De ce se tem ruşii de noua armă cu laser testată de americani. Cer chiar să fie interzisă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua armă laser - LaWS, care a fost testată recent de forţele armate americane în Golful Persic, reprezintă o adevărată provocare pentru statele lumii, pentru că este capabilă să distrugă orice ţintă, inclusiv reactoare nucleare, a declarat pentru Life.ru expertul militar Aleksandr Jilin.

„Arma cu laser este eficientă. Având o precizie înaltă, aceasta poate să atingă orice obiective, inclusiv reactoare nucleare. Am putea afirma cu o mare probabilitate că Rusia elaborează mijloace de apărare faţă de o astfel de armă. Cel mai periculos este faptul că aceasta ar urma să fie amplasată în spaţiul cosmic“, a menţionat Jilin.

În opinia expertului, arma dotată cu laser ar putea depăşi prin eficienţă chiar şi armele nucleare, pentru că poate atinge ţinte exacte. Jilin a mai adăugat că „o astfel de armă ar putea fi inclusă în lista armelor interzise când toţi vor înţelege cât de periculoasă este“.

Prima armă laser aflată în activitate a fost amplasată de americani pe USS Ponce, o navă amfibie de transport aflată zilele acestea în Golful Persic.

Despre această armă desprinsă parcă din filmele SF, căpitanul navei USS Ponce, Christopher Wells, a declarat pentru CNN că „este mai precisă decât un glonţ“. „Nu este un sistem precum celelalte tipuri de arme folosite de armată care sunt bune doar împotriva unor contacte aeriene sau împotriva unor ţinte la sol – în acest caz este vorba de o armă foarte adaptabilă care poate fi utilizată împotriva a diferite ţinte”.

Arma laser SUA FOTO AFP

Mai mult, LaWS are un avantaj nemaiîntâlnit la nicio altă armă inventată până acum. Laserul se mişcă, prin definiţie, cu viteza luminii. Prin comparaţie, este vorba de o viteză de 50.000 de ori mai mare decât a unei rachete balistice intercontinentale.

În prezent, laserul este folosit în principal pentru a scoate din funcţiune sau pentru a distruge avioane şi ambarcaţiuni mici. “Arma este proiectată cu scopul de a contracara ameninţări aeriene şi la sol”, a declarat locotenentul Cale Hughes, ofiţer responsabil de arma laser, adăugând că aceasta a reuşit în ultimii trei ani să demonstreze că este incredibil de eficientă pentru astfel de operaţiuni.

Pentru a realiza un test, echipajul USS Ponce a lansat o dronă, care, odată ce a fost luată la ţintă, a fost încălzită de laser la o temperatură de mii de grade şi a căzut în mare. 

"Aruncă o cantitate enormă de fotoni către un obiect care se apropie", a mai explicat locotenentul Hughes. „Nu ne facem griji pentru viteza vântului, nu ne facem griji în privinţa razei de acţiune, nu ne facem griji pentru nimic altceva. Suntem capabili să atacam ţinta cu viteza luminii", a explicat el. 

Lovitura nu creează niciun sunet şi este invizibilă. "Operează într-o parte invizibilă a spectrului electromagnetic, aşa că nu îi vezi raza, nu face niciun sunet şi este incredibil de eficientă în ceea ce face", a adaugat Hughes.  

Arma laser SUA FOTO AFP

FOTO AFP 

Sistemul de 40 de milioane de dolari are nevoie pentru a opera doar de o sursă de electricitate, obţinută din propriul generator, iar LaWS este operat doar de trei persoane. Tragerea unui "foc" costă cam un dolar, a mai spus Hughes.

Marina SUA dezvoltă sisteme de generaţia a doua, mai puternice, care ar putea viza ţinte mai semnificative, precum rachete.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite