Cu gândul la război: Vladimir Putin anunţă construcţia a şase nave militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin vorbind la santierul naval Kerci FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin vorbind la santierul naval Kerci FOTO EPA-EFE

În pofida tăierilor bugetare din diverse domenii cauzate de noul coronavirus, Vladimir Putin insistă să menţină intact programul militar. Luni, preşedintele rus a salutat lansarea construcţiei a şase nave de război la trei şantiere navale.

Într-un moment în care Rusia este forţată să amâne o serie de proiecte naţionale, liderul de la Kremlin insistă pe înzestrarea armatei ruse.

„Astăzi (luni, n. red.), în trei principale şantiere navale din Rusia, şase noi nave au fost puse simultan pe chilă”, a spus Putin în cadrul unei ceremonii.

Într-o nouă mostră de discurs în care lauda se împleteşte cu ameninţarea, preşedintele rus a ţinut să spună că noile nave vor fi echipate „cu sisteme de arme, control şi comunicaţii avansate”.

„Vor consolida în mod semnificativ potenţialul de război al marinei ruse, sporindu-i posibilităţile strategice”, a atenţionat el, citat de agenţia de presă EFE, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, Rusia a început să fabrice două nave de desant la şantierul Kerci din Crimeea, două fregate la uzina Severnaia Verf de la Sankt Petersburg şi două submarine atomice la compania Sevmaş de la Severodvinsk, oraş-port de la Marea Albă.

Înainte de acest anunţ, liderul de la Kremlin a ordonat manevre militare de amploare şi inspecţii implicând 150.000 de membri ai armatei ruse.

Forţele terestre, aeriene şi navale ale Rusiei, în special flotele din Nord şi Pacific, sunt implicate în 56 de exerciţii tactice la 35 de baze terestre şi 17 navale, mai ales în zonele Mării Caspice şi Mării Negre.

Aceste măsuri vizează asigurarea „securităţii sud-vestului Rusiei, unde există un risc serios de terorism”, precum şi pregătirea manevrelor militare Caucaz-2020, prevăzute în septembrie, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Apărării.

Exerciţiul Caucaz-2020 este prevăzut într-un context tensionat atât la Marea Neagră, cât şi între două ţări din această regiune sensibilă. Pe de o parte, Ucraina avertizează că Rusia pregăteşte o nouă invazie, după cea din Crimeea din martie 2014, iar pe de altă parte, Armenia şi Azerbaidjan se află într-un conflict militar de opt zile încoace.

Aflat de mai bine de 20 de ani la putere, fie ca premier, fie ca preşedinte, Vladimir Putin se laudă că a reuşit să redea puterea militară a ţării sale, răpusă după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

Dincolo de această aparenţă de impenetrabilitate, pandemia de COVID-19 a bulversat economia rusă. În acest context, premierul Mihail Mişustin a decis să amâne cu şase ani finalizarea proiectelor naţionale preconizate pentru 2024.

Pandemia a arătat totodată limitele sistemului medical rus, un domeniu ignorat de mai mult timp în detrimentul altora, cum ar fi armata. Rusia este a patra cea mai afectată ţară din lume de noul coronavirus, având până luni peste 777.000 de cazuri de infectare, dintre care aproape 12.500 fatale.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite