este strategia Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără iniţiativele diplomatice ale SUA, e greu de imaginat o pace durabilă, având în vedere că oricare dintre puterile regionale care ar putea avea vreo influenţă – Turcia, Israelul, Rusia şi, eventual, Iranul – nu poate afişa o neutralitate credibilă. Rusia a transmis semnale că sprijină revenirea sub controlul Azerbaidjanului a doar cinci din cele şapte raioane disputate. Pentru Rusia, două raioane sunt importante, Lachin şi Kalbajar.

Reluarea conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan riscă să degenereze într-un adevărat război regional. Ambele ţări au revedincări istorice în privinţa teritoriilor din Nagorno-Karabah, iar acest conflict ar putea avea două eventuale rezultate: un măcel lipsit de orice sens sau o înţelegere la care să se ajungă cu ajutorul marilor puteri, scrie cotidianul american The Washington Post. Cum ambele ţări consideră că au motive bine întemeiate ca să lupte – până la moarte, dacă e necesar – există o nevoie urgentă de intervenţie internaţională de ordin diplomatic şi de ordin umanitar. Iar Statele Unite trebuie să joace un rol important în negocierile care ar duce la un asemenea deznodământ. 

“În cazul în care Statele Unite se angajează mai activ în procesele diplomatice şi găsesc nişte modalităţi de cooperare pe tema armistiţiului, forţând o revenire la tratativele de pace, acest lucru nu ar putea decât să fie benefic pentru întregul proces“, susţine Zaur Şiriev, analist al Grupului Internaţional de Criză din Caucazul de Sud.

 Din nefericire, până acum, SUA lasă iniţiativele pe seama altora, mai scrie publicaţia. Fără iniţiativele diplomatice ale SUA, e greu de imaginat o pace durabilă, având în vedere că oricare dintre puterile regionale care ar putea avea vreo influenţă – Turcia, Israelul, Rusia şi, eventual, Iranul – nu poate afişa o neutralitate credibilă. Turcia şi Israelul oferă Azerbaidjanului armament avansat, inclusiv drone, şi sprijin strategic. Rusia sprijină Armenia din cauză că deţine o bază militară în această ţară, iar Iranul are cu ambele ţări nişte relaţii vechi şi complicate, care datează de secole. Dar diferenţele de ordin cultural dintre Armenia şi Azerbaidjan, precum şi actualele lor alianţe sporesc riscurile

.

 Care este strategia Moscovei

Diplomaţia rusă a susţinut derularea negocierilor în formatul Grupului de la Minsk, sub egida Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa. Rusia a cerut ca formatul SUA-Rusia-Franţa să nu fie modificat, „asigurându-se astfel că ţine departe de masa tratativelor alte ţări, în special Turcia”, scrie publicaţia turcă „Milliyet“. Un eveniment care a avut loc cu câteva zile înainte de izbucnirea conflictului Azerbaidjan-Armenia a arătat în mod clar care este poziţia Rusiei. Preşedintele Parlamentului azer a mers în Rusia şi s-a întâlnit cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. După întâlnire, partea azeră a furnizat presei informaţia că Lavrov ar fi propus ca cinci dintre cele şapte raioane ocupate să fie înapoiate Azerbaidjanului şi ca o forţă rusească de pace să fie amplasată pe coridorul Lachin – Shusha. 

nagorno karabah

În prezent, Armenia ocupă şapte raioane – Ağdam, Fuzuli, Jebrail, Zengilan, Kubatlı, Lachin şi Kalbajar. Moscova nu se opune ca cinci dintre acestea să fie înapoiate Azerbaidjanului. Pentru Rusia, două raioane sunt importante, Lachin şi Kalbajar. Până şi Criteriile de la Madrid, stabilite în 2007 şi care astăzi constituie baza negocierilor privind Nagorno-Karabah, au fost trasate conform dorinţelor Moscovei. Primul pas al foii de parcurs în şapte etape era retragerea Armeniei din cinci raioane. În cadrul strategiei Moscovei, raioanele Lachin şi Kalbajar erau o condiţie vitală a negocierilor. 

harta nagorno karabah

Pentru că acestea sunt două regiuni vitale care asigură legătura terestră între Armenia şi Nagorno-Karabah-ul ocupat.Înapoierea acestor două raioane Azerbaidjanului echivalează cu întreruperea ajutorului logistic şi militar trimis din Armenia în Nagorno-Karabah. Experţii care urmăresc îndeaproape situaţia din zonă spun că “Ruşii vor să uşureze problema dând Azerbaidjanului cinci raioane însă vor în acelaşi timp să menţină problema, păstrând două raioane sub controlul Armeniei. Pe de o parte, vor să creeze un nou statu-quo în regiune iar pe de altă parte încearcă să nu modifice echilibrul strategic în zonă prin noul statut. Adică Moscova vrea să menţină problema Nagorno-Karabah şi să îşi continue rolul de patron al regiunii.

infografie nagoerno karabah
Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite