Goana după fildeş de mamut. Cum ajută încălzirea globală o afacere de zeci de milioane de euro în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mamut

Activişti şi membrii ai administraţiei dintr-o regiune din nordul Rusiei avertizează asupra existenţei unei adevărate goane după fildeş de mamut, pe fundalul dezgheţării unor zone anterior greu accesibile, relatează The Guardian.

Chiar dacă orice fel de rămăşite ale mamuţilor sunt la mare căutare, colţii de fildeş sunt cei mai valoroşi, putând aduce celor care îi găsesc o mica avere pe piaţa din China, unde sunt transformaţi în bijuterii, cuţite şi alte decoraţii. Cel puţin pentru regiunea Iacutia, comercializarea de fildeş în China reprezintă una dintre principalele activităţi economice, estimările oficialilor ruşi vorbind de o piaţă în valoare de 40 de milioane de euro anual.

”Procesul de recoltare a rămăşitelor de mamut trebuie să fie reglementat”, a declarat Vladimir Prokopyev, membru al administraţiei regionale din regiunea Iacutia. Acesta avertizează că localnicii sunt ameninţaţi atât de interesele comerciale ale unor companii atrase de promisiunea profitului, cât şi de reglementări care ar interzice complet căutarea rămăşitelor de mamut.  Reglementarea cea mai potrivită a acestei activităţi, conform acestuia, este una care protejează interesele localnicilor şi le permite acestora să comercializeze un număr limitat de colţi de fildeş şi să trăiască de pe urma câştigurilor.

Căutătorii de fildeş îşi desfăşoară activitatea în lunile calde de vară, adesea utilizând instrumente simple de excavare. Însă, având în vedere că producţia a crescut până la aproximativ 100 de tone de rămăşite în fiecare an şi negustorii chinezi au început să cumpere direct de la cei care găsesc fildeşul, mai multe companii locale au început să angajeze scafandrii care să caute în albiile râurilor din zone izolate într-o tentativă de a obţine un avantaj într-o competiţie care promite un profit tot mai mare.

Oficiali ai administraţiei din regiunea Iacutia au propus deja măsuri legislative prin care se urmăreşte reglementarea căutării şi comercializării fildeşului de mamut, iar autorităţile federale sunt pe cale să ia o decizie. Promovat în China drept o alternativă etică la fildeşul obţinut în urma braconajului elefanţilor africani, fildeşul ascuns în regiunile nordice ale Rusiei pare să se găsească în cantităţi uriaşe. Prokopyev estimează că există în jur de 500,000 de tone de fosile de mamut nedescoperite. Presa din Rusia, citată de The Guardian, estimează că în 2017 au fost găsite aproximativ 70 de tone, iar anul trecut cantitatea a ajuns la 100 de tone.

Chiar dacă dispăruţi din Rusia în urmă cu aproximativ 10,000 de ani, o organizaţie internaţională ia în considerare o propunere prin care mamuţii ar primi statutul de animale protejate în ceea ce ar fi o premieră mondială. Raţiunea din spatele unei astfel de decizii pleacă de la practica larg răspândită de a comercializa sub eticheta de fildeş de mamut.ceea ce este, în realitate, fildeş provenit de la elefanţii din Africa.

Patimi pentru Mamut (Passions for the Mammoth), un film apărut anul trecut, discută cererea în creştere pentru fildeş de mamut şi tensiunile sociale create în Iacutia. Acesta a fost bine primit de oficialii ruşii - la o proiecţie a filmului în Duma de Stat a Rusiei, autorul a declarat că ”mamutul poate salva elefantul” şi a observat că poziţia Rusiei îi poate permite acesteia ”să monopolizeze furnizarea fildeşului pe pieţele globale”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite