Rusia

articolul anterior articolul urmator

E oficial: Ucraina rămâne în sfera de interese a Federaţiei Ruse

31
17 Apr 2014 21:49:51
Lulea Marius Dorin
Este oficial: OSCE, instrumentul de "menţinere a păcii" controlat de Rusia, se va ocupa de restabilirea situaţiei din Ucraina
Este oficial: OSCE, instrumentul de "menţinere a păcii" controlat de Rusia, se va ocupa de restabilirea situaţiei din Ucraina

Aţi auzit vreodată de OSCE? Este acea unitate internaţională care ar trebui să împrăştie Pacea şi Înţelegerea peste tot pe unde merge. În realitate, OSCE reprezintă un instrument creat de Rusia ca alternativă la trupele ONU. OSCE se tot ocupă de 20 de ani de soluţionarea conflictului transnistrean şi ştim prea bine unde ne aflăm.

Joi la Geneva s-a stabilit între Ucraina, EU şi Federaţia Rusă să se facă paşi concreţi spre soluţionarea conflictului cu tentă separatistă din Ucraina.

Federaţia Rusă a câştigat această bătălie de moment prin impunerea OSCE ca principal organism de mediere a situaţiei de criză din Ucraina.

OSCE este o creaţie a Federaţiei Ruse de după căderea URSS, ca alternativă la trupele ONU de menţinere a păcii şi controlate de către SUA.

Peste tot pe unde a fost această organizaţie nu a rezolvat nimic decât apărarea intereselor Moscovei - Republica Moldova, Georgia şi Azerbaijan-Armenia.

Faptul că OSCE se va ocupa de soluţionarea conflictului nu ne spune decât că Uniunea Europeană este total dezamăgită de dezorganizarea statului ucrainean şi incapacitatea acestuia de a funcţiona de sine stătător. Neîncrederea populaţiei în propria ţară a dus cel mai probabil la o soluţie de menţinere a situaţiei actuale, adică a Ucrainei în afara oricărui traseu european.

Rusia a jucat cu toate cărţile pe faţă şi aparent a câştigat, chiar dacă e vorba doar de o amânare.

Scopul principal al acesteia a fost atins: ameninţarea statului ucrainean cu dezmembrarea dacă acesta mai îndrăzneşte a ridica pretenţii asupra Crimeei. Aceasta a fost principala miză a grupurile teroriste din estul Ucrainei, de a-i convinge pe ucraineni că dacă Rusia ar fi dorit se putea merge şi mai departe, şi asta fără a fi nevoie să introducă oficial trupe combatante.

Ultimele trupe au arătat că de fapt la Est de România nu există  o structură statală funcţională ci o componentă a Federaţiei Ruse.

Rămâne să vedem de acum încolo dacă taberele se vor ţine de promisiuni şi dacă tinerii atletici trimişi la Tiraspol au ca menire repetarea scenariului în Republica Moldova sau au venit doar pentru turism şi fete frumoase.

Pe de altă parte România are de câştigat din tot acest joc geopolitic deoarece Uniunea Europeană şi SUA sunt forţate să investească în consolidarea statului de drept dar şi a economiei României. Nu mai amintesc de creşterea atenţiei SUA faţă de această zonă a Europei şi care atrage conflictele ca un magnet.

Federaţia Rusă nu va respecta angajamentul decât dacă factorii occidentali au înţeles corect că e vorba de menţinerea Ucrainei în sfera de interese a Moscovei. Dacă acest lucru nu s-a făcut corect înţeles atunci presiunea va continua. Vladimir Putin, prin ministrul de Externe, nu a fost la Geneva ca să facă compromisuri, ci ca să impună soluţii.

Situaţia actuală a dovedit încă o dată că 300 de ani de căsătorie nu pot fi şterşi aşa uşor cu buretele. Poporul ucrainean se consideră chiar el mai legat de identitatea sovietică comună decât de propriul stat aparent independent. Societatea de dincolo de Uniunea Europeană nu este pregătită pentru a îmbrăţişa un alt tip de valori, iar transformarea nu se poate face în următoarea generaţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Menumorut
17.04.2014, 22:07:09

In semisfera..intereselor Rusiei Si si in cealalta semisfera..a intereselor americane Ucraina..nu are parte de a treia semisfera..adica a ei..caci 3 jumatati..nu exista..

0 (4 voturi)
Lulea Marius Dorin
17.04.2014, 22:11:29

Care semisferă?

+2 (4 voturi)
gogu58
17.04.2014, 22:22:39

OSCE reprezintă un instrument creat de Rusia Aici parca chiar te faci de ras...

-2 (10 voturi)
Florin Georgescu
17.04.2014, 22:21:01

D-le Lulea,pai de 3-4 luni spun ca ucrainienii si rusii sunt frati...sau veri !Sa-i lase UE in familie.Sa se indrepte uniunea catre Mediterana.....Caspica,Orientul Apropiat.Ce cautam noi,europenii,in curtea Rusiei ??Prietenia cu Rusia e mai importanta.Si e corect cu americanii.E posibil sa aduca arme in apropierea granitei de est a UE.Noua ne ofera siguranta si liniste.Eu oricum nu eram speriat de rusi,dar sunt destui ametiti care credeau ca Rusia amenita RO.

+3 (11 voturi)
gogu58
17.04.2014, 22:21:46

Domnule Lulea, chiar stiti bine ce este OSCE ? Uite ce am gasit eu "Este formata din 57 de țări participante din Europa, Mediterană, Caucaz, Asia Centrală și America de Nord, acoperind spațiul emisferei nordice "de la Vancouver la Vladivostok". Ce ar trebui sa inteleg de aici, ca si canadieni, englezii, belgieni si inclusiv americani apara interesele Rusiei ?

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările