Afacerile Rusiei în Africa. Cum s-a infiltrat într-un grup de experţi ONU un consultant politic al unor firme ruseşti conectate cu „bucătarul lui Putin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucătarul lui Putin Evgheni Prigojin
Bucătarul lui Putin Evgheni Prigojin

Documente scurse de la firme ruse aflate sub sancţiuni americane şi în legătură cu afacerile „bucătarului lui Putin”, Evgheni Prigojin, au scos la iveală faptul că asociaţi-cheie ai oligarhului rus au avut un rol într-o presupusă infiltrare a unuia din consultanţii săi politici într-un panel ONU, scrie Daily Beast.

Dovezi ale unei campanii a Rusiei de instalare a unui presupus agent conectat cu Prigojin întru-un grup de experţi ONU, însărcinat cu monitorizarea embargoului asupra armelor impus Sudanului, vin la mai puţin de o lună după ce UE l-a sancţionat pe oligarh pentru încălcarea embargoului impus Libiei.

Analiza unor facturi şi documente de călătorie, precum şi a mailurilor dintre un diplomat rus de rang înalt şi Nikolai Dobronravin, profesor la universitatea de stat din Sankt Petersbug şi expert în afaceri energetice africane, arată că Dobronravin a oferit consultanţă pentru 2 firme conectate cu Prigojin -iar acestea i-au plătit o deplasare în Republica Central Africană (CAR) în septembrie 2017, în preajma unei aplicaţii pentru ONU.

După ce a eşuat în aplicaţia sa pentru CAR, a fost numit în grupul de experţi ONU pentru Sudan, în martie 2018 - un organism ONU alcătuit din patru experţi, responsabil de monitorizarea sectorului de securitate şi a violării drepturilor omului şi embargoului asupra armelor în Sudan.

Kremlinul a făcut mereu presiuni pentru relaxarea sancţiunilor impuse Sudanului şi încheierea misiunii de menţinere a păcii în regiunea Darfur. Rusia a căutat extinderea legăturilor militare şi economice cu ţările de la Marea Roşie, astfel că a cultivat agresiv relaţii cu fostul dictator sudanez Omar al-Bashir, pe care l-a invitat la Moscova şi cu care a încheiat acorduri şi înţelegeri inclusiv pentru ajutorare în 2017, deşi acesta era vizat de un mandat de arestare pe rol la Curtea Penală Internaţională.

În noiembrie anul acesta Sudanul a fost de acord cu deschiderea unui punct logistic naval în portul din Sudan - un punct important de trecere pentru exporturile sudaneze de aur din care au profitat companiile miniere conectate cu Prigojin şi care acum vor aduce bani şi în visteria Rusiei.

Rusia a investit puternic în rezervele sale de aur pentru a stabiliza Rubla şi a blinda economia în eventualitatea unor sancţiuni şi mai dure din partea Vestului.

Imagine indisponibilă

Fostul preşedinte al Sudanului Omar al-Bashir inaugurează prima rafinărie de aur din Sudan septembrie 2012 FOTO EPA-EFE

La începutul lui 2018, în preajma candidaturii lui Dobronravin la panelul ONU pentru Sudan,  companii ruse cu legători cu Prigojin au acceptat să colaboreze îndeaproape cu unul din protejaţii lui Bashir la acea vreme, Mohammed “Hemedti” Hamdan Daglo, pentru acorduri privind exploatări aurifere.

În prezent Hemedi, care conduce Forţele de Suport Rapid (RFS), este adjunctul consiliului civil-miliar al guvernului de tranziţie din Sudan. Familia sa ar avea legături apropiate cu Algunade, o companie minieră sudaneză. RFS se ocupă de securitatea zonelor miniere din Darfur and South Kordofan.

Or cele două companii ruse care au căutat să obţină contracte miniere, M-Invest şi Lobaye Invest, au fost implicate în moartea a trei jurnalişti de investigaţie în 2018, în Republica Central Africană (CAR), dar şi în campanii de dezinformate menite să susţină dictaturile africane în Madagascar, Mozambic şi Sudan.

Firmele din Sankt Petersburg care au finanţat cel puţin parţial călătoria de cercetare a lui Dobronravin în CAR, M-Invest şi EvroPolis fac parte din aceeaşi reţea de companii false, iar unele din ele au fost sancţionate de SUA pentru trimiterea de mercenari din Grupul Wagner în Sudan pentru „suprimarea şi discreditarea manifestanţilor pentru reforme democratice”, inclusiv campanii de dezinformare.

Oficialii din SUA au spus că Prigojin are acţiuni în companii care operează în Africa precum M-Invest, EvroPolis, Lobaye Invest şi Internet Research Agency.

În februarie 2018, procurorul special Robert Mueller i-a adus acuzaţii lui Prigojin şi asociaţilor săi de afaceri pentru interferenţa în alegerile americane din 2016. Anul acesta departamentul american de justiţie a renunţat la acuzaţiile de fraudă care a vizat companiile lui Prigojin, Concord Consulting and Management şi Concord Catering, pentru a proteja informaţii sensibile despre sursele şi metodele autorităţilor americane.

În 2019 lui Dobronravin i-a fost reînnoită poziţia în panelul de experţi. În 2017 şi 2018 acesta s-a aflat în legătură cu asociaţi de afaceri ai lui Prigojin şi în acelaşi timp întreţinut o corespondenţă cu oficiali ruşi seniori din ministerul afacerilor externe în legătură cu aplicaţia sa de delegat al Rusiei, mai întâi în grupul de experţi ONU pentru CAR, şi apoi pentru cel pentru Sudan, arată documentele.

El a trimis informaţii despre CAR şi situaţia de acolo asociaţilor lui Prigojin la aceste firme, şi anume Mihail Potepkin, Dmitri Sytii, Alexandr Kuzin şi Evgheni Khodotov - numele lor au apărut în conexiune cu uciderea echipei de jurnalişti ruşi care investigau mercenarii Wagner în CAR, între care corespondentul de război rus Orkhan Dzhemal. Grupul Wagner a fost suspect pentru asasinarea în 2017 a unul sirian în apropierea unei uzine de gaze siriene, în timp ce operaţiunile secrete ale mercenarilor din Libia a stârnit îngrijorări privind abuzuri ale drepturilor omului şi încălcarea legislaţiei internaţionale.

Un raport ONU din luna iulie a menţionat asasinarea jurnaliştilor şi a subliniat statutul juridic incert al Grupului Wagner şi legăturile cu statul rus - aspecte care fac dificile investigaţiile.

Călătoria lui Dobronravin în Republica central Africană a fost plătită de M-Invest şi EvroPolis în perioada în care acesta se gândea să aplice pentru grupul ONU pentru CAR.

Documentele arată că profesorul rus în vârstă de 58 de ani a fost însoţit de trei cetăţeni ruşi ulterior sancţionaţi de SUA pentru implicarea lor în trimeterea mercenarilor ruşi în CAR, Sudan, Libia, Siria şi Ucraina. Au fost sancţionate şi firmele conectate cu Prigojin, Lobaye Invest, EvroPolis, dar şi compania minieră sudaneză Meroe Gold - toate implicate în exploatări miniere abuzive în Sudan.

În decembrie 2017, la două luni după călătoria în CAR, Dobronravin i-a trimis unuia dintre aceşti asociaţi de-ai lui Prigojin, Sytii, o hartă cu „zonele de influenţă ale grupărilor armate” în CAR. Într-un email datat 31 ianuarie 2018 către Kuzin, alt asociat, şi având ca subiect „Hrană pentru Sudan”, profesorul a ataşat un articol tradus relatând despre înţelegerea dintre preşedintele CAR Faustin Archange Touadera şi Biahir pentru instruirea soldaţilor central-africani în Sudan. Sutele de mailuri între profesor şi asociaţi de afaceri ai lui Progojin, între 2017 şi 2018, par să indice că Dobronravin era conştient de interesele interlocutorilor în chestiuni politice şi de securitate în CAR şi Sudan.

Între timp, Dobronravin a corespondat şi cu Mikael Vadimovich Agsandyan, directorul adjunct al departamentului pentru organizaţii internaţionale de la MAE rus în legătură cu aplicaţia sa la ONU.

Documentele scurse despre reţelele de afaceri ale lui Prigojin au fost obţinute de Centrul Dossier, un centru de cercetare a corupţiei din Rusia cu sediul la Londra. 

Dobronravin a declarat unui reporter The Guardian că nu poate nici confirma nici nega dacă s-a întâlnit vreodată cu Prigojin, scrie Daily Beast. El a confirmat într-un mail că a mers în CAR la invitaţia unui coleg de la universitate pentru un stagiu în CAR datorită cunoştinţelor lui despre regiune. A recunoscut că l-a întâlnit pe Sytii în timpul deplasării spre Bangui. Facturile companiilor ruse arată însă că a fost însoţit de el de când a plecat de la Sankt Petersburg şi apoi în zborurile dus -întors. Întrebat de Daily Beast dacă ştia că drumul i-a fost plătit de firme aflate sub sancţiuni americane a acesta a spus că în munca sa de consultanţă s-a întâlnit cu astfel de oameni, dar nu a discutat în detaliu cu ei. Totuşi el s-a aflat în legătură cu ei înainte să primească un loc în panelul de experţi ONU pentru Sudan şi în timp ce aplica pentru aceste locuri de experţi în afaceri africane.

 Într-un mail către Kuzin din ianuarie 2018 a trimis traducerea unu raport ONU despre sancţiunile impuse CAR .

Daily Beast scrie că nu prezintă nişte dovezi că profesorul rus ar fi comis vreo ilegalitate sau ar fi promovat sub acoperire interesele Rusiei, ci faptul că relaţiile sale aşa cum sunt dezvăluite de mailuri ar putea indica conflicte de interese şi că nu este persoana potrivită să facă parte dintr-un panel de experţi privind Africa, unde interesele Rusiei sunt în joc.

Daily Beast, Guardian, Dossier Center şi New America, un think tank din Washington au revizuit documentele în cadrul unei investigaţii comune.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite