Rusia

articolul anterior articolul urmator

Cine poate reface legătura Rusia – lumea occidentală. Se pregăteşte instalarea „ţarului” Navalnîi?

45
3 Mar 2022 08:14:13
Raluca Boboc
Aleksei Navalnii FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnii FOTO EPA-EFE

În anul 2008, după invazia rusă în Georgia, analistul francez Dominique Moisi scria la momentul respectiv că Rusia doreşte să impresioneze lumea prin superioritatea militară, aceasta fiind o expresie a puterii dure. Atât Moisi, cât şi analistul Edward Luttwak au concluzionat apoi că intervenţia rusească în Georgia a demonstrat „irelevanţa” puterii blânde şi dominaţia puterii militare dure (sursa: Joseph S.Nye, Jr. – Viitorul Puterii).

Conform lui Joseph Nye, puterea dură reprezintă recursul la forţă, la plăţi şi anumite aspecte ale stabilirii agendei bazate pe acestea. Puterea dură înseamnă presiune; puterea blândă înseamnă atracţie. Puterea dură include elemente tangibile, cum ar fi forţa şi banii. Puterea blândă este capacitatea de a-i afecta pe alţii prin mijloace de cooptare, inclusiv modelarea agendei, persuasiune şi generarea atracţiei pozitive. Tipurile de resurse asociate cu puterea blândă includ deseori factori nontangibili, cum ar fi instituţiile, ideile, valorile, cultura.

La fel ca în 2008, Rusia a recurs şi acum la puterea dură pentru a-şi afirma pretenţiile de mare jucător pe scena politică a lumii. Momentan, Vladimir Putin nu a pierdut încă războiul pe care l-a declanşat prin invadarea Ucrainei, însă utilizarea puterii dure cu scopul de a-şi impune punctul de vedere în chestiunea ucraineană pare să fie o decizie fatală atât pentru viitorul său, cât şi al Rusiei.    

În urma deciziei nebuneşti de a ataca un stat independent, luată de către ţarul de la Kremlin, în doar câteva zile, Rusia a pierdut aproape totul. „Marele Imperiu Rus” pe care preşedintele Vladimir Putin visa să îl resusciteze şi să îl readucă la viaţă este pe cale să se prăbuşească, în zgomotele bombardamentelor asurzitoare, din toate punctele de vedere: militar, economic, politic, social şi cultural.

Războiul lui Putin a resetat complet întreaga agendă mondială. Ochii tuturor sunt îndreptaţi către evenimentele care se petrec în Ucraina, iar mesajele de susţinere transmise de către liderii lumii occidentale au fost dublate şi de acţiuni pe măsură. De pildă, Federaţia Rusă a fost scoasă din sistemul SWIFT (o măsură care împiedică băncile ruseşti să facă operaţiuni în străinătate şi blochează exporturile şi importurile ruseşti), iar blocarea activelor Băncii Centrale Ruse împiedică accesul la rezervele sale internaţionale, estimate la 630 de miliarde de dolari. Or, se ştie că orice război se susţine în primul rând cu bani.

De asemenea, Parlamentul European a adoptat un proiect de rezoluţie în 46 de puncte prin care a condamnat invazia militară a Rusiei în Ucraina, a cerut Moscovei să-şi retragă trupele, a propus o serie de sancţiuni şi a solicitat,  inclusiv, suspendarea participării Rusiei de la diverse activităţi şi evenimente din domeniul culturii şi al sportului (acestea fiind instrumente esenţiale de exercitare a „puterii blânde”).

Însă, pentru Rusia, cea mai dură consecinţă a războiului este criza de neîncredere pe care a generat-o la nivelul întregii lumi. Rusia se confruntă astăzi cu o izolare internaţională fără precedent. A devenit un stat paria de care toată lumea se fereşte. Rezoluţia ONU prin care este condamnată invazia rusească în Ucraina şi se solicită retragerea imediată a armatei ruse din ţara vecină a fost votată de 141 de state, în timp ce 35 s-au abţinut, iar 5 au votat împotrivă. Doar Belarus, Coreea de Nord, Siria şi Eritreea mai sunt astăzi alături de Vladimir Putin şi Rusia.

În acest context, nu este de mirare că tot mai multe voci au început să vorbească şi să ceară eliminarea lui Vladimir Putin drept singură soluţie pentru încetarea războiului. Astfel, ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn a afirmat că o soluţie pentru oprirea războiului din Ucraina ar putea fi o „răsturnare” de la putere a preşedintelui Vladimir Putin de către propriul popor – „Poate că asta este tot ceea ce ne-am putea dori, şi anume ca Putin să fie realmente eliminat fizic (printr-o revoltă – n.red.) pentru a opri toate acestea”.

De altfel, şi opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a lansat un îndemn către ruşi, cerându-le să iasă în stradă pentru a manifesta cu adevărat împotriva războiului din Ucraina, cu riscul de a ajunge „în dube sau închisoare” – „Rusia vrea să fie o naţiune a păcii. Din păcate, puţini oameni ne-ar numi aşa acum. Dar măcar să nu devenim o naţiune de oameni tăcuţi şi speriaţi. Fac apel la toată lumea să iasă în stradă şi să lupte pentru pace. Putin nu este Rusia” – a afirmat acesta.

Conform lui Joseph Nye puterea inteligentă este combinaţia dintre puterea dură a coerciţiei şi plăţilor şi puterea blândă a persuasiunii şi atracţiei. Conceptul de „putere inteligentă” se referă la integrarea inteligentă şi interconectarea diplomaţiei, apărării, dezvoltării şi a altor instrumente ale aşa-numitei puteri „dure şi blânde” în strategii eficiente în contexte diferite.

Pentru Rusia, în viitorul apropiat, ieşirea din izolarea la care a fost condamnată de Vladimir Putin, prin invadarea Ucrainei, şi reluarea legăturilor cu lumea occidentală va fi esenţială. Iar pentru a realiza acest lucru extrem de dificil va avea nevoie de un lider care să fie acceptat de către liderii occidentali drept interlocutor, un lider care să aibă capacitatea de a utiliza „puterea inteligentă” pentru a face din Rusia un stat frecventabil.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi s-ar putea să fie singura variantă pentru ieşirea Rusiei din întunericul la care a fost condamnată de către Vladimir Putin. Şi singurul lider pe care Occidentul va fi dispus să îl accepte la masa discuţiilor. Cine ştie, poate că operaţiunea „Noviciok” a fost chiar un episod care l-a pregătit pe Navalnîi pentru rolul de „ţar” al Rusiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

defu gabi
3.03.2022, 08:33:59

Hai ca-i buna asta... O fi Putin un descreierat instabil si megaloman dar avea priza la pensionarele sovietice... Navalnii, cu 2-3% procente de sustinatori nu e o optiune valida nici in gluma... Chiar daca occidentalii au facut o obsesie pentru el... Trebuie unul cu sustinere mai larga in randul populatiei...

-5 (9 voturi)
Vanatorul/dc
3.03.2022, 09:43:32

e ş Dupa parerea mea, intregul text e corect si ”limp”Cintie, poate că operaţiunea „Noviciok” a fost chiar un episod care l-a pregătit pe Navalnîi pentru rolul de „ţar” al Rusiei.” ede”, asa ca puteati renunta la a face publica..chestia asta. Din doua motive: a) s-ar putea sa nu aveti dreptate (caz in care vi se va reproșa ca ati..fabulat) b) s-ar putea sa aveti dreptate (caz in care cu siguranță veti fi ”luată la intrebari” de..”organ”, iar baieti cu ochi albastri si șpanchi de acolo, tot niste monumente de inteligenta si vigilență (fie ca vorbim de cei ai lui Hellvig, fie de cei ai lui Pahonțu) vor tine morțiș sa le.”ciripiți” de de unde ati stiut. Si teama mi-e, ca nu cumva sa pătiti ca personajul din bancul cu ”cine a scris scrisoarea a 3-a..?”:) Că la IQ-ul din doua cifre si cu virgula intre ele avut de catre bravii neosecuristi a maretei noastre Patrii iohannist-limberal-pesedist-udemeristă, nimic nu ne mai poate mira la ei..!

-46 (54 voturi)
Vanatorul/dc
3.03.2022, 09:57:27

”Cine stie, poate ca operaţiunea „Noviciok” a fost chiar un episod care l-a pregătit pe Navalnîi pentru rolul de „ţar” al Rusiei.” Dupa parerea mea intregul text e corect si ”limpede”, asa ca puteati renunta la a face publica..chestia asta. Din doua motive:”

-46 (50 voturi)
Vanatorul/dc
3.03.2022, 10:09:49

https://www.tiktok.com/@neinahmet18/video/7068684615711558918

-43 (45 voturi)
DAC120
3.03.2022, 10:06:04

Ceea ce sugereaza doamna Boboc e una din variantele mai mult sau mai putin posibile. E posibil ca Rusia pur si simplu sa se izoleze de Lume pana cand nu mai au nimic de pierdut , si de foame sa porneasca WWIII , unul nuclear. E posibil de asemenea ceea ce a spus luxemburgezu, ca populatria sa se rascoale, si cu pretul vietii sa -l dea jos pe Michidutza de la Cremlin. Orice e posibil cand la conducerea Rusiei se afla un descreierat.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (45)

Modifică Setările