După anexarea Crimeei de către Rusia, oligarhii ruşi împart prada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai atractive active din Crimeea, printre care hoteluri şi companii de petrol şi gaze, sunt deja controlate de forţe proruse, iar anexarea regiunii ucrainene de către Rusia înseamnă că vor trece sub controlul Moscovei şi al oamenilor de afaceri agreaţi de Kremlin, potrivit Financial Times (FT).

„În timp ce oamenii din Simferopol sărbătoreau anexarea Crimeei de către Rusia, la 10 minute distanţă de centrul oraşului, pe Strada Balaclava, avea loc o altă invazie - cea a afacerilor private”, scrie publicaţia britanică.

Un grup de persoane foarte bine înarmate şi cu feţele acoperite de măşti, despre care se presupune că ar fi soldaţi ruşi, au luat cu asalt Bogdan Avto-Salon, showroomul unui dealer pentru mărcile Hyundai şi Subaru.

Criticii Moscovei avertizează de mai multe săptămâni că atacurile forţelor ruseşti asupra bazelor militare ucrainene reprezintă doar începutul şi că afacerile private din Crimeea vor fi următoarea ţintă. Evenimentele de pe Strada Balklava sugerează că aceştia ar putea avea dreptate.

„Este clar că va avea loc o nouă împărţire a proprietăţilor acum că ruşii sunt aici”, a declarat Arzi Selimova, editor la televiziunea de stat Krim. Oamenii de afaceri locali au notat şi că Bogdan Avto-Salon era deţinut de un partener al oligarhului ucrainean Petro Poroşenko, unul dintre susţinătorii importanţi ai guvernului de la Kiev.

Orice s-ar întâmpla cu showroomul respectiv, un lucru este clar: cele mai interesante active din Crimeea sunt deja sub controlul forţelor proruse şi vor aparţine în final Moscovei, scrie FT.

Printre acestea se află Ciornomornaftogaz - companie care extrage petrol şi gaze din Marea Neagră, precum şi Feodosia Oil Products Supply - companie care transferă petrol si produse petroliere de pe tancuri maritime în vagoane cisternă pentru transportul fereoviar.

Printre activele care şi-ar putea schimba forţat proprietarul se numără şi tabăra de vară pentru copii Artek, faimoasă în timpul URSS, precum şi multe hoteluri şi sanatorii pe coasta însorită a Crimeei, deţinute de ministere şi sindicate ucrainene.

Ucraina a protestat faţă de astfel de situaţii, iar ministrul Justiţiei, Pavlo Petrenko, a declarat că guvernul de la Kiev îşi rezervă dreptul de a cere Rusiei despăgubiri pentru activele din Crimeea.

Kievul are de pierdut nu doar companii valoroase, ci şi investiţii străine semnificative. Înainte de intensificarea tulburărilor interne în februarie, autorităţile ucrainene negociaseră cu Eni (Italia) şi EDF (Franţa) contracte de explorare pentru petrol şi gaze în apele Crimeei. Noua conducere a regiunii a anunţat că va pune resursele energetice sub administrarea companiei ruse de stat Gazprom.

Aceste aspecte au însă o importanţă mult redusă pentru locuitorii obişnuiţi ai pensinsulei.

Înainte de referendumul de duminică, în care locuitorii au votat pentru secesiunea de Ucraina şi alipirea la Rusia, noile autorităţi au promis că ajutoarele sociale şi pensiile vor fi plătite, depozitele bancare şi economiile vor fi protejate, iar drepturile de proprietate vor fi respectate. Oamenii de afaceri nu vor fi nevoiţi să-şi înregistreze din nou companiile.

Cei circa 350.000 de etnici ucraineni din Crimeea, dintre care mulţi nu au participat la referendum, se tem însă de schimbările care au loc. Crimeea a fost aruncată într-un haos legislativ după ce Moscova a anunţat că nu se mai aplică legile Ucrainei, a declarat Iulia Iavorskaia.

„Nu avem niciun viitor aici. Asta înseamnă că nu am casă sau pământ şi nici chiar permis de conducere. Înseamnă că orice bandit poate să mă dea afară din casă”, a spus ea.

Mulţi dintre ucraineni se tem de naţionalismul exagerat al noilor autorităţi din Crimeea, notează FT. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, marţi, la semnarea tratatului de anexare a Crimeei, că ucraineana va primi statut de limbă oficială, iar drepturile locuitorilor vor fi respectate indiferent de etnie. Mulţi ucraineni din Crimeea nu sunt însă convinşi de cuvântul liderului de la Kremlin.

 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite