FOTO Cu urna după alegători: imaginile nefireşti ale votului pentru referendumul lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin şi-a început anul 2020 cu intenţia de a da legitimitate şederii sale la Kremlin până cel puţin în 2036 şi i-a chemat pe ruşi la vot cu orice preţ şi oriunde, chiar şi în pădure.

La mijlocul lui ianuarie, liderul de la Kremlin a venit în faţa Parlamentului şi a lansat propunerea modificării Constituţiei Federaţiei Ruse, după care a ieşit din scenă şi a lăsat locul oamenilor săi. Aceştia din urmă au mimat o dezbatere şi au venit cu mai multe amendamente menite să pună bazele unei Rusii conservatoare. Scopul acestei iniţiative a fost anunţat abia la finalul procesului de prezentare a modificărilor, când s-a avansat ideea ştergerii reducerii mandatelor prezidenţiale la zero în 2024, astfel încât Putin să poată candida la alte două mandate de câte şase ani.

Forţat de noul coronavirus, Putin a fost nevoit să renunţe la organizarea referendumului la 22 aprilie. Dar, pe fondul unei scăderi istorice a cotei de popularitate în mai, nu a putut să amâne pentru mult timp scrutinul. Astfel, l-a reprogramat pentru perioada 25 iunie - 1 iulie, după două sărbători de stimul patriotic: Ziua Rusiei (12 iunie) şi parada victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, desfăşurată în acest an pe 24 iunie.

Sub pretextul reducerii riscurilor de contaminare cu noul coronavirus, aparatul de stat organizează votul în locuri total nefireşti, secţiile de votare mişcându-se dintr-un loc în altul, putând fi văzute fie pe un teren de joacă, fie în faţa imobilelor de locuit, fie în autobuz, chiar şi în pădure. Totul pentru dăinuirea regimului.

Imagine indisponibilă

Secţie de votare pe un teren de joacă FOTO Instagram/ groshevaanastasia

Imagine indisponibilă

La cules de voturi cu ajutorul aparatului administrativ FOTO Twitter/ teamnavalny_brk

Imagine indisponibilă

Secţie de votare în autobuz, în pofida pandemiei FOTO Twitter/ teamnavalnytver

Imagine indisponibilă

Secţie de votare în faţa unui imobil de locuit FOTO Twitter/ teamnavalny_kd

Imagine indisponibilă

Oamenii regimului sunt peste tot, chiar şi în pădure FOTO Twitter/ IoannZH

VŢIOM, un institut de stat de sondare a opiniei publice, nu a mai avut răbdare şi a anunţat luni, cu trei zile înaintea încheierii scrutinului, că 76% dintre ruşi au votat pentru modificarea Constituţiei.

Institutul a precizat că aceste date se referă la perioada 25-28 iunie, pe un eşantion de 163.124 de alegători de la 800 birouri de votare din 25 de regiuni ale Federaţiei Ruse.

Criticat pentru decizia de a anunţa aceste date înainte de încheierea scrutinului, VŢIOM a susţinut că există o „cerere mare” de informaţii şi legea nu-i interzice să facă acest lucru.

Criticii Kremlinului contestă referendumul, apreciind că nu este decât un simulacru care să-l facă pe Putin preşedinte pe viaţă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite