Rusia

articolul anterior articolul urmator

Gorbaciov: Criza din Ucraina poate declanşa un război nuclear

56
12 Jan 2015 03:58:39
Autor: Antonio Glodeanu
Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic FOTO AP/imagine din decembrie 2014
Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic FOTO AP/imagine din decembrie 2014

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a declarat de curând că tensiunile dintre Rusia şi Occident asupra crizei din Ucraina pot declanşa un „război nuclear”, notează „The Telegraph”.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane „Der Spiegel”, Mihail Gorbaciov avertizează că în cazul în care una dintre părţi îşi „pierde răbdarea” cu privire la situaţia din Ucraina lumea s-ar putea confrunta cu un război nuclear.
 
„Există în prezent toate premisele pentru un nou Război Rece. Totul poate «sări în aer» în orice moment dacă nu luăm măsuri concrete. Pierderea încrederii şi a răbdării în legătură cu acest conflict pot fi catastrofale. Moscova nu crede Occidentul şi nici Occidentul nu crede Moscova”, a declarat Mihail Gorbaciov, pentru publicaţia germană.
 
Întrebat în ce măsură consideră ca actuala situaţie din Ucraina poate duce la un conflict armat, ultimul lider al Uniunii Sovietice a răspuns: „Nici să nu vă gândiţi la asta. O asemenea confruntare ar duce inevitabil la un război nuclear. Mă tem pentru ce este mai rău având în vedere declaraţiile şi propaganda făcute de ambele părţi. Dacă cineva îşi pierde răbdarea, nu vom supravieţui în următorii ani”, a mai spus Gorbaciov.
 
În vârstă de 83 de ani, Mihail Gorbaciov a mai precizat că face aceste afirmaţii în cunoştinţă de cauză. „Eu nu spun astfel de lucruri uşor. Sunt un om care are conştiinţă. Însă aşa stau lucrurile. Eu pesonal sunt foarte îngrijorat”, a mai menţionat acesta.
 
Deşi uneori îl critică pe Vladimir Putin pentru acţiunile sale recente, Mihail Gorbaciov a declarat că Occidentul este vinovat pentru actuala criză din Ucraina.
 
Laureat al premiului Nobel pentru Pace, Mihail Gorbaciov se bucură de o apreciere mai mare în Occident decât în propria ţară, majoritatea cetăţenilor ruşi considerându-l responsabil de destrămarea Uniunii Sovietice, precum şi de haosul economic care a urmat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

56 Comentarii

legumesifructe
12.01.2015, 05:27:06

Pai ce sa zica bietul Gorby, ca sa nu i se intample si lui vreun "accident" ca lui Hrusciov?

+2 (8 voturi)
Iris IRIS
12.01.2015, 07:58:19

Rusia trebuie sa ia rolul de tarisoara slab dezvoltata economic care are nevoie de ajutorul Occidentului. In sensul acesta Occidentul poate va fi de acord cu o reglemetare partiala a masurilor economice luate contra Moscovei.

-2 (14 voturi)
Stan C Vasile
12.01.2015, 08:19:28

Si Rusia poate sa ia masuri economice, inchide gazul in toiul iernii.

+1 (13 voturi)
Dorel Mambo
12.01.2015, 08:35:19

Te înșeli amarnic, nu poate și nici nu vrea să închidă gazul. Petrolul și gazul sunt singura sursă ce aduce dolari și euro necesari modernizării armatei. Dacă prin absurd ar face acest lucru, Russia va fi financiar în faliment și nu cred că ar avea vreo șansă să împrumute bani de la FMI sau Banca Mondială.

+1 (13 voturi)
Dorel Mambo
12.01.2015, 08:27:03

Moșule lasă vrăjeala că nu mai sperii pe nimeni. Ai îmbătrânit și ai înebunit. Am impresia că acum îți pui unghia în gât ca pițigoiul pentru că în 1989 ai scăpat de sub control tările socialiste.

-3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (56)

Modifică Setările