Dezumanizarea Americii. Operaţiunile coaliţiei conduse de SUA împotriva ISIS, sub lupa Rusiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 7 decembrie 2018, publicaţia rusă Sputnik News, citând televiziunea siriană Al Ekhbariya şi Agenţia Arabă Siriană de Presă (SANA), anunţa „distrugerea completă“ a unui spital din oraşul sirian Hajin, în urma unui bombardament întreprins de coaliţia condusă de Statele Unite.

Analiză realizată de *Ioan-David Onel

În realitate, la acea dată spitalul nu a fost afectat, atacurile vizând obiective aflate în exteriorul oraşului, conform rapoartelor misiunilor întreprinse de coaliţie. În plus, la data de 9 decembrie 2018, coaliţia publica un material video în care spitalul apare intact, prezentând astfel dovada incontestabilă a dezinformării propagate de Sputnik.

Agenţia de presă Sputnik publica, la 7 decembrie 2018, un articol în care prezenta „distrugerea completă“ a unui spital din oraşul Hajin, în provincia siriană Deir ez-Zor, în urma unui atac aerian întreprins de forţele „coaliţiei conduse de Statele Unite ale Americii“. De asemenea, articolul menţionează şi uciderea a 40 de civili în timpul unor atacuri desfăşurate în cursul zilei de 8 decembrie. Datele prezentate de Sputnik au fost preluate de pe website-ul Agenţiei Arabe Siriene de Presă (SANA), care a lansat, pe 7 decembrie, informaţii privitoare la distrugerea spitalului Hajin, oferind mai multe detalii referitoare la o serie de pagube provocate în rândul civililor.

Informaţia falsă cu privire la distrugerea spitalului din Hajin este centrală în articolul publicat de Sputnik, după cum se observă din titlul acestuia, US-Led Coalition Strikes Hajin, Local Hospital Completely Destroyed – Reports. Încă din titlu este urmărită transmiterea unui mesaj cu impact emoţional, prin evidenţierea „distrugerii complete“ a unui spital, acesta fiind văzut ca un obiectiv care, în mod convenţional oferă adăpost, fiind ferit de atacuri. De asemenea, titlul susţine informaţia prin apelul la „rapoarte“, care însă nu se regăsesc în corpul articolului. Astfel, prin titlu, materialul publicat de Sputnik aduce în prim-plan principalul subiect al dezinformării, distrugerea spitalului, urmărind sensibilizarea cititorilor prin atribuirea unui portret inuman Statelor Unite şi coaliţiei conduse de acestea.

Acţiunile coaliţiei conduse de Statele Unite

Articolul publicat de Sputnik este lansat în contextul în care Statele Unite desfăşurau misiuni în cadrul operaţiunilor coaliţiei Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR), în colaborare cu Forţele Democrate Siriene (SDF), cu scopul de a elimina organizaţia teroristă Statul Islamic din Siria şi Levant/ Daesh, de pe teritoriile Siriei şi Irakului, la graniţa dintre cele două state, în zona văii Eufratului. Relevant în acest context este modul în care Statele Unite realizau misiunile, prin atacuri coordonate şi întreprinse prin intermediul forţelor aeriene sau prin intermediul artileriei, SDF fiind trupele care avansau la sol, acaparând teren. Astfel, articolul Sputnik apare în contextul în care SDF, sprijinite de aviaţia americană, avansează spre oraşul Hajin, recunoscut ca unul dintre „ultimele puncte de rezistenţă ale Statului Islamic“. Cu toate acestea, articolul Sputnik nu face nicio referire la obiectivul misiunii.

Captura ecran centcom.mil

Sursă foto: captură ecran centcom.mil

Conform rezumatului misiunilor desfăşurate între 2 şi 8 decembrie 2018, publicat la data de 12 decembrie 2018, atacurile întreprinse de forţele CJTF-OIR la data de 7 decembrie (data publicării articolului Sputnik), dar şi în celelalte zile ale intervalului, au vizat doar împrejurimile oraşului Hajin, fiind neutralizate „unităţi tactice, poziţii de luptă […] rute de aprovizionare sau puncte de comandă şi control“, fără a fi menţionat spitalul Hajin, sau atacarea altor obiective aflate în interiorul oraşului.

captura ecran centcom.mil

Sursă foto: captură ecran centcom.mil

În plus, pe data de 9 decembrie, coaliţia a publicat un material video în care spitalul Hajin apare intact şi, chiar mai mult, un lunetist aparţinând organizaţiei Stat Islamic este filmat în timp ce trăgea de la una dintre ferestrele spitalului. Astfel, deoarece clădirea a fost folosită în scopuri militare, aceasta a pierdut statutul de locaţie protejată în baza Legii Conflictelor Armate (Law of Armed Conflict).

Sursa foto: captură ecran inherentresolve.mil

captură ecran inherentresolve.mil

Prin datele publicate de coaliţie, sub forma rezumatului misiunilor, dar mai ales prin materialul video în care spitalul apare intact, devine evident caracterul fals al informaţiilor lansate de SANA şi, ulterior, propagate de Sputnik.

Sursa informaţiilor preluate de Sputnik

Informaţiile din articolul publicat de Sputnik, cu privire la spitalul din Hajin, sunt preluate de la Agenţia Arabă Siriană de Presă (SANA).

Sursă foto: captură ecran sana.sy

Sursă foto

Fiind semnat de Gh. A. Hassoun şi de R. Jazaeri, articolul lansat de SANA pe 7 decembrie 2018, în afară de prezentarea informaţiilor false cu privire la distrugerea spitalului din Hajin, conţine şi un puternic caracter ideologic îndreptat împotriva Statelor Unite. Astfel, în corpul articolului se regăsesc diferiţi termeni şi expresii de natură ideologică, victimele fiind descrise ca „martiri“; iar acţiunile coaliţiei ca o „agresiune“; “bombardamente aleatorii“; „noul masacru al coaliţiei“; „similar cu ce s-a întâmplat în Raqqa … sub pretextul combaterii teroriştilor Daesh“. Sintagmele şi termenii cu un puternic caracter ideologic sugerează atribuirea unei imagini abrutizate Statelor Unite şi coaliţiei conduse de acestea. Mai mult, pentru susţinerea informaţiilor prezentate (distrugerea spitalului, a locuinţelor şi numărul mare de victime), sunt citate “surse civile“ fără a fi oferite detalii specifice sau dovezi concrete privind declaraţiile acestora.

Prin scrierea articolului, atât în ceea ce priveşte varianta originală a SANA, cât şi varianta publicată de Sputnik, în limba engleză, a fost urmărită propagarea informaţiilor false către un public cât mai larg, fiind vizat, în special, spaţiul occidental.

Complexitatea tehnicilor de dezinformare

Analizând ambele articole prezentate mai sus, poate fi identificat un cadru complex de tehnici folosite pentru dezinformare.

  • Atât articolul lansat de SANA, cât şi versiunea propagată de Sputnik, au ca informaţie centrală distrugerea spitalului din Hajin. Astfel, este evidentă manipularea prin falsuri, ambele articole prezentând o informaţie falsă, întrucât la data de 7 decembrie spitalul era intact.  
  • Mai mult, pentru a susţine această informaţie, ambele articole citează surse inexacte sau vagi, fără a oferi detalii privind identitatea lor: SANA citează „surse civile“, în timp ce Sputnik face apel la „rapoarte“.  
  • Pot fi identificate şi diferenţe între modurile în care cele două publicaţii propagă dezinformarea. În ceea ce priveşte agenţia SANA, poate fi identificată o tehnică de tipul „ai noştri vs. ai lor“, prin care se încearcă crearea unei distanţe şi a unei diferenţe de nereconciliat între două părţi. În acest caz este vorba despre coaliţia condusă de SUA, descrisă ca „agresoare“ care “bombardează aleatoriu“ şi “masacrează civili“, şi civilii sirieni, descrişi ca „martiri“.  
  • În plus, în articolul SANA sunt prezente şi expresii exagerate, precum „distrugerea a zeci de case“ şi „dislocarea a sute de familii“.  
  • De asemenea, articolul prezintă scopul real al operaţiunilor coaliţiei, combaterea Daesh, ca pe un pretext al acţiunilor SUA şi ale coaliţiei, întărind astfel sugestia agresiunilor intenţionate ale acestora împotriva civililor sirieni. Toate aceste aspecte contribuie la crearea unei imagini inumane a Statelor Unite.

Dezumanizarea unei părţi ca tehnică de manipulare

În ceea ce priveşte articolul prezentat de Sputnik, pe lângă manipularea prin falsuri, poate fi identificată şi tehnica prezentării selective a faptelor, fiind îmbinate aspecte reale cu informaţii false. Astfel, sunt prezentate informaţii reale, privitoare la rezultatele atacurilor coaliţiei asupra „rutelor de aprovizionare, a vehiculelor, a poziţiilor de luptă şi asupra unor clădiri“, în conformitate cu datele prezentate în raportul oficial al misiunilor, din data de 5 decembrie 2018.

Sursă foto

Sursă foto: captură ecran sputniknews.com

Aceste date apar alături de informaţia falsă a distrugerii spitalului, în urma bombardamentelor întreprinse vineri, 7 decembrie 2018.

Sursă foto

Sursă foto: captură ecran sputniknews.com

Prin acest mod de prezentare a datelor, Sputnik încearcă pună sub semnul întrebării veridicitatea informaţiilor din comunicatul de presă al Comandamentului Central al Statelor Unite, sugerând astfel că sursele oficiale denaturează adevărul, ascunzând pretinsele pagube colaterale. Mai mult, spre deosebire de SANA, care prezintă combaterea Daesh drept un pretext al acţiunilor coaliţiei, Sputnik nu face nicio referire la scopul misiunilor, în acest mod sugerând că agresiunile sunt îndreptate împotriva civililor. Astfel, Sputnik atacă bazele morale ale acţiunilor Statelor Unite şi contribuie la crearea unei imagini dezumanizate atribuite acestora.

Însumând aspectele expuse mai sus, este evident caracterul fals al informaţiilor publicate de SANA şi Sputnik. Scopul dezinformării promovate de cele două agenţii de presă este unul caracteristic conflictelor armate, vizând dezumanizarea uneia dintre părţile combatante, în acest caz fiind coaliţia condusă de SUA, cu obiectivul final de a submina fundamentele morale ale acţiunilor întreprinse de aceasta.

Sputnik News este o agenţie rusă de presă, deschisă în 2014, fiind controlată şi finanţată de stat. Având sediul la Moscova, agenţia a fost lansată de grupul media Rossiya Segodnya, care a înlocuit agenţia RIA Novosti şi postul radio Vocea Rusiei, în urma unui decret prezidenţial semnat de Vladimir Putin în 2013.

SANA, Agenţia Arabă Siriană de Presă, a fost înfiinţată în 1965 şi este la rândul său controlată de stat, fiind agenţia oficială de presă din Siria.

*Ioan-David Onel este student al masteratului Security and Diplomacy, în cadrul SNSPA şi participant la programul de Internship al LARICS.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite