Satrapul cecen Ramzan Kadîrov, o piatră de moară de gâtul eforturilor lui Putin de a simula democraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramzan Kadîrov ameninţă opoziţia rusă cu colţii lui Tarzan FOTO @lord_095/Instagram
Ramzan Kadîrov ameninţă opoziţia rusă cu colţii lui Tarzan FOTO @lord_095/Instagram

Scena politică din Rusia a început furtunos anul 2016. Conflictul dintre opoziţia liberală şi conducerea Ceceniei, o republică rusă musulmană din Caucazul de Nord, a luat amploare, iar ameninţările fără precedent lansate de la Groznîi pot degenera oricând în acţiuni concrete.

Mai mulţi oficiali ruşi nu văd cu ochi buni acest conflict, criticând pentru prima dată ieşirile lui Ramzan Kadîrov şi invitând puterea centrală de la Moscova să ia măsuri, una dintre soluţiile sugerate fiind înlăturarea preşedintelui Ceceniei, care devine tot mai greu de controlat.

„Duşmanii poporului“, ameninţaţi cu „colţii lui Tarzan“ şi spitalele de psihiatrie

Ramzan Kadîrov, cunoscut pentru asprimea cu care tratează problemele din fieful său din Caucazul de Nord, şi-a înăsprit recent tonul la adresa opoziţiei liberale ruse.

„Reprezentanţii opoziţiei din afara sistemului (formată din partide fără deputaţi în Duma de Stat şi simpatizanţii lor, n. red.) încearcă să profite de pe urma situaţiei economice dificile. Aceste persoane trebuie considerate «duşmani ai poporului», asemeni trădătorilor, şi judecate cu cea mai mare asprime pentru activităţile lor de subminare“, şi-a lansat atacurile Kadîrov pe 12 ianuarie, în cursul unei întâlniri cu jurnalişti ceceni.

Pe 15 ianuarie, o petiţie care face apel la demisia lui Ramzan Kadîrov, preşedinte al Ceceniei din 2007, a fost lansată pe site-ul Congresului Intelighenţiei, adunând peste 9.000 de semnături doar în prima zi. Congresul Intelighenţiei a fost fondat în 2014 de scriitori, actori, cântăreţi şi apărători ai drepturilor omului ruşi, în semn de protest faţă de anexarea de către puterea de la Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea.

A doua zi de la lansarea petiţiei, doi oficiali de rang înalt apropiaţi liderului cecen, şi anume Magomed Daudov şi Adam Zelimhanov, au publicat o listă cu persoane care ar face parte din „coloana a cincea“, între care politicianul şi activistul anticorupţie Aleksei Navalnîi, fostul oligarh aflat în exil Mihail Hodorkovski, apărătorul drepturilor omului Lev Ponomarev, dar şi redactorii-şefi ai postului de radio Ecoul Moscovei şi postului de televiziune Dojdi TV.

Magomed Daudov, care deţine postul de şef al administraţiei Ceceniei, şi-a continuat atacul pe Instagram, ameninţându-i pe lideri ai opoziţiei liberale ruse cu „colţii lui Tarzan“, un ciobănesc caucazian deţinut de Kadîrov. „Colţii lui Tarzan“ ar fi „ascuţiţi“ pentru politicianul Ilia Iaşin, redactorul-şef al Ecoului Moscovei Aleksei Venediktov şi activiştii pentru apărarea drepturilor omului Lev Ponomarev şi Igor Kaliapin.

Ameninţarea cu „colţii lui Tarzan“ are o conotaţie metaforică, dar nu poate fi exclusă, comentează jurnalista Anna Nemţova pentru Daily Best.

Liderul cecen a plusat luni, într-un editorial publicat în cotidianul Izvestia. El a ameninţat că este pregătit să le vină de hac opozanţilor puterii ruse, calificându-i din nou ca fiind „trădători de patrie“ şi „duşmani ai poporului“. Totodată, el le-a recomandat să se interneze în spitale de psihiatrie.

Liderul cecen a luat la ţintă Ecoul Moscovei, Dojdi TV şi publicaţia RBK, acuzându-le că suferă de „psihoză“ şi „difuzează cu plăcere informaţii false şi ipocrite alimentate din ura lor viscerală faţă de Rusia“. „Pot să-i ajut să-şi rezolve problemele de sănătate. Dacă li s-ar prescrie o injecţie, aş putea să le fac două“, scrie Ramzan Kadîrov.

„Eliminându-ne duşmanul, vom salva Rusia“, conchide el.

Ameninţări reale?

Discursul şi ameninţările lui Kadîrov par inspirate din practicile puterii sovietice, ai cărei critici erau catalogaţi „duşmani ai poporului“ şi internaţi în spitale de psihiatrie.

De fapt, preşedintele autocrat al Ceceniei este foarte sensibil la critici. Istoria recentă a Rusiei a fost zguduită de asasinate notorii, multe dintre ele având legături cu micuţa şi agitata republică din Caucazul de Nord.

Jurnalista Anna Politkovskaia, care a criticat abuzurile din Cecenia, a fost asasinată în octombrie 2006. Activista Natalia Estemirova a relatat despre cazul unui adolescent ameninţat în 2009 cu câinii liderului cecen dacă nu oferă informaţii despre fratele său rebel ascuns în munţii din apropierea oraşului Groznîi. La câteva luni de la publicarea cazului, activista a fost găsită moartă. Un grup de ceceni este suspectat de asemenea de uciderea opozantului rus Boris Nemţov, în februarie 2015.

„Suntem conştienţi de unde provin ameninţările. Conducerea cecenă a reacţionat isteric la investigaţiile Ecoului Moscovei în legătură cu asasinarea lui Nemţov“, a spus Venediktov pentru Daily Best.

Jurnalistul rus a dat asigurări că şi-a sporit măsurile de securitate. Totodată, el a cerut aplicarea legii în cazul acestor ameninţări.

„Sper ca şeful Comitetului de Anchetă (al Federaţiei Ruse, n. red.), Aleksandr Bastrîkin, să-i ceară preşedintelui Putin demiterea unor oficiali care ameninţă un redactor-şef sau o instituţie de presă“, a mai spus Venediktov, referindu-se la Kadîrov.

Avocatul Poporului: Kadîrov îi aduce un „deserviciu lui Putin“

Ameninţările liderului cecen la adresa opoziţiei şi-au atras critici şi din partea unor oficiali apropiaţi Kremlinului, pentru prima dată de la preluarea puterii de către Putin. Unii dintre ei au cerut chiar sancţionarea lui Kadîrov.

Pe 14 ianuarie, Konstantin Sencenko, un deputat din Krasnoiarsk, a apreciat că Ramzan Kadîrov constituie o „ruşine pentru Rusia“. „Cecenia rezistă datorită banilor oferiţi de Moscova, care reprezintă 90% din bugetul său. Ne-ar plăcea ca aceşti bani să fie direcţionaţi către salarizarea profesorilor şi medicilor“, a postat oficialul rus pe o reţea socială, insinuând că bani din bugetul destinat funcţionarilor publici sunt folosiţi de Kadîrov pentru a-şi construi palate.

Avocatul Poporului, Ella Pamfilova, a denunţat la rândul ei comportamentul liderului cecen, considerând că-i aduce un „deserviciu lui Putin“.

Deputatul Maksim Reznik a declarat pentru Kommersant că „preşedintele republicii cecene ar putea fi vizat de plângeri pentru acţiuni anticonstituţionale. Acest fapt ar trebui să ducă cel puţin la demisia sa“.

Mărturii din Cecenia

Umilire în public

În Cecenia, teroarea pluteşte în aer, însoţită fiind de cultul personalităţii lui Ramzan Kadîrov. Cel ce îndrăzneşte să-l critice pe Kadîrov se expune în cel mai bun caz riscului de a fi umilit în public.

Aişat Inaeva a avut curajul să-l acuze pe liderul cecen că se lăfăie fără jenă în lux, în timp ce îi ameninţă cu represalii pe funcţionarii care nu îşi plătesc la timp facturile la gaze. „Lucrul cel important pentru tine este ca şantierele să continue şi ca artiştii să primească apartamente şi maşini. Le dai câte 100.000 de ruble (1.200 de euro, n. red.) unor sportivi. De ce nu le dai ceva şi nu le ierţi nimic oamenilor simpli?“, s-a arătat indignată femeia pe WhatsApp.

Puterea locală a reacţionat imediat. Femeia a fost adusă, împreună cu soţul ei, în faţa unei comisii „populare“ înfiinţate ad-hoc şi umilită în faţa locuitorilor republicii din Caucaz. „Femeia are jumătate din creierul bărbatului“, a spus de la tribună un bătrân cecen, în timp ce un alt bărbat îi mulţumea lui Ramzan Kadîrov pentru mila de care a dat dovadă faţă de conaţionala sa. „Credeam că a fost transformată în cenuşă. Când am văzut-o sănătoasă şi nevătămată, sentimentul dragoste faţă de padişah mi-a crescut“, afirma bărbatul în faţa camerelor de televiziune, în timp ce femeia lăcrima ruşinată.

Crăciunul în Groznîi

Potrivit unui raport ONU din 2003, Groznîi, capitata Ceceniei, era cel mai distrus oraş de pe Pământ, după două războaie grele între separatişti şi forţele ruse. Ahmad Kadîrov, mâna forte instalată de Vladimir Putin la conducerea Ceceniei, a fost asasinat în 2004. Cu ajutorul liderului de la Kremlin, fiul său, Ramzan, l-a succedat la putere. El şi-a achitat cu brio sarcinile până acum, ţinând şi vânând insurgenţii în munţi. Concomitent, şi-a consolidat puterea, iar atmosfera de frică ce domneşte în Groznîi este un exemplu în acest sens.

Într-un editorial publicat pe portalul Politico, diplomatul portughez Bruno Macaes descrie cu lux de amănunte starea de uimire şi teroare pe care a resimţit-o de Crăciun în Groznîi. El a remarcat prezenţa unor agenţi misterioşi îmbrăcaţi în uniformă de culoare neagră şi cu pistoale la vedere, omniprezenţa forţelor de poliţie şi armatei, numeroasele săli de luptă, viaţa supusă unor reguli stricte, omogenitatea etnică a oraşului după plecarea ruşilor şi impunătoarele clădiri construite recent, între care Biserica Arhanghelului Mihail, care este aproape goală, şi Groznîi City Hotel, un zgârie-nori de 32 de etaje lipsit de turişti.

Poate fi oprit?

Propaganda lui Kadîrov plasează Cecenia în „centrul lumii“, iar autocratul său „crede că totul i se permite“, potrivit  activistei pentru drepturile omului Liudmila Alekseieva.

Întrebat de Daily Best dacă Putin îl va chema la ordine pe liderul cecen, Igor Bunin, preşedintele Centrului pentru Ştiinţe Politice, consideră că preşedintele rus este prea absorbit de conflictul din Ucraina şi de sancţiunile europene.

În schimb, jurnalistul Nikolai Svanidze a apreciat pentru RBK că liderul de la Kremlin „nu are mijloacele de a-l opri pe Kadîrov“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite