Rusia

articolul anterior articolul urmator

Fluxul dezinformării ruse în vremuri de pandemie: „Europa trebuie să se întoarcă cu faţa spre Est“

100
17 Apr 2020 08:05:33
LARICS

E în plină desfăşurare bătălia finală a celui de-al treilea război mondial. Războiul a început acum trei ani, dar n-aţi băgat de seamă, pentru că v-au ţinut de vorbă Soros, cel care-l plăteşte pe Papă să distrugă Europa creştină cu ajutorul migranţilor, şi Bill Gates, maestrul vaccinurilor, cu care se bate eroic un Kennedy.

Analiză realizată de *Horia Blidaru

Morala? „Văzând clar steaua strălucitoare a Rusiei la orizontul omenirii“, „Europa trebuie să se întoarcă cu faţa spre Est“.

Robert F Kennedy Jr. expune Planul Dictatorial al Vaccinării“ aparţinând lui Bill Gates, cel cu „Complexul de Mesia“ răsucit“ – este titlul unui articol publicat, în diferite limbi, pe mai multe site-uri ale propagandei anti-occidentale şi preluat de www.flux.md, unul din instrumentele online în limba română dirijate de Rusia. “Gates pare fericit de faptul că criza Covid-19 îi va oferi posibilitatea de a direcţiona în mod forţat programele sale de vaccinuri dinspre Lumea a Treia asupra copiilor americani“, se arată în textul ce sugerează implicarea filantropului nr. 1 al planetei în crearea în laborator a coronavirusului actual. Falsul strident e demontat de EUvsDisinfo, proiectul echipei de Comunicare Strategică din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă.

Dar cine este falsul profet, cu nume sonor, preluat copios de promotorii tezelor conspiraţioniste? Nepot al fostului preşedinte american, Robert F. Kennedy (RFK) a fost renegat de propria familie pentru implicarea lui în campania anti-vaccin şi răspândirea teoriilor conspiraţioniste. Contrazicând tradiţia familiei Kennedy de a sprijini accesul americanilor la imunizare în faţa bolilor contagioase (preşedintele John F. Kennedy a semnat, în 1962, Vaccination Assistance Act, instituind primele programe la scară naţională de vaccinare a copiilor americani), RFK este unul din promotorii dezinformării privind riscurile produse de vaccinuri. Spre exemplu, în condiţiile expansiunii rujeolei din ultimii ani, a susţinut obsesiv că vaccinul necesar ar provoca autism.  

Îl iubim pe Robert F. Kennedy Jr., dar el e parte dintr-o campanie de dezinformare care are consecinţe dureroase şi mortale“, au avertizat, într-o scrisoare deschisă, fratele, sora şi nepoata controversatului membru al familiei Kennedy. În fiecare an, peste 110.000 de oameni mor în lume din cauza rujeolei, atrag atenţia cei trei exponenţi ai celebrei familii, menţionând faptul că reticenţa faţă de vaccin este una dintre primele 10 ameninţări la adresa sănătăţii globale, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Bill Gates, fondatorul Microsoft, este, de altfel, ţinta constantă a atacurilor propagandei anti-occidentale. „Faceţi cunoştinţă cu cel mai puternic doctor din lume: Bill Gates“ – se intitulează un alt articol de pe flux.md. Ideea de bază? “Unii milionari se mulţumesc cu procurarea unei insule. Bill Gates şi-a procurat agenţia de sănătate a Naţiunilor Unite din Geneva.“

În realitate, Bill Gates este acum puternic implicat în finanţarea cercetării pentru descoperirea unui vaccin anti-Covid19. Zeci de milioane de copii din ţările cele mai sărace au fost vaccinaţi, în ultimul deceniu, datorită Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, căreia al treilea cel mai bogat om din lume i-a donat cea mai mare parte a averii sale.

Acest tip de dezinformare se regăseşte, de altfel, în toate apariţiile de pe flux.md. Iată câteva teze vehiculate, de personaje care de care mai compromise: “Bisericile ar trebuie deschise de Paşti“ – este una din ideile menite să semene dezordine şi anarhie în contextul Paştilor. În acest caz, trompeta citată este liderul extremei drepte italiene, Matteo Salvini: „Lăsaţi-ne să intrăm în Biserici, aşa cum ne lăsaţi să mergem şi la Tutungerie!“ e titlul articolului. Acelaşi Salvini e citat cu o altă declaraţie provocatoare: „Salvini ameninţă cu scoaterea Italiei din UE: E un cuib de vipere şi şacali!“

De remarcat efortul de a colecţiona ţicniţi şi a le instrumentaliza derapajele, pentru a promova mesaje din planoplia propagandei anti-democratice. Una din ţintele constante este un alt filantrop american, George Soros, renumit pentru sprijinul dat societăţii deschise şi promovării drepturilor omului. Numai bun de mânjit atunci, fie şi cu un titlu atât de stângaci: „În plină criză coronavirus, un site din reţeaua Soroş scrie că a venit momentul pentru abolirea familiei“.

Textul e preluat de pe o platformă ceva mai abilă în atacuri anti-occidentale, care îşi dedică, în această perioadă, eforturile criticării “exodului spre Germania“ al lucrătorilor români (în contextul dramatic sintetizat în alt articol: “România, lider mondial la prostituţia online“), precum şi promovării vocilor ce îndeamnă iresponsabil la dezordine socială, în condiţiile imposibilităţii celebrării Paştilor în biserici, în acest an. De remarcat articolul „Manipulare în numele … luptei împotriva „fake news“, în care se afirmă, polemizând cu un articol din LARICS: „Propaganda mainstream din toate ţările marşează pe o atitudine alarmistă, menită să exagereze pericolul pandemiei provocate de noul coronavirus, cu scopul major de a justifica măsurile restrictive luate de majoritatea guvernelor lumii“.

Să revenim la flux.md şi la un demers-şcoală pentru dezinformarea şi manipularea instrumentate în ultimii ani: “Potrivit Episcopului Schneider, operatorii globalişti vor eradicarea absolută a creştinismului în Europa şi în Occident. Una dintre tacticile lor cheie este aceea de a inunda ţările europene cu migranţi pentru a dilua baza creştină şi a schimba radical cultura şi identitatea naţională“. Titlul se adresează  strict celor cu un coeficient de inteligenţă apropiat de zero: “Episcop al Vaticanului mărturiseşte: Oficialili catolici superiori sunt plătiţi de George Soros pentru a promova migraţia musulmană în masă în Europa“. Inclusiv Papa Francis ar fi plătit de Soros, se afirmă în textul ce a fost demascat, încă de acum un an şi jumătate, ca fiind fals, dar este reluat, iată, periodic, de propaganda totalitară.

“Nu, niciun episcop nu a spus că oficiali ai Bisericii ar fi plătiţi de George Soros“ – clarifica ziarul francez Liberation, în octombrie 2018. Interviul acordat unui cotidian italian a fost, de fapt, manipulat grosolan de un site american cunoscut pentru intoxicările sale. În primul rând că intervievatul nu era episcop la Vatican, ci slujea tocmai în... Kazahstan. Iar prelatul nu a pomenit absolut nimic, în interviu, despre Soros ori despre coruperea de către acesta a unor capi ai Bisericii.

Iată cum un caz tipic de fake news e reciclat inabil, doar-doar va săpa la temelia încrederii românilor în valorile democratice şi a ataşamentului lor solid la spaţiul euroatlantic. Sens în care se lucrează temeinic: “Liberalismul este un virus politic. Şi trebuie să identificăm un tratament eficient. Un medicament de acest fel poate fi considerată şi cartea lui Alain de Benoist „Împotriva liberalismului“ apărută la editura „Амфора“ din Moscova“, se spune într-un rezumat al tezelor extremistului de dreapta francez, supranumit “părintele putinismului“.

Ca lucrurile să fie clare, iată ce se afirmă negru pe alb în articolul preluat din publicaţia rusă “Zavtra“: “văzând clar steaua strălucitoare a Rusiei la orizontul omenirii, filosoful francez îi invită pe europeni: „Europa trebuie să părăsească cu fermitate lumea occidentală şi să se întoarcă cu faţa spre Est“.

Despre asta este flux.md, alături de suratele sale toxice, care încearcă să susure otravă în minţile românilor, profitând de învolburarea cauzată de coronavirus.

Arsenalul e completat cu titluri ce indică iminenta prăbuşire a Occidentului: italienii îşi pierd încrederea în UE, regimul Macron se clatină sub loviturile epidemiei, planul european pentru “reactivare“ a eşuat. În acest dezastru vestic, “Pandemia COVID-19 – catalizatorul schimbării de paradigmă: de la globalism spre patriotismul economic“, pledează Iurie Roşca. Delirul “moldovenist“ şi anticolonialist este total: “Republica Moldova ar putea arăta calea decolonizării economice altor ţări, ceea ce ar constitui o premieră absolută pe plan mondial. Să lăsăm la o parte complexele de provinciali, de stat mic şi neputincios, aflat la cheremul altora! O ţară ca a noastră trebuie să ştie să joace reuşit, având drept spaţiu de manevră contradicţiile dintre marile puteri. Atenţie! Acum, când lumea unipolară se prăbuşeşte iremediabil, iar lumea multipolară stă să se nască, noi, Moldova, trebuie să fim pe creasta valului“. Cameleonul joacă în forţă la scară globală, profeţind cu acelaşi efect hilar: “Ne aşteaptă fie o dictatură la scară mondială, fie o renaştere spirituală a popoarelor“.

Măcar Roşca amuză prin ridicolul său. Ilie Şerbănescu, în schimb, e la fel de depresiv ca întotdeauna. “Coronavirusul dă în vileag colonialvirusul“ şi “Supraîndatorate, periferiile vor ajunge în sapă de lemn“ sunt titlurile sale posace, preluate din “România liberă“.

De remarcat şi un articol copiat de pe site-ul “Evenimentului Zilei“: “Complicitatea Macron – Big Pharma: De ce ascunde Franţa un medicament ieftin şi testat pentru epidemia de COVID-19“. În fapt, semnatarul Adrian Pătruşcă traduce, pe evz.ro, un material publicat de Asia Times, de către “faimosul ziarist brazilian Pepe Escobar“. Dar cine e... marele Pepe Escobar? Un analist al Russia Today şi Sputnik, surlele de bază ale Kremlinului. Pe scurt, ideea celebrului Pepe, citat de epigonul său Pătruşcă, este: “regimul Macron ajută Big Pharma să profite de pe urma expansiunii coronavirusului“. Din cauza reticenţei faţă de utilizarea clorochinei în tratarea Covid-19 e luat la refec preşedintele francez.

Miza e mult mai mare, însă. Ne-o spune flux.md, copiindu-l pe capul românesc al Sputnik, Dragoş Dumitriu: “Explicaţia “făcăturii“: PANDEMIA – parte din războiul început la Davos. INTERESE din SPATE“. Autorul porneşte de la consideraţiile lui Ion Cristoiu, aparent inofensive (aparent, căci Cristoiu e profesionist, spre deosebire de toţi cei menţionaţi mai sus) – consideraţii despre pericolul psihozei generalizate, cu raportare la decembrie ‘89. După un încâlcit raţionament, cusut strident cu aţă albă, editorialistul Sputnik.md ajunge la o concluzie şocantă: în ianuarie 2017, la Forumul Economic Mondial de la Davos a fost declanşat războiul mondial. În atari condiţii, se întreabă: “acum, după 3 ani, avem parte de bătălia finală?“

Asta e tot ceea ce contează, de fapt, în mecanismul propagandei ruse: concluzia, mesajul de picurat consecvent, cu ajutorul idioţilor utili sau al “conservelor“ activate în momente tulburi ca acesta. Cu scopul făţiş de a-i întoarce pe români spre “steaua strălucitoare“ de la Răsărit.

*Horia Blidaru lucrează în Bruxelles şi este membru al Consiliului de Experţi LARICS.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Adrian Foangǎ
17.04.2020, 08:39:56

Rusii incearca timid si in Roamnia astfel de dezinformari, doar ca nu prind. Majoritate romanilor, cand aud de rusi, scuipa cu sila, nici macar nu sunt interesati sa auda ce vine din cloaca respectiva.

+34 (48 voturi)
Zâna Măseluţă®
17.04.2020, 09:07:31

Adrian Foangă Imediat o să apară postacii care vor demonstra contrariul. Deja e a apărut un... AnoMynus.

+22 (30 voturi)
Strasnic
17.04.2020, 09:00:54

"Fluxul dezinformării ruse în vremuri de pandemie: „Europa trebuie să se întoarcă cu faţa spre Est“ Astai culmea tupeului ! Rusiaa sa-si doreasca ciuma rosie ! E ca si cum romanii ar zice : sa vina diaspora acasa ! Penibili au ajuns trolii !

-16 (20 voturi)
gmbplay
17.04.2020, 09:03:45

Recunosc sint nedumerit : china , rusia , ue , sua , israel , fmi , onu ... Pe care dintre ele ma pot baza ?

-2 (10 voturi)
Lucifer
17.04.2020, 09:06:42

Mai întîi, Rusia este o stea căzătoare şi deloc strălucitoare. Chiar nu vede nimeni că Rusia se prăbuşeşte sistematic, în ciuda unei propagande media disperate? Eei, dar şi Occidentul este vinovat, EI AU CREAT MONŞTRII NUMIŢI CHINA şi RUSIA. URSS/ Rusia a fost creată ca mare putere de Marxismul European şi de capitalul germano-americano-evreiesc. China a fost creată de capitalul şi tehnologia Occidentului. Acum cei doi monştri creaţi de Occident se întorc contra creatorilor lor. Să le fie de bine Occidentalilor, ei au făcut crima, ei să o rezolve. Numai că nu prea vor. Occidentului nu-i vine să creadă, ba chiar sunt unii care îi mângîie duios pe cei doi monştri. Poate se trezesc după pandemia asta.

+7 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările