Rusia

articolul anterior articolul urmator

Conspiraţioniştii din slujba puterii ruse întrec orice imaginaţie: poveşti cu laboratoare din foste republici sovietice, armata americană şi noul coronavirus

48
5 Apr 2020 18:43:26
Autor: Ion Gaidau
Centrul Richard Lugar pentru Cercetări de Sănătate Publică FOTO Radio Liberty
Centrul Richard Lugar pentru Cercetări de Sănătate Publică FOTO Radio Liberty

Teoriile conspiraţioniştilor adunaţi în jurul actualei conduceri de la Moscova întrec orice imaginaţie în această perioadă grea pentru toată lumea. Fără să prezinte dovezi, un portal suspectat de legături cu Serviciul Rus de Securitate (FSB) implică două laboratoare din două foste republici sovietice în povestea dezvoltării noului coronavirus de către armata americană.

„Cum funcţionează karma: oare COVID-19 este un proiect de succes al Statelor Unite?”, se întreabă încă din titlu un autor anonim într-un articol publicat pe News Front.

Articolul adaptează la pandemia mondială de coronavirus o teorie mai veche a Ministerului rus al Apărării, şi anume că Pentagonul dezvoltă în secret arme biologice în laboratoare din foste republici sovietice.

Două ţări sunt luate în principal în vizor: Georgia, cu Centrul Richard Lugar pentru Cercetări de Sănătate Publică, situat în apropiere de capitala Tbilisi, şi Ucraina, cu Institutul de Cercetare pentru Epidemiologie şi Igienă din oraşul Liov (vest).

Fondat în 2011, laboratorul georgian este de ani de zile în atenţia Ministerului rus al Apărării pentru colaborarea sa cu Pentagonul. În toamna anului 2018 a intrat în centrul unor acuzaţii dinspre Moscova precum că dezvoltă în secret arme biologice şi face experimente medicale interzise pe oameni. Sursa acestor acuzaţii este Igor Ghiorgadze, un fost ofiţer KGB care a condus între 1993 şi 1995 Ministerul georgian al Securităţii Statului. Pentagonul a respins această teorie, precizând că centrul nu este dotat cu instalaţii americane, în timp ce Ministerul georgian al Sănătăţii a catalogat-o drept „absurdă”.

Şi totuşi, News Front, un portal suspectat de legături cu FSB, o reia în contextul coronavirusului. „Laboratorul studiază în special boli infecţioase periculoase, dar ascunde adevăratele motive ale cercetării sale, ceea ce poate indica posibilitatea dezvoltării unor arme biologice”. Toată naraţiunea este construită în aşa fel pentru a valida un titlu pus cu semnul întrebării.

Articolul face o trimitere vagă şi către Institutul de Cercetare pentru Epidemiologie şi Igienă din Liov, inducând în mod incorect ideea că ar avea un rol similar laboratorului din Georgia în baza unui acord semnat în 2005 între Ministerul ucrainean al Sănătăţii şi Departamentul american al Apărării. Autorul anonim al articolului nu prezintă punctul cu pricina din acord şi nici dovezi care să-i susţină teoria.

Polygraph.info, un site axat pe combaterea dezinformării ruseşti, demontează această teorie.

„Nu există dovezi publice că Lugar Lab este implicat în arme biologice sau că «ascunde adevăratele motive ale cercetării sale»”, relatează polygraph.info.

În primul rând, Centrul Lugar activează în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi în acord cu standardele internaţionale în domeniul sănătăţii. În plus, activitatea sa este monitorizată constant. Ca răspuns la acuzaţiile formulate acum doi ani de Ministerul rus al Apărării, laboratorul a lansat o invitaţie către experţii internaţionali pentru a-l vizita şi a se informa de la faţa locului în legătură cu cercetările sale, notează polygraph.info.

Plecând de la acuzaţiile Moscovei, BBC a investigat cazul şi nu a găsit urme de arme biologice sau experimente medicale interzise. Potrivit BBC, aşa-zisele informaţii ascunse ale centrului erau de fapt publice, iar medicamentele care năşteau suspiciuni din punctul de vedere al Moscovei erau folosite deja în Statele Unite şi erau recomandate de OMS.

În ceea ce priveşte acordul ruso-ucrainean din 2005, acesta se referă la prevenirea apariţiei unor focare - intenţionate, accidentale sau naturale - de boli infecţioase periculoase.

În ciuda studiilor serioase că noul coronavirus a evoluat în mod natural, presa afiliată Kremlinului şi reţelele de propagandă şi dezinformare din jurul ei rostogolesc încă de la semnalarea primelor cazuri de îmbolnăviri de covid-19 teoria „complotului” occidental, în special pe filiera SUA-NATO-UE.

Recent, Serviciul European de Acţiune Externă a avertizat că Rusia desfăşoară „o campanie semnificativă de dezinformare” împotriva Occidentului, în scopul de a agrava impactul noului tip de coronavirus, a creşte panica şi a semăna neîncredere.

O întreagă reţea activează în acest sens, începând de la instituţii de stat şi misiuni diplomatice, continuând la instituţii mass-media afiliate Kremlinului şi altele mai obscure, precum News Front.

Potrivit euvsdisinfo.eu, News Front, apărut în noiembrie 2014 pentru a susţine acţiunile ruse în războiul din Ucraina, este finanţat de FSB.

Rusia are o istorie lungă în a arunca vina pe rivalii săi în cazul unor tragedii pentru a profita geopolitic şi pentru a deturna atenţia de la propriile probleme din domeniul sănătăţii. În anii 1980, Moscova s-a dedat unei operaţiuni ample pentru a învinovăţi CIA de apariţia HIV. Operaţiuni similare a dus în cazul epidemiilor de Ebola şi Zika.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

Un Domn Oarecare
5.04.2020, 18:52:46

"În anii 1980, Moscova s-a dedat unei operaţiuni ample pentru a învinovăţi CIA de apariţia HIV." La prostime a prins...

+3 (11 voturi)
microtron
5.04.2020, 18:55:20

acuzi site-ul in cauza de dezinformare dar n-ai nicio dovada pentru presupusele legaturi ale site-ului cu anumite servicii de informatii rusesti.

-2 (6 voturi)
Paco Rabanne
5.04.2020, 19:12:50

Dovezi au serviciile secrete, evident. Pentru orice individ cu ceva bun simt, nespalat pe creier si cu o bruma de educatie, propriul discernamant ar trebui sa fie suficient pentru a selecta informatiile de intoxicari si de fantezii conspirationiste. Occidentului ii convine ca propaganda rusa sa-si exploateze la maximum potentialul urias de tembelism, cu riscul de a fi crezuta de cativa prostani din est cu nostalgii bolsevice. Asa ca... mai citim, mai radem, ne mai crucim... Nimic nou despre mama Rusie.

0 (6 voturi)
Col. Pafnuti Tiraspolezul
5.04.2020, 19:18:10

Dovada, dovada, ceru ADINA... Dragule, daca inteligenta s-ar masuta in "troni", atunci un om normal ar avea in jur de 100...

0 (4 voturi)
gmbplay
5.04.2020, 19:13:38

Nu trebuie sa ne mire nimic , doar asta este munca serviciilor si a propagandei , problema este : ce cistiga sau pierde muritorul de rind ?

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările