Rusia

articolul anterior articolul urmator

Fostul deţinut care a dezvăluit uzina de tortură din închisorile din Rusia a fost dat în urmărire: „Preferă să ascundă adevărul decât să reformeze sistemul”

3
23 Oct 2021 16:30:14
Autor: Ion Gaidau
Deţinut torturat în Rusia FOTO gulagu.net
Deţinut torturat în Rusia FOTO gulagu.net

Serghei Savelev, un belarus care a dezvăluit amploarea violurilor şi torturilor sistematice din închisorile din Rusia, a fost dat în urmărire. Bărbatul a cerut deja azil în Franţa.

Rusia lui Putin răspunde în stilu-i caracteristic într-un nou caz care o pune într-o lumină proastă. În loc să efectueze anchete aprofundate şi imparţiale asupra terorii din închisori expuse recent de Serghei Savelev şi să aplice sancţiuni adecvate împotriva capilor acestui sistem abuziv, Ministerul rus de Interne vrea să-l vadă din nou după gratii pe cel care a făcut publice informaţiile.

Potrivit unei note publicate pe site-ul Ministerului rus de Interne, Serghei Savelev, 31 de ani, este căutat în legătură cu un dosar penal, fără alte precizări.

Tănărul a stat şapte ani şi jumătate după gratii în Rusia pentru trafic de droguri înainte de a fi eliberat în februarie 2021.

În cursul detenţiei, Savelev a reuşit să pătrundă într-un calculator şi să pună mâna pe mai mult de 1.000 de înregistrări video cu violuri şi rele tratamente în închisori. Aceste înregistări, făcute cu dispozitive ale serviciilor penitenciare, au stârnit indignare şi repulsie în Rusia şi în alte ţări.

De obicei indiferent la astfel de chestiuni, Kremlinul s-a văzut nevoit să-şi exprime poziţia de această dată, anunţând concedierea a patru şefi din serviciile penitenciare. Însă mulţi consideră această măsură ca fiind insuficientă şi făcută de faţadă pentru a nu arăta inacţiune până la uitarea cazului. Activiştii pentru apărarea drepturilor deţinuţilor cer anchete aprofundate şi imparţiale, pedepsirea celor care se află la originea abuzurilor şi reformarea sistemului.

Savelev se află de săptămâna trecută în Franţa, unde a cerut azil politic.

Tânărul belarus a anticipat sâmbăta trecută că riscă să fie dat în urmărire în Rusia „pentru divulgarea unor secrete de stat”.

„Puterea rusă utilizează singurele metode pe care le cunoaşte şi le consideră adecvate, forţa şi intimidarea, şi încearcă să mă reducă din nou la tăcere”, afirmă el într-un filmuleţ publicat pe gulagu.net, site-ul care a difuzat înregistrările video obţinute de Savelev.

Potrivit lui Savelev, autorităţile ruse preferă „să piardă timpul încercând să ascundă adevărul” decât să „reformeze sistemul penitenciar” şi să-i „pedepsească pe toţi cei implicaţi în această uzină a torturii”.

Într-un interviu acordat pentru AFP, Savelev a declarat că a decis să publice înregistrările pentru că îi era „foarte dificil din punct de vedere psihologic” să le păstreze pentru el.

Sistemul carceral rus este vizat adesea de scandaluri de acte de tortură comise de gardieni sau alţi deţinuţi la ordinul autorităţilor în vederea obţinerii de mărturii sub constrângere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Matrics Gigescu
23.10.2021, 16:53:59

Si in România sunt foarte mulți patrioți, naționaliști, tradiționaliști, anti globalisti, anti LGBT iști, anti progresisti, anti vaccinisti, care și-ar dori aplicate și la noi aceste metode "moderne " de corectare a celor care au greșit. Sunt metode tradiționale românești, cu gust, utilizate de-a lungul timpului începând de la daci și până la comuniști, mai recent. Gurile rele spun ca se foloseau in închisorile din România și după revoluție, ante intrarea in UE. Vorbe.

+6 (10 voturi)
Groza Carmen
23.10.2021, 21:57:51

Normal, torționarii ruși vor face tot posibilul pentru ca adevărul să rămână estompat, iar martorii tăcuți...

-7 (9 voturi)
Roy Walker
23.10.2021, 21:09:57

Cititori ai discutiilor BTL, ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, iata un raport live al postarilor antivacciniste pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! Cat timp conturile trollilor platiti nu vor fi suspendate, acest mesaj va continua sa apara. Luv u!

0 (2 voturi)
Modifică Setările