Rusia

articolul anterior articolul urmator

General ucrainean: Planurile lui Putin privind o invazie la scară largă în Ucraina, date peste cap de coronavirus

16
31 May 2020 12:07:35
Autor: George-Andrei Cristescu
Ihor Romanenko, fost adjunct al şefului de Stat Major General al armatei ucrainene
Ihor Romanenko, fost adjunct al şefului de Stat Major General al armatei ucrainene

General locotenentul ucrainean Ihor Romanenko, fost şef adjunct al Statului Major General al Forţelor Armate Ucrainene, susţine că Rusia îşi făcuse planuri să agraveze conflictul cu Ucraina în primăvara anului 2020, însă situaţia s-a schimbat ca urmare a pandemiei de coronavirus.

 
Într-un interviu pentru publicaţia „Faktî”, Romanenko afirmă că preşedintele rus, Vladimir Putin, intenţiona să acorde un ultimatum Ucrainei, astfel încât Kievul să accepte toate condiţiile Moscovei.
 
„Ruşii puteau cere următoarele: fie Ucraina face tot ce vrea Putin, fie trupele ruse avansează şi mai mult pe teritoriul ucrainean. Cel mai probabil, ruşii ar fi putut captura regiunile sudice şi estice, ‘ocupând’ teritoriul Ucrainei până la Nipru”, a declarat fostul şef adjunct al Statului Major General al Forţelor Armate Ucrainene.
 
În plus, potrivit lui Ihor Romanenko, Vladimir Putin planifica agresiuni în statele baltice. „Această operaţiune, împreună cu cea privind capturarea Ucrainei, ruşii o planificaseră pentru Parada Victoriei din 9 mai. Escaladarea conflictului, însă, a eşuat ca urmare a pandemiei de COVID-19, care a afectat şi Rusia”, a mai detaliat Ihor Romanenko.
 
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a reafirmat recent disponibilitatea de a negocia direct cu omologul său rus Vladimir Putin soluţionarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), dar fără a renunţa la formatul de negocieri "Normandia" (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia).
 
"Chiar dacă societatea apreciază în mod diferit posibilitatea unor negocieri directe între preşedintele Zelenski şi preşedintele Putin, sunt sigur că trebuie să o facem", a declarat şeful statului ucrainean în cadrul unei conferinţe de presă, organizată cu ocazia împlinirii unui an de la preluarea mandatului în funcţia supremă în stat.
 
El a subliniat că aceasta nu înseamnă renunţarea la formatul de negocieri "Normandia" (cu privire la aplicarea acordurilor de la Minsk) care poate fi dezvoltat în paralel.
 
"Există unele lucruri care pot fi înţelese numai atunci când eşti faţă în faţă cu cineva şi există răspunsuri pe care doreşti şi poţi să le auzi doar între patru ochi, pentru a trage concluzii definitive şi a opta pentru un alt plan", a declarat Zelenski.
 
Chiar dacă s-a pronunţat ferm pentru continuarea formatului de negocieri cu privire la acordurile de la Minsk, el s-a arătat deschis altor opţiuni "care să apropie sfârşitul războiului şi recuperarea teritoriilor" de către Kiev.
 
"Voi lupta până la capăt pentru procesul de la Minsk pentru că sancţiunile împotriva Rusiei sunt legate de (acordurile de la) Minsk. Şi ştiţi foarte bine că nu numai Rusia doreşte ridicarea lor, ci şi multe ţări europene care - din câte înţeleg - suportă pierderi financiare din cauza acestor sancţiuni", a adăugat Zelenski.
 
Conflictul din regiunile estice proruse ucrainene Doneţk şi Lugansk, unde rebelii separatişti proruşi au proclamat două republici populare, trenează din 2014, soldându-se cu aproximativ 13.000 de morţi, combatanţi şi civili, potrivit ONU.
 
Guvernul de la Kiev acuză Moscova de susţinerea economică şi militară a rebelilor separatişti şi consideră că teritoriile pe care aceştia le controlează în estul Ucrainei se află sub "ocupaţie rusească". 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Comandor Gherghisan
31.05.2020, 12:14:25

Ukrainienii sunt de fapt rusnaci vopsiti in democrati!

-1 (5 voturi)
Lucifer
31.05.2020, 12:24:58

Nu cred că Rusia îşi va permite un atac armat în Ucraina, din două motive: - nu-şi permite economic un război generalizat în Est - Ucraina s-a întărit militar cu armament SUA Iar de atacul "ţărilor baltice" care sunt parte NATO, asta este o minciună. Ucraina ar face bine să renunţe la formatul Normandia, fiindcă tratatele Minsk I şi II sunt un fel de trădări ale europenilor contra Ucrainei şi pro-Rusia( idem în Transnistria şi Georgia).

-6 (6 voturi)
DoaroOpinie!
31.05.2020, 13:33:10

1) Georgia in 2008 era indesata de armament American modern! Rusii au adunat tot, le-au stropit cu benzina si le-au dat foc! 2) In Georgia intr-adevar rusii s-au ciciit 5 zile! Intre timp s-au mai organizat! Daca vor, ucrainenii se culca cu steagul Ucrainei pe rada din Kiev si se trezesc dimineata cu cel rusesc! 3) Tarile baltice idem, daca vrea Putin! .... Dar sint citeva intrebari ciudate! -De ce nu au ocupat in 2014 toata Ucraina?! -De ce nu au ocupat in 2008 toata Georgia?! -De ce nu au ocupat in 1992 toata Moldova?! Intrebari ciudate la care toti analistii nostri politici, si care vorbesc in continuu de agresivitatea Rusiei, nu doresc sa dea un raspuns! Ciudat!

+1 (7 voturi)
Navrapascu Vasile
31.05.2020, 13:51:41

Cui ii trebuiesc rebuturi cu dosare la Langli..toata elita ucrainena are conturi in bancile americane si sunt luati la creion acolo...acest general se da si el cu parerea care nu costa nimic...pentru asa afirmatii trebuie informatie serioasa...de unde ar avea dumnelui probe care ar justifica spusele lui...un zadarnic zguduit de aier...

+1 (1 vot)
Coco
31.05.2020, 12:54:42

Ucrainienii astia dupa ce au muste pe caciula, legea invatamantului ii ditamai taunul, mai si imagineaza atacuri de tot felul impotriva lor. Printre altele , unul, ca Romania ar pregati un atac impreuna cu Rusia impotriva ei in loc sa faca o lege prin care sa nu fie calcate in picioare drepturile minoritatilor.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (16)