Rusia

articolul anterior articolul urmator

Drone, cârje, cartofi. Ruşii fac chetă pentru a echipa soldaţii trimişi de Putin desculţi pe frontul din Ucraina

12
29 May 2022 09:01:26
Autor: Viorica Marin
Soldat rus
Soldat rus

Tot mai mulţi ruşi strâng bani pentru a trimite echipamente şi alimente soldaţilor trimişi „desculţi“ pe front de Vladimir Putin, în timp ce bugetul armatei ruse este unul dintre cele mai mari din lume. Mulţi se întreabă dacă banii nu au ajuns în iahturile şi propietăţile de zeci şi sute de miliarde de euro ale elite ruse din străinătate.

Natalia Abieva este agent imobiliar specializat în închiriere de apartamente în oraşul Nijni Novgorod, la est de Moscova. Dar în ultima vreme, ea a învăţat multe despre medicina de război.
 
Pachetele de granule hemostatice, a aflat ea, pot opri sângerările catastrofale; Acele de decompresie pot reduce presiunea într-un piept perforat. La un spital militar, un comandant rănit i-a spus că un tovarăş i-a murit în braţe pentru că nu erau disponibile tuburi ale căilor respiratorii care să-l ajute să respire.
 
Natalia Abieva, în vârstă de 37 de ani, a decis să ia lucrurile în propriile mâini. Miercuri, ea şi doi prieteni au pornit într-o dubă spre graniţa cu Ucraina pentru a şaptea oară de la începutul războiului în februarie, aducând ceapă, cartofi, radio-uri, binocluri, echipament de prim ajutor şi chiar un set mobil de stomatologie. De la începutul războiului, a spus ea, ea a strâns peste 60.000 de dolari pentru a cumpăra alimente, haine şi echipamente pentru soldaţii ruşi care servesc în Ucraina, scrie The New York Times,
 
În toată Rusia , mişcări populare, conduse în mare parte de femei, au apărut pentru a sprijini soldaţii ruşi. Ele sunt o dovadă a sprijinului public pentru efortul de război al preşedintelui Vladimir V. Putin – dar şi a recunoaşterii tot mai mari în rândul ruşilor că armata lor, lăudată înainte de invazie ca o forţă de luptă de clasă mondială, s-a dovedit a fi nepregătită pentru o conflict major.
 
Abieva spune că a început să acorde ajutor după ce soţul ei, căpitan, a fost trimis în Ucraina şi s-a simţit „neputincioasă” să afecteze cursul evenimentelor. Ea a vizitat spitalul de lângă baza militară locală a soţului ei şi a obţinut informaţiile de contact pentru chirurgii dislocaţi în război. 
 
Dronele, cele mai căutate articole
 
Cele mai căutate articole includ drone importate şi ochelari de vedere pe timp de noapte, semn că bugetul de apărare al Rusiei de 66 de miliarde de dolari nu a reuşit să asigure echipamente esenţiale pentru războiul modern.
 
„Nimeni nu se aştepta să existe un asemenea război”, a declarat Tatiana Plotnikova, proprietarul unei afaceri în oraşul Novokuibişevsk de pe Volga, într-un interviu telefonic. „Cred că nimeni nu era pregătit pentru asta.”
 
Tatiana Plotnikova, în vârstă de 47 de ani, a făcut deja drumul de 1.600 de kilomatri până la graniţa cu Ucraina de două ori, transportând trei tone de ajutor, spune ea. Săptămâna trecută, ea a postat o nouă listă de articole necesare urgent pe pagina sa VKontakte, reţeaua de socializare rusă: bandaje, anestezice, antibiotice, cârje şi scaune cu rotile.
 
Echipamentul medical este foarte solicitat
 
Echipamentul medical este foarte solicitat, în parte din cauza puterii de foc în creştere a armatei Ucrainei, pe măsură ce Occidentul o întăreşte din ce în ce mai mult cu arme puternice. Aleksandr Borodai, un comandant separatist şi membru al parlamentului rus, a declarat într-un interviu telefonic că materialele pentru tratarea rănilor şi arsurilor de schije sunt necesare „în cantităţi mari” pe partea rusă a frontului. Peste 90 la sută din rănile ruseşti în unele zone, a spus el, au fost cauzate recent de focul de artilerie.
 
Borodai a spus că unităţile sale au remarcat folosirea obuzelor de 155 de milimetri trase de obuziere americane, iar conducerea Rusiei ar fi putut subestima determinarea Occidentului de a sprijini Ucraina.
 
„Nu face ca operaţiunea militară să meargă mai repede din punctul nostru de vedere, ci ne îngreunează situaţia, nu o neg”, a spus Borodai, referindu-se la livrările de arme occidentale. „Este posibil ca liderii noştri militari să nu fi fost pregătiţi să existe un sprijin atât de masiv din partea Occidentului”.
 
Majoritatea grupurilor care colectează donaţii pentru soldaţii ruşi par să funcţioneze independent de guvernul rus. Ei se bazează în mare parte pe contactele personale ale voluntarilor din unităţile individuale şi din spitalele militare, care transmit liste cu ceea ce au nevoie cel mai urgent.
 
În mass-media de stat din Rusia, aceste grupuri sunt rar menţionate, poate pentru că subminează mesajul că Kremlinul deţine controul de frontul de luptă. 
 
. Bloggerii militari ruşi, unii dintre ei încorporaţi în trupele ruseşti, îşi îndeamnă urmăritorii să doneze bani pentru a cumpăra echipamente de vedere nocturnă şi drone de bază.
 
Echipamentul necesar, în mare parte importat, poate fi cumpărat de la magazinele ruseşti de articole sportive sau comandat online. Starshe Eddy, un blogger militar popular, a scris că dronele produse de gigantul companie chineză DJI „au devenit atât de ferm înrădăcinate în operaţiunile de luptă încât a devenit greu de imaginat războiul fără ele”.
 
Abieva spune că a început să acorde ajutor după ce soţul ei, căpitan, a fost trimis în Ucraina şi s-a simţit „neputincioasă” să afecteze cursul evenimentelor. Ea a vizitat spitalul de lângă baza militară locală a soţului ei şi a obţinut informaţiile de contact pentru chirurgii dislocaţi în război. 
 
Nevoia aparent urgentă a armatei ruse de echipamente medicale esenţiale şi dispozitive de bază de fabricaţie străină i-a determinat pe unii ruşi să se întrebe cum a cheltuit Kremlinul enormul său buget militar , mai mult de 3% din PIB-ul ţării . 
 
Ideea că soldaţii ruşi din Ucraina sunt subechipaţi se infiltrează din ce în ce mai mult în discursul public rus – atât în ​​rândul oponenţilor, cât şi al susţinătorilor războiului. Într-un documentar despre mamele soldaţilor, lansat weekend-ul trecut de jurnalista rusă Katerina Gordeeva, văzut de aproximativ trei milioane de ori pe YouTube, o femeie povesteşte cum  fiul său îşi coase tălpile cizmelor.
 
O asociaţie de ofiţeri ruşi pensionaţi a publicat o scrisoare deschisă pe 19 mai, menţionând că publicul strânge fonduri pentru echipamentele care lipsesc soldaţilor „chiar dacă guvernul are o mulţime de bani”. 
 
Insecticide artizanale pentru căpuşe
 
Dar pe teren, preocupările sunt mai prozaice. Odată cu apropierea verii, căpuşele purtătoare de boala Lyme au ieşit, iar voluntarii din Belgorod au făcut insecticid artizanal, l-au pus în sticle de pulverizare şi l-au trimis soldaţilor.
 
Un grup de femei care colectau donaţii în zonă a aflat că unele dintre forţele separatiste susţinute de Rusia erau atât de prost echipate încât foloseau pungi de cumpărături pentru a-şi transporta lucrurile. În contul Telegram cu aproximativ 1.000 de urmăritori, grupul a lansat un apel urgent pentru rucsacuri, pantofi, Q-tips, şosete, lanterne, brichete, pălării, zahăr şi baterii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Utilizator Adevărul
29.05.2022, 09:26:58

Comentariu considerat abuziv.

= aceeaşi mizerie
29.05.2022, 09:27:06

Gloata nespălaţilor roşii e chiar atît de tîmpită încît să adune bani pentru "desculţii" lor, care au invadat Ucraina, în loc să se revolte împotriva ne(putin)ciosului, care-i duce la pieire?... Şi aşa sînt doar carne de tun, aşa că nu contează dacă sînt încălţaţi sau desculţi, ca să nu spun că la cît de nespălaţi sînt, măcar picioarele nu le vor mai puţi, dacă acestea nu-s încălţate... putin = hitler = aceeaşi mizerie

+12 (16 voturi)
The old warrior
29.05.2022, 09:48:54

Sincer sa fiu mi-au dat lacrimile citind acest articol. Bietii oameni.... Cum violeaza ei femei , cand nu au nici ciorapi si chiloti pe ei ? Pai umbli asa ca un zdentaros ? O sa creada ukrainencele ca sunt violate de oamenii strazii. Mi-e mila tare de ei . Imi imaginez cum e ,sa intri in casa unor ukraineni sa ii omori si sa iti scoti pistolul dintr-o sacosa de plastic de la Auchan... Nu se poate asa ceva ....

+8 (12 voturi)
Costin Calinesteanu
29.05.2022, 09:31:22

Mai bune ar trimite saci pentru hoiturile muscale. Si var cloros sa nu mai imputa campiile ucrainene.

+7 (11 voturi)
zero
29.05.2022, 10:08:21

Prezervative?

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările