Europa nu va face nimic. Ucraina va rămâne la URSS

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
URSS
URSS

Rusia nu s-a schimbat deloc în ultimii 300 de ani, dar tot aşa nici politica marilor puteri. Cu toţii am spera la o susţinere armată a Ucrainei de către NATO, dar Vladimir Putin ştie prea bine că dincolo de cuvinte, Uniunea Europeană nu va atinge defel interesele Federaţiei Ruse, nici dacă tancurile vor ajunge la Kiev- ori ele probabil vor ajunge la Kiev.

Uniunea Europeană se dovedeşte în acest moment incapabilă de a asigura un echilibru regional şi nici nu oferă speranţe spre aşa ceva. SUA va trebuie să îşi menţină statutul de jandarm al lumii, în condiţiile în care Germania Nu vrea şi Nu poate să treacă peste angajamentele luate faţă de URSS atunci când aceasta şi-a dat acordul pentru reunificare.

Dacă Ucraina va da să susţină în mod democratic un traseu european, atunci cu siguranţă că vom vedea tancurile ruseşti staţionând în cetrul Kievului. Nu vă faceţi iluzii că acest lucru nu se va întâmpla - Federaţia Rusă va ocupa Ucraina şi nici măcar ucrainienii nu vor manifesta opoziţie armată. 

În aceste momente Federaţia Rusă susţine o anumită dezordine în Ucraina special pentru a putea nega legitimitatea alegerilor de pe 25 mai. În statul vecin populaţia este împărţită, tinerii fiind pro-occidentali, iar cei mai în vârstă regretând perioada marelui imperiu URSS. 

În 1956 tancurile sovietice păşeau în Budapesta pentru a Stopa desprinderea Ungariei de blocul URSS. În acel moment occidentalii au protestat, au promis măsuri ferme şi ... nimic nu s-a întâmplat.

În 1968 tancurile sovietice păşeau în Praga pentru a Stopa desprinderea Cehoslovaciei de blocul URSS.  În acel moment occidentalii au protestat, au promis măsuri ferme şi ... nimic nu s-a întâmplat.

În 1979 tancurile sovietice pătrundeau în Afganistan pentru a impune o ocupaţie prin intermediul unui regim favorabil Moscovei.  În acel moment occidentalii au protestat, au promis măsuri ferme şi ... nimic nu s-a întâmplat.

În 1991 tancurile sovietice ocupau partea de Est a Republicii Moldova pentru a reuşi astfel bloca orice direcţie occidentală a celui de al doilea stat românesc.  În acel moment occidentalii au protestat, au promis măsuri ferme şi ... nimic nu s-a întâmplat.

În 1991 tancurile sovietice ocupau un sfert din teritoriul Georgiei pentru a putea menţine controlul asupra fostului stat din blocul sovietic.  În acel moment occidentalii au protestat, au promis măsuri ferme şi ... nimic nu s-a întâmplat.

În 2008 tancurile sovietice s-au oprit lângă Tibilisi şi asta pentru a pedepsi Georgia să se ducă pe un traseu occidental.  În acel moment occidentalii au protestat, au promis măsuri ferme şi ... nimic nu s-a întâmplat.

În 2014 tancurile sovietice au ocupat Crimeea, parte componentă a Ucrainei şi cu o importanţă geopolitică deosebită prin amplasare.  În acel moment occidentalii au protestat, au promis măsuri ferme şi ... nimic nu s-a întâmplat.

Cel mai probabil că până la sfârşitul lui 2014 vom vedea cum tancurile sovietice vor pătrunde în Kiev iar acestea vor fi primite cu flori.

Ca de fiecare dată Occidentul nu va face nimic. Dacă Ucraina ar fi ales să lupte atunci ar fi existat o susţinere indirectă cu echipamente, tehnică şi logistică militară, dar cu siguranţă nu am fi văzut un soldat NATO să intre în Ucraina. 

Doar că Ucraina nu vrea să lupte şi asta pentru că serviciile de securitate, poliţia şi armata are agenţi ruşi la nivelurile superioare de conducere.

Occidentul nu s-a confruntat real cu fenomenul sovietic, excepţie partea de Est a Germaniei, şi atunci nu poate înţelege drama celor pe care îi lasă deoparte. Federaţia rusă este în continuare controlată de KGB, deşi denumirea s-a schimnat între timp.

Occidentul nu înţelege nici acum că Rusia a rămas aceeaşi şi că expansiunea va continua mai spre Vest. 

Germania şi-a asumat obligaţii atunci când URSS a acceptat reunificarea. Cel mai probabil că una din obligaţiile asumate o reprezintă neintervenţia în sfera de interese a Federaţiei Ruse, adică fostul URSS. Să nu se aştepte nimeni ca Germania să ia măsuri şi atunci automat acţiunea comună a Uniunii Europene nu poate avea loc.

Uniunea Europeană se dovedeşte clar a fi o construcţie imperialistă şi  nu una asociativă. Ţările mai bogate au impuse noilor intrate să îşi cedeze total economia şi resursele naturale, în timp ce au refuzat acestora libertăţile la care visau, precum dreptul la muncă. Tentativa SUA de a construi o Uniune Europeană  puternică se loveşte în continuare de imperialismul german, care nu vede în Est decât materii prime şi interese, nu şi obligaţii - probabil acum am înţeles cu toţii de ce americanii ascultă în continuare telefonul Angelei Merkel.

În momentul faţă singurele state care par a manifesta luciditate faţă de evenimente sunt România, Polonia, Turcia şi SUA. Ele sunt pe deplin conştiente că Vladimir Putin nu se va opri aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite