Rusia

articolul anterior articolul urmator

De ce se tem ruşii de noua armă cu laser testată de americani. Cer chiar să fie interzisă VIDEO

73
19 Jul 2017 13:55:10
Autor: Viorica Marin
Temuta armă cu laser a marinei americane
Temuta armă cu laser a marinei americane

Noua armă laser - LaWS, care a fost testată recent de forţele armate americane în Golful Persic, reprezintă o adevărată provocare pentru statele lumii, pentru că este capabilă să distrugă orice ţintă, inclusiv reactoare nucleare, a declarat pentru Life.ru expertul militar Aleksandr Jilin.

„Arma cu laser este eficientă. Având o precizie înaltă, aceasta poate să atingă orice obiective, inclusiv reactoare nucleare. Am putea afirma cu o mare probabilitate că Rusia elaborează mijloace de apărare faţă de o astfel de armă. Cel mai periculos este faptul că aceasta ar urma să fie amplasată în spaţiul cosmic“, a menţionat Jilin.
 
În opinia expertului, arma dotată cu laser ar putea depăşi prin eficienţă chiar şi armele nucleare, pentru că poate atinge ţinte exacte. Jilin a mai adăugat că „o astfel de armă ar putea fi inclusă în lista armelor interzise când toţi vor înţelege cât de periculoasă este“.
 
Prima armă laser aflată în activitate a fost amplasată de americani pe USS Ponce, o navă amfibie de transport aflată zilele acestea în Golful Persic.
 
Despre această armă desprinsă parcă din filmele SF, căpitanul navei USS Ponce, Christopher Wells, a declarat pentru CNN că „este mai precisă decât un glonţ“. „Nu este un sistem precum celelalte tipuri de arme folosite de armată care sunt bune doar împotriva unor contacte aeriene sau împotriva unor ţinte la sol – în acest caz este vorba de o armă foarte adaptabilă care poate fi utilizată împotriva a diferite ţinte”.
 
Mai mult, LaWS are un avantaj nemaiîntâlnit la nicio altă armă inventată până acum. Laserul se mişcă, prin definiţie, cu viteza luminii. Prin comparaţie, este vorba de o viteză de 50.000 de ori mai mare decât a unei rachete balistice intercontinentale.
 
În prezent, laserul este folosit în principal pentru a scoate din funcţiune sau pentru a distruge avioane şi ambarcaţiuni mici. “Arma este proiectată cu scopul de a contracara ameninţări aeriene şi la sol”, a declarat locotenentul Cale Hughes, ofiţer responsabil de arma laser, adăugând că aceasta a reuşit în ultimii trei ani să demonstreze că este incredibil de eficientă pentru astfel de operaţiuni.
 
Pentru a realiza un test, echipajul USS Ponce a lansat o dronă, care, odată ce a fost luată la ţintă, a fost încălzită de laser la o temperatură de mii de grade şi a căzut în mare. 
 
"Aruncă o cantitate enormă de fotoni către un obiect care se apropie", a mai explicat locotenentul Hughes. „Nu ne facem griji pentru viteza vântului, nu ne facem griji în privinţa razei de acţiune, nu ne facem griji pentru nimic altceva. Suntem capabili să atacam ţinta cu viteza luminii", a explicat el. 
 
Lovitura nu creează niciun sunet şi este invizibilă. "Operează într-o parte invizibilă a spectrului electromagnetic, aşa că nu îi vezi raza, nu face niciun sunet şi este incredibil de eficientă în ceea ce face", a adaugat Hughes.  
FOTO AFP 
 
Sistemul de 40 de milioane de dolari are nevoie pentru a opera doar de o sursă de electricitate, obţinută din propriul generator, iar LaWS este operat doar de trei persoane. Tragerea unui "foc" costă cam un dolar, a mai spus Hughes.
 
Marina SUA dezvoltă sisteme de generaţia a doua, mai puternice, care ar putea viza ţinte mai semnificative, precum rachete.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

73 Comentarii

B Mihai
19.07.2017, 14:39:57

O țintă în mișcare trebuie ”stropită” continuu cu fluxul fotonic până se obține un efect semnificativ - ie distrugerea ei. Și asta implică multe, de la sistemul de urmărire continuă (al țintei reale) la cel de eliminare a țintelor false. Dpdv inginerie, este foarte cool & high tech.. dpdv pragmatic, cel mai simplu este atacarea (din spațiul cosmic eventual) a unui ”big, fat sitting duck”.. nu bate câmpii musiu Jilin cu asta

+4 (6 voturi)
Goicea Niculae
19.07.2017, 14:50:24

Parca si Ceaușescu avea niste lasere cu care a topit tancurile rusești care încercau sa intre in România. De aia sunt rusii asa de speriați de lasere.

-1 (17 voturi)
Fane
19.07.2017, 14:51:45

De asemenea nu poate functiona pe timp de ploaie, ceata, fum.

+1 (5 voturi)
albu gaby
19.07.2017, 14:53:00

Hai sa o luam incet! Practic ne intoarcem la razboiul stelelor, initiat de R Reagan. La fel, arme similare testeaza si rusii, deci speriati poate sint, surprinsi sigur nu! Si din razboiul stelelor al lui Reagan, astazi au ramas bazele gen Deveselu, inca in testare, cu eficienta slaba! Armele laser sint fantastice, dar sint citeva dar-uri: - Nu trec prin atmosfera incarcata cu vapori de apa, nori, praf, etc! Deci functioneaza doar pe cer senin! - Au putere mica, deci eficiente impotriva obiectelor de mica dimensiune si neprotejate contra radiatiilor. - Au raza de actiune limitata la linia orizontului, calatoresc cu viteza luminii, dar nu prea calatores aceste raze pe traiectorii curbe! Deci din spatiu sa ai un laser suficient de puternic sa distruga obiective terestre sau rachete intercontinentale, ... iti trebuie o centrala nucleara acolo sus! (din acest motiv a fost abandonat conceptul de razboiul stelelor de americani!). Deci distractia ar fi sa distrugi aceste lasere de dupa linia orizontului, si daca aceste lasere vor fi in stare sa distruga rachetele inainte sa fie ele insele distruse!

-1 (15 voturi)
IonIon Codreanu
19.07.2017, 14:54:32

Înainte de 90 se vorbea despre laser cu raze X, cu pompaj nuclear, plasat în spațiul cosmic. Un astfel de dispozitiv ar fi putut distruge orice țină fixă sau în mișcare. A fost mare scandal și s-au oprit cercetările. Apoi a urmat dezmembrarea URSS și lucrurile păreau uitate. Numai că dorința de DOMINARE a întregii lumi prin teroare, se pare că nu a murit. USA o duce înainte. Există posibilitatea concretă să fie create arme cu care să devii Dumnezeu pe Pământ... Singura soluție atunci este distrugerea statului cu așa vise, înainte de a se apropia de ele.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (73)