Comentarii tendenţioase la Moscova după alegerile din Republica Moldova: „Adevăratul câştigător” este România, o „ameninţare” pentru Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri în Republica Moldova FOTO EPA-EFE
Alegeri în Republica Moldova FOTO EPA-EFE

Un politolog rus scrie că „adevăratul câştigător” al alegerilor legislative anticipate din Republica Moldova este România, pe care o cataloghează drept o „ameninţare” la adresa Rusiei ce nu trebuie subestimată, ci să i se „răspundă urgent”.

Victoria categorică a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, de centru-dreapta, pro-occidental) în alegerile legislative anticipate din Republica Moldova, produsă după o victorie la fel de categorică a fostului său lider, Maia Sandu, în alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut în faţa pro-rusului Igor Dodon, a pus pe jar Moscova, de la factori de decizie şi politicieni de rangul doi, dar importanţi pe canalele de comunicare, până la comentatori din cercul puterii. Mesajele converg spre conturarea unui „pericol românesc” şi generarea de presiuni în vederea intervenţiei Kremlinului în Republica Moldova pentru a-i pune capăt. Însă inventarea acestui pericol nu are decât un singur scop, şi anume schimbarea cu forţa a cursului pro-european ales de cetăţenii acestui stat rupt deja de Rusia în trei rânduri din trupul spaţiului românesc, prin anexarea din 1812, ultimatumul din 1940 şi reinstalarea regimului sovietic de ocupaţie în 1944.

Într-un articol tendenţios publicat în Vzgliad cu titlul „Cum România elimină Rusia din Moldova”, politologul Vadim Truhaciov insinuează că Bucureştiul şi-a impus treptat o clasă politică la Chişinău, şi-a făcut o imagine bună şi acum „obţine rezultate”. El vede Chişinăul prin prisma unei dispute între Rusia şi România şi scrie răspicat că ţara noastră este o „ameninţare” căreia trebuie să i se „răspundă urgent”. „În caz contrar, Moldova va fi pierdută pentru totdeauna”, susţine autorul.

Potrivit politologului rus, Bucureştiul „obţine rezultate” la Chişinău ducând o politică de „românizare” şi o „propagandă activă anti-rusă” pe fondul „pasivităţii notorii” a Moscovei. El subliniază totodată că aspiraţiile unioniste cresc în Republica Moldova, iar România este mai atractivă în prezent decât Rusia, inclusiv ca piaţă de muncă.

Vadim Truhaciov se dedă totodată unor atacuri subtile la adresa partidelor pro-ruse care au obţinut mandate în viitorul Parlament al Republicii Moldova, văzându-l pe Ilan Şor capabil să ajute PAS să obţină o majoritate parlamentară constituţională şi numindu-i pe socialişti drept „relativ loiali” Moscovei. O mică tentativă de diversiune în primul caz şi o încercare de mustrare în cel de-al doilea.

Autorul este obsedat de o idee, şi anume paşaportul românesc, pe care o tot repetă ca „argument” că România domină scena politică de la Chişinău.

„Bineînţeles, prima reacţie în legătură cu rezultatul votului este să vorbim despre succesul lui Sandu şi eşecul alianţei a doi foşti preşedinţi: socialistul Igor Dodon şi comunistul Vladimir Voronin. Dar, uitându-ne mai atent, trebuie să numim pe altcineva drept adevăratul câştigător, şi anume România vecină. Preşedintele Moldovei nici nu îşi ascunde măcar cetăţenia română, la fel ca mulţi alţi reprezentanţi ai elitei locale. Aşadar, doar acest fapt ne face să vorbim despre succesul românesc”, îşi începe articolul politogolul rus.

Potrivit acestuia, unirea României cu Republica Moldova a devenit „un obiectiv strategic” de pe vremea preşedinţiei lui Traian Băsescu (2004-2014), iar „succesul vizibil” al fostului şef al statului român a fost „lovitura de stat” din 2009 de la Chişinău. Aşadar, autorul îl acuză pe Băsescu de lovitură de stat şi refuză să creadă că Revolta de la Chişinău din primăvara anului 2009 a izbucnit pe fondul nemulţumirilor sociale care s-au revărsat spontan şi brusc după ce comuniştii s-au declarat câştigători în alegeri.

„De atunci”, continuă Truhaciov, „Moldova a urmat în mod predominant un curs pro-occidental (şi pro-românesc în multe privinţe). (...) Şi acum toată puterea din ţară este în mâinile românilor (cel puţin conform paşaportului)”.

Autorul constată totodată că numărul cetăţenilor Republicii Moldova care se declară români creşte cu fiecare recensământ efectuat, la fel ca procentajul susţinătorilor unirii, pe care îl estimează la 33%.

„Politica românească produce rezultate”, insistă el, referindu-se la chestiunea paşapoartelor, la acordarea de asistenţă prin intermediul fundaţiilor şi la „propagandă activă anti-rusă”.

România, considerată mai atractivă decât Rusia

În acelaşi timp, afirmă el, „România a reuşit să-şi creeze o anumită imagine atractivă în rândul moldovenilor”.

„România a reuşit să depăşească Rusia atât în ceea ce priveşte salariul minim, cât şi salariul mediu. (...) Bineînţeles, este un indicator pentru locuitorii Moldovei complet sărace. Pot să câştige mai mult în România decât în ​​Rusia. În plus, cu un paşaport românesc, pot să găsească un loc de muncă în Germania. Din această perspectivă, România a devenit mai bogată decât Rusia - paşaportul său oferă mai multe oportunităţi”, comentează Truhaciov.

„Datele Eurostat arată de asemenea că România a devenit un exemplu de dezvoltare de mare succes în ultimii zece ani. În momentul aderării la UE, România nici nu atingea măcar jumătate din cifrele medii ale UE în termeni de PIB, împărţind ultimele locuri cu Bulgaria. Dar, în ultimii ani, s-a desprins de Bulgaria, a prins din urmă Polonia şi s-a apropiat de Portugalia. Desigur, veniturile lucrătorilor migranţi şi asistenţa UE au ajutat în acest sens, dar rezultatul este unul impresionant. Comparaţia nu este în favoarea Rusiei”, adaugă el.

Autorul remarcă totodată că lupta anti-corupţie din România inspiră peste Prut, unde este cerută după ce oligarhi ca alde Vladimir Plahotniuc „au controlat totul” în ultimii ani.

„Aşadar, nu este surprinzător faptul că influenţa României în Moldova este în creştere, iar cetăţenii români ocupă poziţii de conducere şi câştigă alegeri. (...) Rusia nu ar trebui să subestimeze ameninţarea românească, ci trebuie să-i răspundă urgent. În caz contrar, Moldova va fi pierdută pentru totdeauna”, conchide insidios politologul rus.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite