Rusia

articolul anterior articolul urmator

Deputaţii ruşi îi cer lui Putin să recunoască independenţa regiunilor din estul Ucrainei

9
20 Jan 2022 10:12:51
Autor: Viorica Marin
Locuitorii din Donbas au primit cetăţenie rusă şi au votat la alegerile legislative de anul trecut din Federaţia Rusă
Locuitorii din Donbas au primit cetăţenie rusă şi au votat la alegerile legislative de anul trecut din Federaţia Rusă

Parlamentari ruşi au cerut miercuri legislativului să facă apel la preşedintele rus Vladimir Putin să recunoască cele două regiuni controlate de rebeli din estul Ucrainei ca state independente, în contextul suspiciunilor occidentale că Moscova plănuieşte să invadeze statul vecin, relatează Reuters.

Comasarea a zeci de mii de militari ruşi în apropierea graniţelor cu Ucraina a provocat îngrijorări în rândul statelor occidentale că între cele două state vecine ar putea izbucni un război, întrucât relaţiile lor s-au deteriorat permanent de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi declanşarea conflictului cu rebelii pro-ruşi susţinuţi de Moscova din estul ţării în 2014.
 
Într-un proiect de rezoluţie parlamentară, 11 aleşi – printre care se află şi liderul Partidului Comunist Ghenadi Ziuganov – susţin că Rusia trebuie să recunoască oficial cele două regiuni ca independente, pentru a le proteja locuitorii de ameninţări externe.
 
„Duma de stat rusă apelează la dvs, Vladimir Vladimirovici (Putin), cu o cerere de a lua în considerare recunoaşterea de către Federaţia Rusă a Republicii Populare Doneţk şi a Republicii Populare Lugansk ca state autosuficiente, suverane şi independente”, se menţionează în draftul de rezoluţie.
 
Ministerul de Externe ucrainean nu a răspuns până acum unei solicitări a Reuters de a comenta informaţia, după cum nu au existat reacţii imediate nici din partea Dumei de Stat sau a Kremlinului, informează Reuters, citată de Agerpres.
 
Rusia le permite deja rezidenţilor din regiunile controlate de rebeli să aplice pentru cetăţenia rusă în baza unei proceduri simplificate. Ambele regiuni au adoptat rubla rusească ca monedă oficială şi şcolile de aici urmează programa şcolară rusă.
 
De asemenea, Putin a dispus anul trecut ca guvernul să ridice limitele asupra exporturilor şi importurilor între Rusia şi părţi ale regiunilor Doneţk şi Luhansk. Autorităţile ruse au afirmat că decizia a fost menită să compenseze blocajul economic între aceste regiuni şi restul Ucrainei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Stefan din Nord
20.01.2022, 10:23:39

In afara de Rusia , doar Ulea Spataru o sa le recunoasca independenta .

0 (6 voturi)
IonIon Codreanu
20.01.2022, 10:38:33

De facto, sunt deja în Rusia. Chestia cu ”recunoașterea” nu contează...

0 (6 voturi)
AdrianSC
20.01.2022, 11:12:00

La fel s-a intampla si cu Crimeea. A contat?

+1 (3 voturi)
Amar
20.01.2022, 11:25:48

"Deputaţii ruşi îi cer lui Putin" Viorica Marin Corecteaza te rog titlul articolului, dar si continutul Corect este: "Putin a cerut deputatilor rusi sa ii ceara sa recunoasta independenta regiunilor din estul Ucrainei" Putin le-a cerut sa ii ceara, nu deputatii, de capul lor ii cer lui Putin. Lui Putin nu ii cere nimeni nimic daca nu solicita el cerinta, ca altfel ... cade din greseala de la etaj.

+7 (9 voturi)
Mircea Nistor
20.01.2022, 11:57:44

Amar : Asta-mi aduce aminte despre o secvență de documentar despre viața lui Joseph Désiré Mobutu,devenit Mobutu Seseko Kuku Nbengdu Waza Banga .La un congres cu " cățeii " lui, pe care îi " primenea " periodic,precum Ivan cel Groaznic slugile sale , vorbea cu "modestie" că are deja "ceva" mandate, dar dată fiind situația dificilă a țării și lipsa unui contracandidat serios, se gândește serios să-și depună din nou candidatura...Inutil să spun că din auditoriu s-au auzit ,la început izolat, apoi tot mai mult strigăte de "Bravo ! ",urmate apoi de o "ploaie" de aplauze asurzitoare .Cam așa e stilul de lucru în democrațiile "dirijate",Rusia,China,Myanmar....

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările