Rusia

articolul anterior articolul urmator

Explozia din Petersburg: sfîrşitul modelului Putin

100
4 Apr 2017 12:07:37
Vasile Ernu
Explozie la metroul din Sankt Petersburg foto Twitter
Explozie la metroul din Sankt Petersburg foto Twitter

A fost o explozie în metroul din Petersburg/Leningrad. Au murit oameni. Totul duce spre un act terorist. Primul gest uman ar fi cel de solidaritate şi compasiune. La noi văd că domină doar teoriile conspiraţiei. Şi oricum, noi ne solidarizăm doar cu victimele din Paris, Londra şi New-York, nu cu victimele din oraşele din est, ca să nu mai zic de cele din Asia sau Africa.

Ipoteza dominantă înaintată pe aici: e mîna lui Putin. De ce? Simplu: au fost nişte proteste şi vrea să le oprească prin această diversiune.

Cîteva cuvinte despre Navalinîi şi protestele din Rusia. El a prins un element important din nemulţumirea „clasei creative” din oraşele Rusiei: lupta anticorupţie. Ce înseamnă ea aici? Vrem să redistribuim resursele mai corect şi vrem şi noi la clasa VIP. Navalinîi însă nu este om din afara sistemului, ci e parte a sistemului, chiar dacă într-o formulă mai periferică. El îmi aduce aminte de Galina Brejneva, fiica lui Brejnev. Ea era un soi de fiică răzvrătită care făcea chefuri prin Moscova şi cînd se pilea se urca pe masă şi striga „Jos comunismul!” În acest timp, tatăl conducea ţara. Ce i se înîmpla? Era luată de baieţii finuţi de la KGB, ţinută 2-3 nopţi la „sanatoriu” şi trimisă acasă. Dar ce deliciu era pentru prietenii de chef şi mai ales pentru presa occidentală: delir. Aşa că, în acest moment, Navalinîi joacă rolul acestei supape: internă (pentru mica „clasă creativă” urbană), şi externă (pentru presa şi discursul dominant) folosind mai degrabă regimului. Nu cade regimul de la fluturaşi albi şi show-uri artistice.

Revenim la ale noastre. Regimul lui Putin poate face multe prostii, dar nu poate risca cu gesturi atît de brutale: să-şi organizeze acte teroriste în interior. Nu te joci cu astfel de lucruri decît în momente de nebunie sau în situaţii de excepţie. Regimul lui Putin nu este într-o astfel de situaţie.

Cine urmăreşte atent presa rusă şi mai ales modul cum gestionează puterea de la Kremlin felul în care transmite mesajul său spre popor legat de intervenţia din Siria, poate observa un lucru destul de evident: maşinăria de propagandă a Kremlinului a încercat mereu să ascundă, să minimizeze legătura unor accidente/catastrofe şi războiul din Siria. De exemplu, felul în care Kremlinul a manipulat grosolan explozia avionului Airbus A321 de deasupra Egiptului (Peninsula Sinai), soldată cu moartea a 224 de persoane, precum şi catastrofa aviatică care a adus moartea faimosului cor militar Alexandrov. Kremlinul a încercat mereu să ascundă cauzele şi legăturile acestor catastrofe cu intervenţia din Siria.

Chiar şi în această nouă acţiune teroristă de la Petersburg, oraş în care se afla Putin în vizită în ziua exploziei, liderul rus începe primele declaraţii cu: „posibile motive tehnice”. Tendinţa discursului său este acela de a ascunde şi a nu recunoaşte pe faţă existenţa unui act terorist. Ce comunică Putin poporului: mai întîi ne plîngem morţii, facem zi de doliu, după care vine comisia să cerceteze şi să ne spună concluziile. Încă o comisie, încă o problemă îngropată.

De ce se teme Putin de atacuri teroriste? El nu se teme de atacurile teroriste, ci de efectele politice ale acestor atacuri. Efectele pot fi devastatoare. De ce? Pentru că, în anul 2015, Rusia sau, mai devreme, chiar Regimul Putin pierde unul dintre pilonii centrali ai puterii: Rusia bunăstării. Preţurile petrolului o iau în jos, începe embargoul economic total al occidentului şi Kremlinul începe să simtă cum e să trăieşti cu mult mai puţini bani. Populaţia încă cere bunăstare. Şi mai ales această bunăstare îmbuibată o cere elita îmburghezită şi obişnuită cu enorm de mulţi bani. Iar ea, ca să funcţioneze la parametri necesari puterii, trebuie să fie unsă bine cu un strat gros de bani. Iar aceşti bani sînt pe terminate. Şi Putin se teme mult mai mult de aceste elite „de rit nou”, care au devenit pe alocuri foarte puternice, decît de propriul popor. El ştie bine cum e construită verticala puterii de tip Putin. Verticala lui se sprijină pe ele, ele sînt scheletul puterii de la Kremlin. Însă preţul întreţinerii ei este imens. Şi el ştie că dacă devin flămînde sînt periculoase. Deci primul pilon a căzut: Rusia prosperă.

Aventura siriană se întoarce ca un bumerang, loveşte şi spune: Putin nu vă mai poate garanta nici măcar siguranţa.

Acum e pe punctul de a cădea cel de al doilea pilon important: Rusia sigură şi stabilă. Cînd ai o explozie în al doilea oraş ca importanţă în care se află, întîmplător, şi Putin în vizită, este un mesaj foarte puternic. Rusia nu mai este sigură şi stabilă. Aventura siriană se întoarce ca un bumerang, loveşte şi spune: Putin nu vă mai poate garanta nici măcar siguranţa. Deci pică şi cel de-al doilea pilon al puterii: siguranţa.

Practic, ce avem acum e începutul sfîrşitului unui declin care a pornit de ceva vreme. Proiectul politic Putin s-a oprit. Însă asta nu înseamnă că s-a terminat. El poate continua încă mult aşa agonizînd, pentru că mai are ceva resurse. Însă e clar că nu mai are viitor. Sintem în anul 2017, la doar 100 de ani de la Revoluţia care nu mai poate să se repete. Deocamdată...

Dar pînă atunci e bine să trimitem solidaritatea şi compasiunea noastră victimelor de la Petersburg. Mîine s-ar putea să fim noi în locul lor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Stefan din nord
4.04.2017, 12:17:03

Ai nostrii muslimi bastinasi stau cuminti nu ne temem ca vor face prostii Pericolul vine de la cei importati care vin cu tot felul de gargauni in cap Cu cat mai putini vor veni cu atat mai bine Si fara sa le asternem covorul rosu ca sa paseasca in cea mai mare moscheie pe care vor s-o ridice in capitala

+7 (11 voturi)
Hofner Hermann
4.04.2017, 12:19:45

Foaie verde praz Tine-ma ca caz! Ce ai vrut sa spui?

-3 (11 voturi)
savu cristian
4.04.2017, 12:41:31

Rusia prospera ,rusia bunastarii. Habar nu aveam ca in Rusia se traieste bine , nu stiam ca acolo curge lapte si miere ca ma duceam cu doua bidoane. Putin nu este presedinte de ieri de azi asa ca promisiunile de bunastare probabil sunt deja indeplinite si le strica sirienii astia nenorociti. Acum inteleg de ce moldovenii vor cu Rusia si resping Romania ,datorita bunastarii.

+5 (13 voturi)
dorin valeriu domuta
4.04.2017, 12:46:09

Ma intristeaza adesea faptul ca presa din Romania, "atenta" la tot soiul de can-can-uri minore, de la noi si de aiurea, nu prea face efortul de a prezenta romanilor situatia din tarile vecine, despre care cetatenii romani stiu mai putin decat despre aventurile starletelor din occident. Despre Rusia, o mare putere vecina, cu "greutate" atat in politica mondiala cat si in imediata noastra apropiere, parca si mai putin. Cu exceptia cliseelor curente ... M-as bucura daca Dl.Ernu, "nascut in URSS" si deci suficient de bine informat ar initia un mic cerc de studii asupra spatiului post-sovietic care sa ne tine la curent cu ce se intampla pe acolo. Prin toata fosta URSS. Ca am vrea sa stim si cum o duc rusii, nu doar cei din Moscova si marile orase, cum e in Belarus unde se pare ca e mai bine desi injuraturile presei noastre la adresa lui Lukasenko nu inceteazasi chiar ce-o mai fi nou prin ...Belgravistan !? Sa ne intelegem : nu propaganda si nici injuraturi, doar informatii, fapte opinii din interiorul societatii de acolo ! Articolul-reactie la atentatul de azi e bun, util dar prea putin ...

+7 (17 voturi)
Mircea Nistor
4.04.2017, 12:54:19

Puţin probabil că o să avem atentate sîngeroase în Romania. Vorba bancului : " ţară de r....t, atentate de c...t."În al doilea rînd, nu ne putem " lăuda " cu politică " globalistă", nu ne trimitem portavioanele sau măcar puţinele aparate de luptă să împrăştie "democraţia" prin lume.. Pe unde am mers, alături de Noua Romă, am fost pe post de "auxiliares ", puşi mai degrabă să dăm coloratură internaţionalistă prezenţei străine, decît să fim efectiv forţă combatantă de bază. Şi, în al treilea rînd, contactele bune cu lumea arabă statornicite sub Odiosu`, ne au recomandat mai degrabă ca oameni cu care se poate negocia, suficient de paşnici şi toleranţi. Ceea ce nu înseamnă că nu ne putem transforma dacă suntem agresaţi la noi în curte...Putin, da, este confruntat cu o situaţie delicată, pe care în bună parte şi a creat-o cu mînuţele alea vînjoase de judokan. Va trebui acum să facă echilibristică între contestarea internă din partea opoziţiei, situaţia economică care se poate gripa oricînd, la nivel mondial, nu numai de ţară proprie, şi, colac peste pupăză, atentate interne de sorginte islamistă...Abia acum vom vedea dacă modelul său de " mînă forte" se poate adapta şi ţine situaţia sub control, sau dacă micul mare gigant al scenei mondiale are picioare de lut...

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (100)