Rusia

articolul anterior articolul urmator

După Nobelul pentru pace câştigat de un jurnalist rus, premiul Saharov a fost acordat lui Aleksei Navalnîi, cel mai aprig critic al lui Vladimir Putin

6
20 Oct 2021 16:19:20
Autor: Viorica Marin
Aleksei Navalnii se află în închisoare
Aleksei Navalnii se află în închisoare

Opozantul încarcerat al Kremlinului Aleksei Navalnîi a fost declarat miercuri laureatul din 2021 al premiului Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European pentru eforturile sale de a lupta împotriva modului discreţionar de a guverna al preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, care a fost otrăvit în august 2020 cu un agent neurotoxic, ispăşeşte în prezent o condamnare de doi ani şi jumătate pentru încălcarea eliberării condiţionate, dosar despre care susţine că este fabricat.
 
UE a impus sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi din cauza otrăvirii lui Navalnîi şi a încarcerării sale.
 
Moscova neagă că a comis nereguli şi acuză UE de amestec în afacerile sale interne.
 
Cel mai mare grup din Parlamentul European, grupul Partidul Popular European, a anunţat câştigătorul premiului pe Twitter.
 
Printre precedenţii câştigători ai premiului Saharov pentru libertatea de gândire, în valoare de 50.000 de euro, se află preşedintele sud-african Nelson Mandela, opoziţia democratică din Venezuela şi activista pentru educaţie din Pakistan Malala Yousafzai.

Anul acesta jurnalistul rus Dmitri Muratov, unul din fondatorii şi redactor-şef al cotidianului Novaia Gazeta, care a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiţii din ce în ce mai dificile a primit Nobelul pentru pace împreună cu Maria Ressa care prin site-ul de investigaţii Rappler pe care l-a cofondat în 2012, foloseşte libertatea de exprimare pentru a dezvălui abuzurile de putere şi autoritarismul în creştere în ţara sa natală, Filipine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Stol
20.10.2021, 16:28:27

Pai da dar in Rusia exista o lege a ONG urilor straine anti Rusesti . Deci nu cred ca va primi nimic Navalnii de la niste nazisti

-12 (14 voturi)
Ovidiu Olariu
20.10.2021, 16:41:00

Este greu de inteles de ce intreaga lume vrea sā il necajeascā pe tovarāsul Putin ? ! El este un om deosebit, un suflet nobil si sensibil, iar acum nu numai politicienii îl enerveazā, ci, culmea, acelasi tupeu de neiertat il aratā si Comitetul Nobel ! I-au dat, cu ani in urmā, premiul Nobel pentru pace lui Saharov, care se stie, prea bine, cā era, lucru de neiertat, oponentul lu' tavarisci Brejnev, iar acum, ca sā vezi, i se dā premiul Nobel lui Navalnîi ! Imperialistii āstia, zāu asa, au tupeu ! Nu era mai normal si mai corect sā-i dea Nobelul lui Putin ? ! Nimeni nu ar fi protestat, iar, pe de altā parte, ar fi fost omagiat un mare luptator pentru pace si pentru drepturile omului ! Ar fi fost premiat cel mai mare luptātor pentru pace si pentru drepturile omului ! Cel mai mare luptator pentru pace si pentru drepturile omului de dupā Lenin si Stalin ! ...

+12 (14 voturi)
Stol
20.10.2021, 16:52:41

Ovidiu Olariu "Este greu de inteles de ce intreaga lume vrea sā il necajeascā pe tovarāsul Putin ? ! El este un om deosebit, un suflet nobil si sensibil, iar acum nu numai politicienii îl enerveazā, ci, culmea, acelasi tupeu de neiertat il aratā si Comitetul Nobel !" Pai raspunsul e clar daca observam ca Premiul Nobel care ar trebui sa fie tehnic e pura politica . Asta inseamna ca nazismul e Valoarea Occidentala cea mai peste tot . Deci normal ca Rusia va fi atacata continuu .

-11 (15 voturi)
Coco
20.10.2021, 17:32:33

Azvarlitule, ai vrea ca toata lumea sa-l alunge incepand cu aruncarea cu pietre pana la noviciok. Mai sunt si oameni pe lumea asta numai ca tu ca un tolomac tocmai pe astia ii vezi nazisti.

+11 (13 voturi)
Stol
20.10.2021, 17:53:43

Pai si cei care ataca tari ca Rusia premiindu-i pe cei declarati teroristi ce or fi ? Nu teroristi nazisti ? Dumneavoastra ati dat vre-un premiu domnului Osama bin Laden ? Nu ati dat , desi sunteti roman . Deci ce poate fi mai jos daca nu niste teroristi ?

-12 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările