Rusia

articolul anterior articolul urmator

Cui se adresează mesajul lui Putin de Ziua Victoriei?

31
9 May 2022 14:18:04
Cristian Unteanu
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

De săptămâni întregi, pe toate canalele alimentate de Moscova, direct sau indirect, a fost transmis şi apoi amplificat zvonul că pe 9 mai, din Piaţa Roşie, Putin avea să lanseze mesaje teribil de importante, fie vorbind despre o declaraţie oficială de război trimisă Ucrainei, fie despre anunţarea unei mobilizări generale sau parţiale, fie referinţe directe la posibilitatea folosirii armamentului nuclear.

N-a fost să fie aşa: discursul liderului rus pare general, cuminte, bun doar pentru audienţa internă, în buna şi vechea tradiţie a oricărei comemorări festive a Marelui Război pentru Apărarea Patriei, elementul central al mitologiei ruse de la Stalin încoace.
 
Atât de simplu?
 
Nu cred. Absolut deloc, nu.
 
Din punctul meu de vedere, există o parte a discursului destinată nu atât opiniei publice din spaţiul occidental, ci liderilor politici şi decidenţilor din diferitele organizaţii care dau forţa arhitecturii euro-atlantice. Putin a detaliat explicaţia rusă pentru „acţiunea militară specială”, afirmând că a fost vorba despre un răspuns absolut necesar unei încercări de agresiune a Occidentului ajuns aproape de porţile Rusiei şi ameninţându-i direct securitatea naţională printr-o Ucraină care-şi dorea achiziţionarea de arme nucleare. 

Rusia, a spus Putin, se confrunta „cu o ameninţare absolut inacceptabilă” deoarece „NATO se apropia de teritoriile noastre... Rusia a făcut totul, la modul preventiv, pentru a respinge agresorul... Nu vom renunţa niciodată la dragostea de ţară, la valorile şi tradiţiile strămoşilor noştri”. În acest context, Putin a declarat că „acţiunea militară specială” a fost „o ripostă preventivă”.
 
În opinia mea, Putin a ridicat acum nivelul de ameninţare la un nivel superior, iar discursul său din Piaţa Roşie este unul „în aşteptare”, un avertisment înaintea marii decizii din această săptămână pe care se estimează că o va anunţa Finlanda, adică depunerea cererii oficiale de aderare la NATO.

Dacă Ucraina a fost socotită o ameninţare într-atât de serioasă la adresa securităţii naţionale a Rusiei, atunci cum va fi analizat de Kremlin demersul ţării scandinave (şi al Suediei, extrem de probabil) care schimbă aproape total echilibrul de putere în Baltica şi anulează foarte mult din atuurile reprezentate de flota rusească din regiune şi de dotările din Kaliningrad?
 
Cred că cea mai serioasă escaladare – şi nu numai la nivelul discursului ofensiv – este transformarea caracterizării „acţiunii militare speciale” în „ripostă militară preventivă”. Cea de-a doua sintagmă este folosită îndeosebi în cu totul alt context, ca răspuns la un atac terorist sau unul nuclear.
 
Putin este oare gata să meargă pe calea unei confruntări totale cu Occidentul pe care arată acum cât de mult îl dispreţuieşte? Cred că da, iar ridicarea de acum a tonului mesajului ofensiv nu mai priveşte evident doar Ucraina şi lasă puţine sau chiar foarte puţine opţiuni pentru negocieri de pace în viitorul imediat.
 
Dar, de partea cealaltă, avem oare lideri occidentali formând un front unit? Întrebarea nu este deloc teoretică, atâta timp cât, cel puţin până în acest moment, liderii respectivi nu pot să fie de acord, în UE, pentru adoptarea embargoului pe importul de petrol din Rusia, darămite pe cel asupra importului de gaze?
 
Deciziile politice sunt acum încetinite sau chiar blocate de considerentele economice şi de lipsa de alternative viabile, iar dezvoltarea opţiunilor militare cere acelaşi tip de unitate cu asumare de costuri uriaşe.
 
Din nefericire, Putin supralicitează, inclusiv în discursul de azi, jucând pe certitudinea că occidentalii sunt încă obligaţi să plătească sumele uriaşe (1 miliard $/zi) cu care, după socotelile analiştilor economici, acoperă cheltuielile zilnice ale operaţiunilor din Ucraina. Fără aceste resurse la dispoziţie, în faţa unui bloc occidental real, am convingerea că altfel ar fi fost formulat discursul de azi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

andrei ispas
9.05.2022, 14:24:09

Ahaa, deci exista totusi un mesaj subliminal in trancaneala piticaniei, pe care l-a dibuit Unteanu. Ok

+2 (10 voturi)
Lucifer
9.05.2022, 14:47:41

1. NATO a avansat spre Rusia LA CEREREA statelor din Europa de Est, nu pentru a agresa Rusia. Cu Rusia, dimpotrivă, Occidentul a lucrat "cu mănuşi", cooptând Rusia în tot felul de organizaţii occidentale ca G7(+8), OSCE, Tratatul NATO-Rusia, etc. Ba mai mult, "Europa noastră" franco-germană a cedat în favoarea Rusiei în cazurile Moldova+Transnistria, Georgia+Abhazia+Osetia, Ucraina+Crimeea+Doneţk, de fapt aproape nişte trădări ale acestor ţări în favoarea Rusiei. 2. Mie discursul lui Putin mi se pare DEFENSIV nu OFENSIV. Ce poate să însemne declaraţia cum că TOATĂ Lumea critică Rusia fiindcă a atacat Ucraina? 3. Dar da, Europa noastră franco-germană încă plânge după Rusia şi după petrolul şi gazele ruseşti ieftine. Nu ştiu ce le-a şoptit Biden europenilor încât aceştia au făcut, cu vădită neplăcere, stânga-mprejur şi s-au poziţionat contra Rusiei. Poate ne va spune dl Unteanu altădată... 4. Pentru România este bine orice s-ar întâmpla. Dar pentru Rusia şi Europa de Vest va fi rău, vor fi principalii perdanţi. 5. Unii ziarişti ar trebui să-şi reamintească cunoştinţele de limba rusă, sau să se apuce să o înveţe. Fiindcă Bruxellesul se va muta la Moscova.....

-1 (9 voturi)
True Blue
9.05.2022, 14:57:59

Putin ameninta "occidentul" - si nu numai - dar nu e in stare sa spuna de cei ii omoara pe cei care nu "s-au apropiat de teritoriile noastre" si nu ii omoara pe cei care "s-au apropiat". Putin vorbeste singur ca sa se auda si sa se justifice. Bine ca vorbeste si de copii si de nepoti. Asta ar trebui sa insemne ca amnintarea cu bomba nucleara este o cacealma.

+8 (8 voturi)
Codruta Presedinte!
9.05.2022, 15:10:50

Cu petrolul e rezolvat odata ce tarile G7 inclusiv Germania au cazut de acord asupra sistarii importurilor. La nivelul UE ungurii si alti 2-3 care se vor mai cu mot vor primi derogari ca sa nu saboteze votul(dar le vor plati cu varf si indesat in alte feluri pentru ca pun inca o bucata de dinamita la fundatia credibilitatii lor in uniune) si oricum cantitatile importate de ei de la rusi sunt nesemnificative.

+4 (6 voturi)
Verifica intotdeauna
9.05.2022, 15:18:29

Statele trebuie sa aiba libertatea de a decide in ce aliante sau in ce sistem politic doresc sa existe. Nici o tara nu are dreptul sa impuna unui alt stat propria vointa.

+7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările