Rusia

articolul anterior articolul urmator

Gabriel Giurgiu: Der Putin

3
2 Mar 2015 17:09:31
Dilema Veche
Vladimir Putin, la semnarea Acordului de la Minsk (12 februarie 2015)  FOTO AP
Vladimir Putin, la semnarea Acordului de la Minsk (12 februarie 2015)  FOTO AP

Voi face o comparaţie riscantă. Voi compara Rusia de azi cu Germania de după 1933. Nu voi încerca vreo analogie între Hitler şi Putin. Ar fi mult prea mult. De asemenea, nu voi pune vreun semn egal între hitlerism şi regimul politic actual din Rusia. Nu se văd semne de rasism sau şovinism excesiv prin Moscova, cu toate că şi acolo naţionalismul dă în clocot şi scoate oamenii în stradă.

 
Germania de atunci era după un prim Război Mondial pierdut şi după ce Alsacia şi Lorena trecuseră între graniţele Franţei. Rusia de astăzi este moştenitoarea unei Uniuni Sovietice care a pierdut Războiul Rece şi enorm de mult din fosta zonă de influenţă exclusivă. Pe rînd, statele baltice au aderat la NATO şi UE, Georgia vrea în NATO (şi ar vrea şi în UE dacă nu ar dezavantaja-o geografia), Ucraina Maidanului şi-a exprimat clar voinţa de a se depărta de valorile dinspre Est şi de a se apropia de ale Vestului.
Neamţul de acum 80 de ani şi rusul de azi pot avea în comun umilinţa. Regretul după nişte vremuri cînd contau mai mult în lume, nostalgia timpurilor „bune“ de altădată, dorinţa de a reveni, de a arăta că nu sînt nişte fitecine. 
Ei pot avea în comun naţionalismul alimentat de propaganda care (în ambele cazuri) acuză conspiraţia „lumii care-şi zice liberă“, menită a subjuga şi înrobi naţiunea. Senzaţia locuirii în cetatea asediată cred că este prezentă la Moscova acum, ca şi în Berlinul de altădată. De aici, nevoia de unitate, înăbuşirea oricărei voci critice, semi-deificarea liderului salvator. 
 
Nemţii de atunci şi ruşii de azi au votat liber lideri mesianici care să îi aducă înapoi la gloria de odinioară (dacă se poate ceva în plus, cu atît mai bine). Popularitatea lor este uriaşă. Nu e nevoie de mari eforturi organizatorice pentru a aduce în Piaţa Roşie cetăţeni ai Moscovei care să-i înjure pe americani şi pe ucraineni, după cum nu a fost nevoie de forţă pentru a umple stadioane în Nürnberg. 
 
Regimul nazist s-a bazat pe o doctrină care propovăduia superioritatea rasială şi nevoia de spaţiu vital pur. Rusia lui Putin nu are nimic de-a face cu o asemenea ideologie. Acolo, antioccidentalismul este argumentat cu citate din Biblie. Biserica ortodoxă rusă serveşte copios regimul, oferind muniţie „soft“ propagandei „hard“ de rit oficial. Astfel, Occidentul înseamnă consumerism, poponari, goană nebună după bani, droguri şi pierzanie. Înseamnă, adică, o ameninţare directă pentru sufletul pur al rusului pravoslavnic, pentru însăşi esenţa morală a Mamei Rusia. Rebelii din Donbas au luptat pentru valorile dreptei credinţe ortodoxe (scuzaţi pleonasmul) şi împotriva decadenţei de rit american care se dorea exportat în Ucraina. Astfel, ruşii nu au luptat contra ucrainenilor, ci împotriva americanismului din ei. Un fel de exorcizare cu AKM-ul, dacă vreţi… 
 
Cheltuielile alocate înarmării reprezintă o altă coincidenţă. În anii ’30, nemţii şi-au reconstruit masiv armata, au modernizat-o şi au adus-o la standarde incredibile de eficienţă. 
 
Citiţi continuarea articolului semnat de Gabriel Giurgiu pe dilemaveche.ro.
 
Gabriel Giurgiu este realizator de emisiuni despre Uniunea Europeană, la TVR. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

cioian ioian
3.03.2015, 07:23:11

Întodeauna rușii sub motrivația apărării minorității care se găsesc în țările învecinat, care sa fie vorba între noi, au fost strămutate cu forța - populația autohtonă - iar pe cei rămași rusificîndui forțat, pe timpul imperiuliu rus ,în locul celor strămutați au populat, cu populație rusă creeind asfel o minoritate de care acum se folosesc. Alt motiv a fost și este și acum folosit ,este cel al apărări ORTODOXIEI,nimic mai fals.Motivul principal a fost și este cel de acaparare de nio teritorii și de a -și - impune influiența.Exemple se găsesc ,R.M,Polonia și-n genere în Țările Baltice,ca să u mai vorbesc de exterminarea populației tătare din Crimeia,Kazastan, Kîrghistan și-n aproape toate țările asiatice care au avut și au șansa de a se învecina cu acest imperiu rus.Se știe că Rusia în relitate și-n vremurile de demult era ca număr și suprafață un Knezat mic care gra-vita în jurul Moscovei, o mică gubernie ,de unde prin cuceriri și acapararea de spații VITALE poporului vorbitor de limbă rusă sa dezvoltat, ajungănd pînă în zilele noastre un imperiu care a fost și a devenit un real PERICOL pentru vecini săi ,și nu numai.Autorul spune că nu prea există o paralelă cu Hitler ,dar chiar cuvîntele ,,spațiu vital,,îi unește.Dar Rusia lui Putin și a acoliților săi continuă planul Tarilor Rusiei și a unuia din cel mai mare CRIMINAL al omeniri care a fost Stalin ,echivalentul lui Hitler dacă nu cumva mai mare.vecini săi și nu numai.Este o vorbă demonstrată de viața relă ,UN URS RĂNIT NU LASĂ DIN MÎNĂ DUȘMANUL CARE LA RĂNIT.Se știe cine e rusul .Rusia prin dezmembrarea ei ,cînd unele din țările fostuli URSS și-au cîștigat independența față de IMPERIUL ROȘU au lăsat o rană adîncă și deschisă în inima Rusie,rană care nu se va vindeca niciodată,ceea ce este de neconceput pentru ORGOLIUL rus.SE știe că ,Rusi odată ce a intrat într-un stat vecin ,ori care ar fi fost motivul respectiv, foarte greu îl mai lasă din gheare.Sînt atîtea exemple din istorie încît ar trebui să dea de gîndit cuiva.Numai Romînia cît a suferit ,și suferă, și astăzi de pe urma acestui ,,vecin,, de ,treabă,,.

+1 (3 voturi)
IonIon Codreanu
3.03.2015, 09:36:37

@cioian ioian . Privind copacii, nu mai vezi pădurea. Ce scrii despre Rusia este adevărat, dar dacă te uiți în Istorie și pe tot Globul, vezi că absolut toate statele cu tendințe imperiale, mari sau mici, s-au comportat la fel. Rusia este deci un caz banal, nu unul special. Iar rușii, ca oameni sunt absolut obișnuiți. Comportamentul popoarelor este imprimat de regimuri... Iar regimurile ajung în fruntea lor pe căi extrem de diverse, se pot scrie despre asta tomuri întregi. Din fericire, regimurile ”rele” nu sunt veșnice...

-1 (1 vot)
ion vasile
3.03.2015, 14:54:24

Se vede propagandistu' de la distanta!

Modifică Setările