Rusia

articolul anterior articolul urmator

George Friedman: Rusia îşi foloseşte serviciile de informaţii pentru a manipula procesul politic în România

29
27 May 2014 19:04:15
Autor: Mediafax
George Friedman, pre;edintele Stratfor
George Friedman, pre;edintele Stratfor

Rusia îşi foloseşte serviciile de informaţii în încercarea de a manipula procesul politic din România şi creează reţele de influenţă economică, astfel încât opoziţia faţă de acţiunile Moscovei să devină costisitoare pentru Bucureşti, potrivit unei analize a preşedintelui Stratfor, George Friedman.

SUA şi-au dat seama că "ameninţarea rusească la adresa Ucrainei este permanentă şi orice se întâmplă în Ucraina se extinde şi asupra unor ţări precum România", spune el.

"Iar România contează pentru Rusia din două motive. În primul rând, România este la Marea Neagră, iar Marea Neagră reprezintă accesul maritim sudic al Rusiei către lume. Din acest motiv era necesară luarea Sevastopolului şi de aceea Odessa contează atât de mult.

Ruşii sunt conştienţi că au nevoie de acces la Bosfor, controlat de turci. În plus, forţele aeriene americane din România şi navele româneşti din Marea Neagră ar putea complica în mod substanţial viaţa ruşilor", scrie preşedintele Straftor, George Friedman, într-o analiză făcută după vizita din România, la 22 mai.

În urma discuţiilor avute la Bucureşti, Friedman notează că din punctul de vedere al românilor "ruşii îşi extind influenţa în regiune, în special în România". În acest sens, ruşii apelează la "metode tradiţionale, folosindu-şi serviciile de informaţii în încercarea de a manipula procesul politic din România", notează analistul american.

Totodată, ruşii utilizează relaţiile comerciale pentru a crea reţele de influenţă economică, astfel încât pentru România să fie costisitoare rezistenţa la acţiunile lor. "Ruşii sunt în special adepţii folosirii Gazprom, a subsidiarelor sale şi a altor companii energetice ruseşti în vederea achiziţionării firmelor regionale şi româneşti.

Afacerile sunt întotdeauna atractive pentru ambele părţi, din punct de vedere economic, dar ele au şi scopul de a-i plasa pe ruşi într-o poziţie din care pot influenţa atât politica energetică, dar şi dinamica politică", scrie preşedintele Straftor.

În opinia sa, Rusia practică, astfel, "un imperialism comercial", prin folosirea relaţiilor economice, în special în domeniul energiei, pentru a putea influenţa sistemul politic, atunci când interesele sale sunt ameninţate.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Bogdan Claudiu
27.05.2014, 19:46:48

Din nefericire pentru Rusi, vor avea de suferit cu Romania. Putinile minti manipulate de regimul sovietic in maxim 10 ani dispar..Tineri din romania se simt frustrati si plictisiti , nu vor sa mai fie considerati numere pe niste foi..Au initiativa si pun totul pe plan personal.Se gandesc sa lase ceva frumos in urma lor si devin tot mai responsabili..Doamne fereste de se intampla ceva in tarisoara asta.Se vor naste razboinici de se vor ascunde inamici pe luna de frica lor.

+5 (21 voturi)
Andrei Radulescu
27.05.2014, 19:48:35

Am impresia ca ar trebui sa suspendam orice fel de relatii cu Rusia. Sunt dusmanii nostri jurati, de sute de ani, isi tot baga coada in afacerile de-aici in speranta ca vor pune Romania sub control si-o vor trata ca pe o gubernie de-a lor, Ar trebui sa le spunem franc, in fata: "'Reveniti cu tezaurul pe care ni l-ati furat si mai stam de vorba. Pana atunci, nu." Si sa le inchidem poarta-n nas. Sa nu facem nici afaceri cu ei, comert, si-asa mai departe. Fara ambasade si relatii. Cetatenilor rusi sa nu li se permita intrarea in Romania. Asa ar fi mai intelesul Moscovei.

+5 (19 voturi)
m wakki
27.05.2014, 20:15:34

Daca va uitati la ideile principale pe care le tot debiteaza postacii de la FSB pe aici, exact pe liniile astea se merge: ca sa se intareasca cooperarea economica, ca de ce sa nu profitam de o piata mare si atractiva cum e piata Rusiei, ca ia uite finlandezii si ungurii cum se descurca si stiu sa profite samd Nu sunt greu de ghicit. Bineinteles ca orice cooperare economica sau financiara cu rusii este intotdeauna otravita pentru ca la ei totul e subordonat intereselor de expansiune si orice contract sau tratat ai avea cu ei este de fapt apa de ploaie, dupa cum au constatat pe pielea lor ucrainienii Partea proasta este ca gasesc in Romania cu usurinta cozi de topor. Geoana, care in 2009 cand a fost sa candideze la presedentie s-a dus mai intai la Moscova sa ceara voie. Ponta, care s-a dus special la Soci sa se impiedice in faţa lui Putin ca găina din bancul cu găina şi cocoşul. Dar şi în presă sunt oameni vânduţi ruşilor, cum e Cristian Tudor Popescu de la Gândul şi mai sunt şi alţii.

+2 (16 voturi)
Serban Duca
27.05.2014, 20:28:50

Rusii au interesul sa obțină acces la,marea Mediteana si de la ei își are originea conflictul din Iugoslavia pe care doreau sa o controleze iar drumul lor este prin România. In 1946 au încercat cu Grecia dar nu le-a mers iar acum țin cu dintii de Siria pt. ca auacolo o baza navala.

0 (14 voturi)
m lupascu
27.05.2014, 20:39:25

primus, daciana si tata socru in reteaua organizata, antinationala si antisocietala.

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (29)