Rusia

articolul anterior articolul urmator

Facebook a destructurat o reţea de conturi false pe Instagram care manipulau în cazul protestelor din Rusia

14
4 Mar 2021 12:45:29
Autor: Ion Gaidau
Manifestaţie anti-Putin la Sankt Petersburg FOTO EPA-EFE
Manifestaţie anti-Putin la Sankt Petersburg FOTO EPA-EFE

Facebook a destructurat o reţea de conturi false pe Instagram care încercau să descurajeze, în ultimele săptămâni, manifestaţiile pro-Navalnîi şi anti-Putin din Rusia.

Facebook a desfiinţat 530 de conturi false care erau urmărite de aproximativ 55.000 de utilizatori de Instagram şi care postau conţinuturi al căror mesaj viza să discrediteze opoziţia rusă.

Facebook denunţă o campanie de manipulare pe care o atribuie „unor indivizi din Rusia”.

„Este un exemplu interesant de tactici clasice din partea unor autori de spam sau actori motivaţi financiar, folosite aici pentru a înşela oamenii în timpul unor manifestaţii civice”, a declarat David Agranovici, directorul unei echipe de luptă împotriva campaniilor de manipulare care comit abuzuri asupra unor aplicaţii aparţinând Facebook.

Cu scopul de a ţinti audienţa „bună”, această campanie a „otrăvit” hashtaguri şi geolocalizări cu informaţii false şi alte mesaje de propagandă.

„Într-o tentativă de acoperi informaţiile pertinente, această reţea a recurs la sute de conturi şi conţinuturi postate în masă cu aceleaşi hashtaguri şi localizări ca cele folosite de către manifestanţi”, precizează David Agranovici.

Profilurile aveau fotografii generice şi identităţi false, dar şi fotografii „fabricate” cu ajutorul unor tehnici de inteligenţă artificială, „cu scopul de a se da drept activişti autentici care au îndoieli” cu privire la pertinenţa manifestaţiilor, precizează el.

Manifestaţii de amploare au avut loc în ianuarie şi februarie în Rusia ca urmare a încarcerării opozantului Aleksei Navalnîi. Incapabil de dialog, regimul Putin a răspuns în forţă, arestând peste 11.000 de protestatari.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Ploiesteanu Vasile
4.03.2021, 12:54:53

Fabrica de troli de langa Sankt Petersburg lucreaza la turatie maxima, stie toata lumea. Dar aici au folosit tehnica sofisticata, probabil ca e o alta sectie.

+2 (2 voturi)
Zdrahon
4.03.2021, 13:10:18

E tehnica lui Ceausescu : cine nu aduce ode lui Soros prin Navalnii e denumit dusman cu cont fals pe Facebook. In mod normal daca n-ati fi rame ati face revolutie ca cu Ceausescu

-6 (6 voturi)
Dr. No
4.03.2021, 12:56:59

Stim noi cu ce se ocupa Facebook. E in slujba oligarhiei care a preluat Casa Alba prin frauda iar ei sunt pe partea de manipulare la umbra asa zisei lupte impotriva extermismului sau a Rusie. Bine ca mi-am inchis contul cu mult timp in urma la aceasta spelunca.

-6 (8 voturi)
Zdrahon
4.03.2021, 13:14:23

Partidul e-n toate E-n cele ce sunt Și-n cele ce mâine vor râde la soare E-n Facebook

-7 (7 voturi)
IonIon Codreanu
4.03.2021, 13:22:28

În epoca Internetului este firesc ca Putin să încerce să-l folosească în scopul manipulării marelui public, împiedicării lui să fie bine informat! Sunt absolut convins că există postaci a căror sarcină plătită este să propage denigrări la adresa opoziției! Să ne gândim la intoxicările pesediste de la noi. Putin are incomparabil mai bogate mijloace pentru asta. Iar slugoi se găsesc...

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările