De ce îi este frică Rusiei de NATO. Bazele la graniţa Rusiei înseamnă înfrângerea lui Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„America strânge Rusia ca un şarpe Anaconda”, titra zilele trecute Komsomolskaya Pravda, unul dintre cele mai apreciate ziare din Rusia. În articol, un analist militar rus spune că SUA au început atacul asupra Rusiei odată cu prăbuşirea Pactului de la Varşovia şi destrămarea URSS. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, caută deja soluţii contra bazelor NATO din ţările baltice şi Europa de Est.

Steve Rosenberg, corespondentul BBC News la Moscova, scrie despre ameninţarea pe care o văd ruşii la adresa Kremlinului. „Cuvântul Kremlin înseamnă «fortăreaţă».  De sute de ani, aceleaşi ziduri înalte, turnuri şi un şanţ, au fost asediate de armate străine: armata poloneză în secolul al XVII-lea, Napoleon în urmă cu 200 de ani. Astăzi nu există armate străine care bat la porţi. Totuşi, Kremlinul se simte din nou ameninţat“, scrie jurnalistul britanic, referindu-se la posibilitatea ca Rusia să piardă influenţa asupra Ucrainei.

Acesta îl citează pe analistul politic rus Andrei Piontkovski, care vorbeşte despre conspiraţiile pe care le vede Vladimir Putin în jurul Ucrainei. „Putin crede sincer că Revoluţia Portocalie din Ucraina a fost instigată de către Departamentul de Stat al SUA şi că Acordul de Asociere al Kievului cu Uniunea Europeană este o conspiraţie a Uniunii Europene, care vrea să capete o poziţie dominantă faţă de Ucraina", spune Andrei Piontkovski. „Putin urăşte Occidentul şi îl dispreţuieşte", consideră analistul Piontkovski.

Pe de altă parte, „America strânge Rusia ca un şarpe Anaconda”, se arată în titlul unei analize publicate în Komsomolskaya Pravda, un ziar important în Rusia. Publicaţia citează un analist militar, care susţine că SUA au început încercuirea Rusiei încă de la prăbuşirea Pactului de la Varşovia şi Uniunii Sovietice, acestea fiind „primele «bucle de şarpe» americane în jurul Moscovei“, notează Komsomolskaya Pravda. „Scopul final al jocului american este destul de clar: e dominaţia globală şi slăbirea Rusiei", susţine analistul militar Viaceslav Nikonov.


Putin, între aliatul NATO şi duşmanul NATO

Corespondentul la Moscova al BBC News, Steve Rosenberg, face o paralelă între Putin venit la putere în urmă cu 15 ani şi Putin din 2014. În anul 2000, preşedintele rus nu excludea posibilitatea ca Rusia să intre în NATO ca partener egal şi numea Marea Britanie ca fiind un „partener minunat“. „Nu văd de ce nu. Eu nu aş exclude o astfel de posibilitate... dacă opiniile Rusiei sunt luate în considerare ca ale unui partener egal", spunea Putin despre intrarea în Alianţşa Nord-Atlantică.

Jurnalistul britanic crede că viziunea lui Putin s-a schimbat odată cu apropierea NATO de frontiera Rusiei. „El crede ca extinderea NATO a schimbat echilibrul geopolitic în Europa şi creează mai multe pericole pentru Rusia“, a spus Serghei Aleksashenko, fost ministru adjunct de Finanţe în guvernul rus.

Occidentul vede invers. Rusia tulbură apele în Europa

De partea cealaltă, Occidentul consideră că Vladimir Putin este cel care a schimbat echilibrul geopolitic în Europa, prin anexarea Crimeea şi de instigare la tulburări în estul Ucrainei.

Analistul rus Andrei Piontkovski crede că Putin nu vede Ucraina ca un stat separat, care să-şi hotărască singur drumul. „Ucraina nu are dreptul de a deveni un stat democratic, deschis din punct de vedere economic. După Putin, asta ar fi un exemplu foarte prost pentru Rusia", este de părere analistul Andrei Piontkovski, care crede că Kremlinul va încerca să „îngheţe" conflictul în regiunile Doneţk şi Luhansk în aşa fel încât să slăbească Kievul să întărească Moscova.

„Dacă acestor două regiuni li s-ar oferi un statut special în cadrul Ucrainei, ar deveni instrumentul lui Putin de destabilizare a Ucrainei, instrumentul său de a cenzura Ucraina în anumite limite geopolitice, cum ar fi Transnistria în Republica Moldova sau Osetia de Sud şi Abhazia în Georgia."

„Lui Putin nu-i plac înfrângerile. Va găsi o soluţie“

Fostul ministru adjunct de Finanţe Serghei Aleksashenko spune că „Putin respectă doar forţa brutală. El nu crede în «soluţii favorabile». El crede că în viaţa politică nu există decât victoria sau înfrângerea. Dacă el crede că bazele NATO de la Marea Baltică sau Europa de Est vor fi un pericol pentru Rusia, el va găsi o soluţie. El crede că NATO îşi mută bazele la graniţele Rusiei, ar fi înfrângerea Rusiei. Iar Putin nu-i place înfrângerile", consideră Aleksashenko.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite