General ucrainean: Planurile lui Putin privind o invazie la scară largă în Ucraina, date peste cap de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ihor Romanenko, fost adjunct al şefului de Stat Major General al armatei ucrainene
Ihor Romanenko, fost adjunct al şefului de Stat Major General al armatei ucrainene

General locotenentul ucrainean Ihor Romanenko, fost şef adjunct al Statului Major General al Forţelor Armate Ucrainene, susţine că Rusia îşi făcuse planuri să agraveze conflictul cu Ucraina în primăvara anului 2020, însă situaţia s-a schimbat ca urmare a pandemiei de coronavirus.

Într-un interviu pentru publicaţia „Faktî”, Romanenko afirmă că preşedintele rus, Vladimir Putin, intenţiona să acorde un ultimatum Ucrainei, astfel încât Kievul să accepte toate condiţiile Moscovei.

„Ruşii puteau cere următoarele: fie Ucraina face tot ce vrea Putin, fie trupele ruse avansează şi mai mult pe teritoriul ucrainean. Cel mai probabil, ruşii ar fi putut captura regiunile sudice şi estice, ‘ocupând’ teritoriul Ucrainei până la Nipru”, a declarat fostul şef adjunct al Statului Major General al Forţelor Armate Ucrainene.

În plus, potrivit lui Ihor Romanenko, Vladimir Putin planifica agresiuni în statele baltice. „Această operaţiune, împreună cu cea privind capturarea Ucrainei, ruşii o planificaseră pentru Parada Victoriei din 9 mai. Escaladarea conflictului, însă, a eşuat ca urmare a pandemiei de COVID-19, care a afectat şi Rusia”, a mai detaliat Ihor Romanenko.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a reafirmat recent disponibilitatea de a negocia direct cu omologul său rus Vladimir Putin soluţionarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), dar fără a renunţa la formatul de negocieri "Normandia" (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia).

"Chiar dacă societatea apreciază în mod diferit posibilitatea unor negocieri directe între preşedintele Zelenski şi preşedintele Putin, sunt sigur că trebuie să o facem", a declarat şeful statului ucrainean în cadrul unei conferinţe de presă, organizată cu ocazia împlinirii unui an de la preluarea mandatului în funcţia supremă în stat.

El a subliniat că aceasta nu înseamnă renunţarea la formatul de negocieri "Normandia" (cu privire la aplicarea acordurilor de la Minsk) care poate fi dezvoltat în paralel.

"Există unele lucruri care pot fi înţelese numai atunci când eşti faţă în faţă cu cineva şi există răspunsuri pe care doreşti şi poţi să le auzi doar între patru ochi, pentru a trage concluzii definitive şi a opta pentru un alt plan", a declarat Zelenski.

Chiar dacă s-a pronunţat ferm pentru continuarea formatului de negocieri cu privire la acordurile de la Minsk, el s-a arătat deschis altor opţiuni "care să apropie sfârşitul războiului şi recuperarea teritoriilor" de către Kiev.

"Voi lupta până la capăt pentru procesul de la Minsk pentru că sancţiunile împotriva Rusiei sunt legate de (acordurile de la) Minsk. Şi ştiţi foarte bine că nu numai Rusia doreşte ridicarea lor, ci şi multe ţări europene care - din câte înţeleg - suportă pierderi financiare din cauza acestor sancţiuni", a adăugat Zelenski.

Conflictul din regiunile estice proruse ucrainene Doneţk şi Lugansk, unde rebelii separatişti proruşi au proclamat două republici populare, trenează din 2014, soldându-se cu aproximativ 13.000 de morţi, combatanţi şi civili, potrivit ONU.

Guvernul de la Kiev acuză Moscova de susţinerea economică şi militară a rebelilor separatişti şi consideră că teritoriile pe care aceştia le controlează în estul Ucrainei se află sub "ocupaţie rusească". 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite