Rusia

articolul anterior articolul urmator

FSB l-a reţinut pe consulul Estoniei la Sankt-Petersburg. Moscova susţine că acesta primea „informaţii clasificate” de la un cetăţean rus

10
6 Jul 2021 22:33:39
Autor: Emanuel Neuman
Persoana arestata de FSB FOTO captura RFE/ RL / fotografie generică
Persoana arestata de FSB FOTO captura RFE/ RL / fotografie generică

Consulul Estoniei la Sankt-Petersburg, Mart Latte, a fost reţinut marţi, în timp ce primea „informaţii clasificate” de la un cetăţean rus, a anunţat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), conform Reuters.

„FSB a arestat în flagrant delict un diplomat estonian, consulul Estoniei la Sankt-Petersburg, în timp ce primea documente clasificate din partea unui cetăţean rus. Aceste activităţi sunt incompatibile cu statutul său de lucrător diplomatic şi au un caracter ostil faţă de Rusia. Măsuri conforme dreptului internaţional vor fi aplicate faţă de diplomatul străin”, a declarat FSB, citat de Interfax.
 
Conform normelor internaţionale, diplomaţii se bucură de imunitate în ţara în care lucrează. Cu toate acestea, ei pot fi privaţi de dreptul de a rămâne la post în caz de încălcare a legii sau de acţiuni ostile.
 
Estonia a denunţat arestarea consulului Mart Latte drept „o provocare” şi o acţiune „aranjată”. Ministrul de Externe al Estoniei a declarat că arestarea este un nou exemplu de situaţie în care Rusia caută o confruntare cu Uniunea Europeană, conform Radio Free Europe.
 
Cazurile de spionaj s-au înmulţit în ultimii ani între Moscova şi Occident, pe măsura creşterii continue a tensiunilor după criza ucraineană şi anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.
 
Rusia a fost acuzată în ultimii ani de numeroase afaceri de spionaj în mai multe ţări europene
 
În aprilie, consulul Ucrainei la Sankt-Petersburg, Aleksandr Sosoniuk, a fost arestat de FSB pentru că ar fi încercat să obţină informaţii secrete, fiind obligat să părăsească teritoriul Rusiei, potrivit Agerpres.
 
În acelaşi timp, Rusia a fost acuzată în ultimii ani de numeroase afaceri de spionaj în mai multe ţări europene, ceea ce de fiecare dată a dus la expulzări reciproce de diplomaţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Col. Pafnuti Tiraspolezul
7.07.2021, 03:48:31

Grosolania Rusiei nu are margini. Diplomatii nu pot fi arestati, indiferent ce au facut. Sunt doar trimisi acasa si cu asta basta. Vorba aia din strabuni: Nu e pasare ca porcul si nici porc mai porc ca rusul....

-1 (17 voturi)
Elliot Goulston
7.07.2021, 04:32:25

https://api.army.mil/e2/c/images/2020/06/25/88c02aba/original.jpg

0 (4 voturi)
Siroi
7.07.2021, 07:06:45

Col. Pafnuti Tiraspolezul "Diplomatii nu pot fi arestati, indiferent ce au facut." Da da estonienii sunt diplomati cum sunteti dumneavoastra colonel . Deci se verifica in spate ce studii si calificative are inculpatul si asa poate fi arestat daca e trol . Sa nu-mi spuneti mie ca mergeti prin Tiraspol strigand : Am imunitate , am imunitate . !

-8 (10 voturi)
Calinesteanu Costin
7.07.2021, 07:40:40

Nu , prin Tiraspol mai c--oi o sa mergem strigand ,,Traiasca , traiasca sa traiasca, Ardealul , Moldova si Tara Romaneasca".

+3 (3 voturi)
Goguţă
7.07.2021, 09:45:55

Măsuri conforme dreptului internaţional vor fi aplicate faţă de diplomatul străin” Citeste mai mult: adev.ro/qvu7mf

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările