Singură pe lume şi independentă, Novorussia nu poate supravieţui

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Novorussia pe hartă FOTO washingtonpost.com
Novorussia pe hartă FOTO washingtonpost.com

Mai este posibilă o federalizare a Ucrainei şi cât l-ar costa pe Vladimir Putin acest demers pe termen lung? Este viabil proiectul Novorussia şi care sunt factorii care l-ar determina pe preşedintele rus să renunţe la el? La aceste întrebări şi nu numai i-am răspuns lui Matei Dobrovie, jurnalist specializat pe politică internaţională, într-un interviu acordat Epoch Times.

Vă invit să citiţi un fragment din prima parte a interviului.

Epoch Times: Va renunţa Vladimir Putin la proiectul Novorossia, încercând o ieşire din Ucraina care să mascheze un eşec sau dimpotrivă va interveni Rusia direct militar pentru a împiedica înfrângerea separatiştilor pro-ruşi?

Proiectul Novorossia nu aparţine doar preşedintelui rus, ceea ce face ca decizia finală legată de acest proiect să nu îi aparţină integral. Cu toate acestea, el va avea ultimul cuvânt, acesta fiind decisiv. Mai multe articole în presa rusă şi străină au subliniat că deciziile preşedintelui rus sunt luate pe baza ideilor unui grup mic de experţi, mulţi dintre aceştia nefiind membri ai guvernului.

În realitate, proiectul Novorossia nu va mai funcţiona la parametrii prevăzuţi anterior anului 2014, deoarece apare o problemă astăzi: cine plăteşte pentru reconstrucţia clădirilor şi a infrastructurii civile distrusă în război? Singură pe lume, independentă, această zonă nu poate supravieţui, mai ales fiind împovărată cu aceste costuri. Dar o schimbare a dimensiunii teritoriale a Rusiei, în sensul sporirii acesteia cu această Novorossie înseamnă o povară bugetară deosebită pentru bugetul de stat rus, care nu este într-o stare prea bună, el fiind hemoragic de peste 5 luni.

Orice schimbare de administraţie naţională duce totuşi la nevoia obiectivă a refacerii infrastructurii, iar aici discutăm nu doar de o populaţie de 2 milioane de persoane într-un teritoriu unde nu s-au tras aproape deloc gloanţe – Crimeea, adică – ci de peste 4 milioane de persoane afectate în mod direct de lupte. De ce nu 7 milioane? Pentru că nicio clipă harta Novorossiei nu a corespuns cu harta conflictului efectiv. Distrugerile efective atrag costuri mult mai mari şi dacă ar fi fost doar 2 milioane de persoane, dar dimensiunea demografică a teritoriului afectat în mod real de război este cel puţin dublă.

Citeşte continuarea primei părţi a interviului acordat Epoch Times

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite