Cu cine se ceartă Maria Zakharova?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tricolorul a învăluit monumentul soldaţilor Armatei României care au luptat pentru eliberarea Basarabiei. Sursa imaginilor : Ministerul Apărării al Republicii Moldova.
Tricolorul a învăluit monumentul soldaţilor Armatei României care au luptat pentru eliberarea Basarabiei. Sursa imaginilor : Ministerul Apărării al Republicii Moldova.

Maria Vladimirovna Zakharova este directorul Departamentului de Informaţii şi Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, din 10 august 2015. Are o diplomă de Candidat în Ştiinţe Istorice, echivalentul rusesc al unui doctorat. Ca un comunicator oficial constant al diplomaţiei ruse a manifestat, de regulă, o conduită pe măsura  mandatelor primite de la Serghei Lavrov, care conduce ministerul rus de externe din anul 2004.

Recent, diplomata Zakharova a făcut afirmaţii hazardate. 

Conform unei consemnări, inserată pe 29 octombrie 2021, în publicaţia electronică NOI.MD, "Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a condamnat deschiderea la Chişinău a unui monument al soldaţilor armatei române care au luptat de partea Germaniei naziste." 

Interesantă rescriere a istoriei!

Una după principiul conform căruia atunci când nu poţi ponegri direct un adversar trecut, aduci aminte opiniei publice cu cine s-a aliat, uitând scopul real, respectiv eliberarea României dintre Prut şi Nistru, de sub nefasta ocupaţie militară sovietică. 

Mai concret, "după cum a menţionat în cadrul unui briefing reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zakharova, Moscova a atras atenţia asupra faptului că, pe 26 octombrie curent, în centrul Chişinăului, cu onoruri militare şi în prezenţa înalţilor reprezentanţi ai Ministerelor Apărării şi Culturii din Republica Moldova, a fost deschis un monument al comemorării soldaţilor armatei române care au luptat de partea trupelor Naziste." 

Fraza de mai sus reaminteşte un eveniment public, etichetat viclean, tendenţios, cu anatema "de partea trupelor Naziste." 

De partea trupelor naziste? 

Maria Vladimirovna Zakharova, Candidat în Ştiinţe Istorice, a uitat de Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut şi ca Pactul Stalin-Hitler? 

Nu România, ci Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste / URSS a încheiat un tratat oficial de neagresiune cu Germania nazistă, semnat la Moscova, la 23 august 1939, de şeful guvernului şi ministrul de externe a URSS, Viaceslav Molotov şi de ministrul de externe german, Joachim von Ribbentrop, în prezenţa lui Stalin.  Nu România, ci Rusia bolşevică întreţinuse multă vreme relaţii privilegiate cu Germania anilor 1920.  Nu la Bucureşti, ci la Moscova s-a trecut uşor, rapid şi cinic peste opoziţia ideologică dintre nazism şi comunismul sovietic, care părea ireductibilă.  Iar alianţa lui Hitler şi Stalin a fost doar preambulul dinamitării păcii în Europa, ale cărei graniţe au fost schimbate după poftele geopolitice ale celor doi mari dictatori totalitari - sovietic şi nazist. 

A vorbi azi, la Moscova, de "invazia ocupanţilor româno-fascişti pe teritoriul URSS în 1941" este expresia recursului la un cinism postbelic.

Cinism care nu face decât să menţină dihonia, nu echilibrul în relaţiile bilaterale, dintre România şi Rusia de azi. 

Dar orice delir are o finalizare: 

"Condamnăm ferm această acţiune flagrantă de glorificare a complicilor criminalilor nazişti, care a provocat o respingere bruscă chiar şi în Moldova, ai cărei oameni preţuiesc amintirea faptelor soldaţilor sovietici, în primul rînd ale ostaşilor lor. De ce autorităţile actuale uită de acest lucru? Solicităm Chişinăului oficial să nu se lase condus de forţe revanşiste, încercările lor de a falsifica istoria şi să nu fie toleranţi cu propaganda directă a ideilor naziste", a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe." 

Pentru Maria Vladimirovna Zakharova sunt de glorificat soldaţii sovietici care au ocupat samavolnic România de Est, ca urmare a faptului istoric că pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administraţiei civile şi a armatei române de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, cunoscut ca Basarabia, şi din partea nordică a regiunii Bucovina. 

Atunci, mulţi români, inclusiv bunicii mei, au fost bătuţi cu paturile armelor de ocupanţii sovietici şi s-au refugiat, în disperare, în dreapta Prutului - fost şi viitor râu intern al României. 

Diplomata Zakharova vorbeşte de Moldova, când de fapt este vorba de Republica Moldova! 

Acolo nu se uită deportările masive de trăitori între Prut şi Nistru duşi taman în spaţiile estice ale URSS, în lagăre mizerabile, de unde mulţi nu s-au întors. 

Asta uită Maria Vladimirovna Zakharova?... 

Nu există forţe revanşarde nici la Chişinău, nici la Bucureşti, doar europeni ce ştiu să respecte memoria înaintaşilor căzuţi la datorie, pentru libertatea poporului român.  Nu ştie doamna Zakharova că pe teritoriul României de azi, cimitirele eroilor sovietici sunt întreţinute la standardele civilizaţiei europene?  Nu cunoaşte Maria Vladimirovna Zakharova că statul român a permis experţilor veniţi de la Moscova să realizeze documente electronice menite a conţine toate datele cunoscute despre militarii veniţi în ofensiva dusă contra naziştilor, din URSS, spre Berlin şi care au căzut în luptele duse în multe locuri ale României? 

De ce a trecut sub tăcere faptul că Ministrul Apărării, de la Chişinău, Anatolie Nosatîi, împreună cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi militari ai Armatei Naţionale, au participat pe 25.10.2021, la ceremonia de reinaugurare şi sfinţire a Cimitirului de Onoare a Eroilor Armatei Române din localitatea Sofia, raionul Hînceşti, un eveniment organizat în contextul Zilei Armatei Române? 

image
”Restaurarea acestui cimitir este extrem de importantă, fiind o lecţie de istorie pentru generaţiile tinere, inclusiv militari.  În numele Ministerului Apărării, prezint onorul soldaţilor români înhumaţi la Sofia.  Mă bucur că, în această perioadă pandemică, deloc uşoară, totuşi a fost posibilă reinaugurarea Cimitirului de Onoare românesc din localitate.  Iar evenimentul de astăzi este un bun prilej pentru a cinsti, încă o dată, faptele soldaţilor români cunoscuţi şi necunoscuţi, căzuţi pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat atunci Ministrul Apărării, de la Chişinău, Anatolie Nosatîi. 
image

Tot pe 25.10.2021, generalul de divizie (r.) Ion Coropcean, director al Agenţiei pentru Ştiinţă şi Memorie Militară a participat la ceremonia de sfinţire a monumentului Cişmeaua „General Georgescu P. Ion”, din parcul Valea Morilor, municipiul Chişinău. 

Aceşti europeni de la Chişinău, menţionaţi mai sus, nu au uitat şi nu îşi vor şterge din memorie istoria neamului căruia îi aparţin, respectul lor fiind mai presus de isteriile estice imperiale. 

image

Istoria nu poate fi schimbată, iar Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut şi ca Pactul Stalin-Hitler nu poate fi şters cu buretele din memoria Europei civilizate.

Abordarea unilaterală a unor dureroase clipe din veacul trecut este primul semn al promovării unei propagande deşănţate, ridicole, deloc credibilă în rândurile opiniei publice avizate din statele marcate şi azi de urmările tragice ale ultimei conflagraţii mondiale.

Dialogul, nu anatema, respectul reciproc, nu dictatul, înlocuirea dreptului forţei cu forţa dreptului internaţional pot reface comunicarea fracturată şi în 2021, de prejudecăţi imperiale menţinute la Moscova, în virtutea mentalităţii feudale de cultivare a falsei încercuiri a cetăţii... Rusiei, de adversari reinventaţi, doar pentru a deturna atenţia cetăţenilor ruşi de la problemele interne, multiple, complexe, grave şi ţinute sub control numai prin metoda manu militari. 

Altfel, Maria Vladimirovna Zakharova este oricând binevenită pe malurile Dâmboviţei.

Asta pentru a reflecta serios, profund, echilibrat, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, operă a sculptorului Emil Wilhelm Becker, care a fost inaugurat în anul 1923, în faţa Palatului Artelor, care găzduia Muzeul Militar, din Parcul Carol I din Bucureşti, devenind loc naţional de pelerinaj şi de reculegere în memoria celor 225.000 de ostaşi care s-au jertfit în Primul Război Mondial, pentru întregirea României. 

Şi va veni şi clipa Reîntregirii României, pe cale strict democratică.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite