Rusia

articolul anterior articolul urmator

Deranj mare la Moscova în urma noilor sancţiuni impuse de UE şi SUA: „Absolut inacceptabile”. Ameninţări la adresa Washingtonului

56
3 Mar 2021 16:01:36
Autor: News.ro
Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE
Dmitri Peskov FOTO EPA-EFE

Kremlinul a denunţat miercuri drept „absolut inacceptabile” noile sancţiuni impuse de Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite unor oficiali ruşi de rang înalt cu otrăvirea cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, în august, şi încarcerarea, în ianuarie, a opozantului politic Aleksei Navalnîi, relatează AFP şi Reuters.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consideră că aceste sancţiuni „dăunează relaţiilor deja deplorabile” ale Rusiei cu Occidentul.

Peskov denunţă drept „scandaloase” acuzaţii americane potrivit cărora serviciul rus de securitate FSB se află la originea otrăvirii lui Navalnîi.

El ameninţă că Rusia va riposta în felul care să-i servească cel mai bine interesele.

„Bineînţeles, este imposibil să nu aplicăm principiul reciprocităţii”, a declaart el presei, fără să avanseze vreo dată în acest sens.

„Noi considerăm aceste decizii drept absurde, nejustificate şi, mai ales, ele n-au niciun efect şi niciun sens”, a adăugat el.

„Nu putem decât să regretăm acest lucru şi să ne exprimăm perplexitatea”, insistă Peskov.

Potrivit lui Peskov, sancţiunile impuse oficialilor ruşi nu au niciun efect deoarece aceştia nu au autorizaţia să se deplaseze în afara Rusiei şi să deţină bunuri şi conturi bancare în străinătate, din cauza caracterului sensibil al posturilor pe care le deţin.

„Aceasta este practic o dublare a restricţiilor cărora aceste persoane le sunt supuse în cadrul legii ruse, nimic în plus”, a subliniat el.

Însă Peskov recunoaşte că sancţiunile impuse unor entităţi vor avea un efect mult mai important şi consideră că acestea contribuie la o deteriorare a relaţiilor Rusiei cu Statele Unite şi UE.

„Să nu se joace cu focul”

De asemenea, Moscova avertizează Washingtonul „să nu se joace cu focul”, după sancţionarea a şapte oficiali ruşi de rang înalt şi 14 entităţi cu privire la otrăvirea opozantului Kremlinului.

Ministerul rus de Externe a denunţat într-un comunicat, marţi seara, un „atac antirus ostil” care face parte dintr-o „politică americană golită de logică şi de sens, care nu face decât să afecteze şi mai mult relaţiile bilaterale”.

„Absurditatea triumfă”, denunţă diplomaţia rusă, care acuză Washingtonul că se servesşte de Aleksei Navalnîi ca „pretext” pentru „a se amesteca în mod deschis” în „afacerile interne” ale Rusiei.

„Noi vom reacţiona pe baza principiului reciprocităţii”, ameninţă ministerul, care dă asigurări că asemenea ”calcule vizând să impună ceva Rusiei prin intermediul sancţiunilor sau altor presiuni au eşuat în trecut şi vor eşua şi în prezent”.

„Vom continua să ne apărăm în mod sistematic şi hotărât interesele naţionale şi să respingem orice agresiune. Ne îndemnăm colegii să nu se joace cu focul”, avertizează diplomţaia rusă, care consideră că Statele Unite şi-au „pierdut dreptul moral de a ţine lecţii altora”.

Şeful FSB, sancţionat

Washingtonul l-a sancţionat marţi pe Aleksandr Bortnikov, directorul puternicelor servicii ruse de securitate FSB, cu privire la încarcerarea lui Navalnîi.

„Folosirea armelor chimice de către Kremlin pentru a reduce la tăcere un opozant politic şiintimidarea altor demonstrează dispreţul flagrant al acestuia faţă de normele internaţionale”, a denunţat secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen.

Uniunea Europeană a oficializat, la rândul său, luni, sancţionarea a patru funcţionari judiciari ruşi apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin, implicaţi în proceduri judiciare angajate împotriva lui Aleksei Navalnîi şi în reprimarea susţinătorilor acestuia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

56 Comentarii

Utilizator Adevărul
3.03.2021, 16:09:02

Comentariu considerat abuziv.

Lucifer
3.03.2021, 16:09:35

Rusia a devenit "băiatul rău" al politicii mondiale. Este tot mai izolată şi nimeni nu vrea "să se joace" cu ea. Rusia se topeşte încet-încet ca lumânarea....până va face poc! ca în 1991....

-4 (20 voturi)
Xi Tzionping
3.03.2021, 16:14:30

Trebuie blocate toate conturile regimului criminal pana pleaca de la putere... E singura solutie.

+8 (10 voturi)
Zdrahon
3.03.2021, 16:22:47

Trebuie sa va trimita pe sutii romani sa le furati ce au in cont

-9 (11 voturi)
Zdrahon
3.03.2021, 16:19:00

Rusia trebuie sa impuna sanctiuni regimurilor criminale occidentale

-9 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (56)

Modifică Setările