Generaţia neînfricată din Rusia care îl înfruntă pe Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studentul Igor Zukov a fost arestat pentru că a participat la un protest din Moscova şi mii de tineri ruşi l-au susţinut. O nouă generaţie tânără şi neînfricată din Rusia înfruntă opresiunea Kremlinului.

Într-o seară recentă de marţi, la Moscova un grup de oameni stătea în faţa Tribunalului districtual Basmanny şi avea să fie o zi bună pentru feţele tinere, sau cel puţin pentru prietenii lui Igor Zukov, scrie Der Spiegel.

Cu doar puţin timp înainte, studentul la ştiinţe politice stătea într-o cuşcă în sala de judecată. Venea după o lună de detenţie înainte de proces şi se confrunta cu posibilitatea unei sentinţe de 8 ani de închisoare, pentru că ar fi participat la „revolte în masă”. Termenul „revolte în masă” este o sintagmă folosită de către sistemul judiciar rus pentru a descrie protestele de la Moscova, ţinute pentru a cere alegeri libere şi corecte pe 8 septembrie, pentru parlamentul capitalei. Zukov a participat la aceste proteste.

Însă în acea seară de marţi, judecătorul a luat o decizie surprinzătoare de a-l elibera pe Zukov din arestul preventiv în favoarea arestului la domiciliu, în timp ce anchetatorii au anunţat că tânărul este acuzat doar de „extremism”, o infracţiune care este pedepsită cu cinci ani de detenţie, în loc de opt. A fost o dovadă perfectă a situaţiei în care Rusia se află la sfârşitul verii din acest an: a devenit un loc în care activiştii din opoziţie răsuflă uşuraţi atunci când o acuzaţie absurdă este înlocuită de alta.

De la protestele recente din Moscova, sistemul penal al Rusiei a fost ocupat. În aceeaşi zi în care Zukov a fost plasat în arest la domiciliu, mai multe sentinţe draconice au fost pronunţate de către tribunalele din Moscova. Cinci ani de închisoare pentru o postare pe Twitter, trei ani pentru un demonstrant care a folosit spray cu piper şi doi ani pentru cineva care l-a tras pe un poliţist de mână.

Însă niciun caz recent nu a fost la fel de vizibil ca cel al lui Zukov. Studentul a devenit un simbol al tinerilor ruşi care sunt devoraţi de către aparatul represiv al statului. Zukov este un „erou din ziua de azi” în cuvintele autorului Dmitri Bikov, unul care întruchipează „cele mai importante caracteristici ale generaţiei sale”. Arestatrea sa, a scris Bikov, a fost „o greşeală colosală” a Kremlinului. 

1.400 de arestări

Cazul lui Zukov arată şi un nou fel de solidaritate: studenţii şi profesorii universitari care l-au susţinut. Oxxxymiron, unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi de rap din Rusia chiar a oferit 2 milioane de ruble pentru a-l scoate pe student pe cauţiune. Doi redactori-şefi au garantat pentru el. Chiar şi Asociaţia americană a profesorilor de limbi slave şi est-europene a publicat o scrisoare deschisă de susţinere a lui Zukov.

Drama care îl înconjoară pe tânăr a începu în vacanţa de vară dintre semestre, când mii de moscoviţi s-au adunat în faţa primăriei oraşului, la sfârşitul lui iulie, pentru a protesta faţă de excluderea de la alegerile parlamentare ale oraşului a candidaţilor din opoziţie. Demonstraţia paşnică nu era autorizată şi poliţia a intervenit pentru dispersarea oamenilor, arestând 1.400 de persoane în acest timp. Primarul şi alţi oficiali vorbeau de „revolte în masă”.

La scurt timp, un post de televiziune a dat vina pe Zukov că a fost unul dintre organizatori, acuzându-l că ar fi instruit oamenii adunaţi să rupă un cordon al poliţiei. Clipul a fost un exemplu de propagandă rapid încropit şi avea să se descopere ulterior că persoana care apărea în el nu era Zukov. Dar maşinăria sistemului de justiţie fusese deja pusă în funcţiune. Pe 2 august, Zukov a fost arestat.

Nu a fost un accident faptul că Zukov a fost o ţintă. El avea un vlog pe YouTube, care la acel moment era urmărit de peste 100.000 de utilizatori, în care discuta despre strategia protestelor non-violente. Era un vlog al unui student intelectual, care se concentra deseori pe „libertarianism”, ideea că statul este în mare parte inutil pentru că încalcă libertăţile individuale. 

„Nu putem permite ca frica să câştige”

Din afara capitalei, Zukov poate părea un tânăr răsfăţat şi filosofia sa ultraliberală poate părea elitistă. Protestele din regiune, care sunt destul de frecvente, se concentrează pe nevoi concrete, precum hrana, pensiile sau apa potabilă. În Moscova este vorba de principiu. Şi moscoviţilor nu le place deloc atunci când un student paşnic, cu idei, care provinde dintr-o familie bună, este declarat brusc inamic al statului.

„Fie că eşti sau nu de acord cu el, Igor este un intelectual cu o personalitate deosebită, ambiţios şi un student excelent. Alegera unei astfel de persoane ca victimă este un mesaj puternic”, a spus Valeria Kasamara, profesoară de ştiinţe politice şi rector adjunct la Şcoala Superioară de Economie (HSE). Zukov a participat la cursurile sale şi Kasamara a depus mărturie în favoarea lui la tribunal.

În studiile sale, Kasamara a explorat ce deosebeşte generaţia lui Zukov de propria sa generaţie. Ea spune că tinerii din prezent sau „Generaţia Putin”, cum se autointitulează, nu se tem. Ei au crescut, spune Kasamara, în cele mai paşnice vremuri pe care Rusia le-a cunoscut vreodată, protejaţi de părinţii lor. Nu se tem nici măcar când ajung în maşina poliţiei după ce au luat parte la demonstraţii. „Generaţia mea se gândea: dacă voi fi arestat, îmi voi pierde locul la universitate, nu voi putea găsi un loc de muncă şi întreaga mea viaţă va fi distrusă”.

Această neînfricare a tinerilor este ceea ce Zukov reprezintă - şi explică pedepsele draconice pe care regimul le aplică pentru el şi contemporanii săi. Sentinţele au scopul de a învăţa o generaţie de protestatari ce înseamnă frica. 

Comparativ cu perioada valului de proteste din 2012, acum sistemul judiciar are mai multe metode la dispoziţie pentru a aplica pedepse dure, parlamentarii au înăsprit legile. 

Chiar pe canalul său de YouTube, Zukov a arătat că a cucerit frica. Şi-a înregistrat ultimul clip pe 1 august, spunând cu o voce serioasă şi fermă: „Nu putem permite ca frica să câştige, pentru că frica e însoţită de tăcere – o tăcere care va fi întreruptă de  frânele dubei de poliţie în faţă şi de soneria de la uşă”.

Doar câteva ore mai târziu, soneria de la uşa lui Zukov chiar s-a auzit. Prietenul său, Evgheni Ovciarov era acolo când Zukov a fost luat de autorităţi. „Nu părea intimidat. Era mai degrabă: <<Sunt doar un student de 21 de ani şi atâţia poliţişti au venit să mă ia>>”, a spus Ovciarov.

La fel ca Ovaciarov, colegul de clasă al lui Zukov, de la HSE, Nikita Ponarin, a simţit teamă în primele zile după arestarea lui Zukov.  Însă acum el este activ pe internet organizând ajutor pentru Zukov. El şi alţii au pus bazele unei platforme de discuţii cu sfaturi pentru părinţii celor care sunt în arest preventiv. 

Se pare că solidaritatea reduce nivelul de frică şi sistemul judiciar draconic încearcă din nou să îl crească.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite