Rusia

articolul anterior articolul urmator

Vladimir Putin a înaintat Parlamentului o aministie care i-ar putea elibera pe activiştii Greenpeace şi pe cântăreaţa Pussy Riot

0
10 Dec 2013 01:24:23
Autor: Antonio Glodeanu
Vladimir Putin a înaintat Parlamentului o aministie care i-ar putea elibera pe activiştii Greenpeace şi pe cântăreaţa Pussy Riot. FOTO: Reuters.
Vladimir Putin a înaintat Parlamentului o aministie care i-ar putea elibera pe activiştii Greenpeace şi pe cântăreaţa Pussy Riot. FOTO: Reuters.

O amnistie iniţiată de preşedintele rus, Vladimir Putin, trimisă în Parlament, i-ar putea elibera pe cei treizeci de activişti Greenpeace, precum şi pe cântăreaţa formaţiei Pussy Riot, informează BBC.

Mass-media ruseşti afirmă că ar putea fi puşi în libertate şi unii opozanţi ai actualei puteri, care au fost implicaţi în protestele de anul trecut.

Propunerea preşedintelui Federaţiei Ruse a fost trimisă către Parlament, cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a Constituţiei ruse.

În cadrul aministiei nu sunt numite persoanele care ar putea beneficia de înlăturarea pedepsei, ci categoriile de acuzaţii prin care persoanele vizate ar putea fi puse în libertate.

Acuzaţia de „huliganism” este o categorie care se află în noul proiect de lege care ar putea permite eliberarea activiştilor Greenpeace.

Duma, camera inferioară a parlamentului, cuprinde mai mulţi susţinători ai preşedintelui Putin, astfel că şansele ca proiectul de lege să fie aprobat sunt destul de mari.

Arestaţi preventiv, cei 30 de activişti Greenpeace, reţinuţi după ce au escaladat o platformă petrolieră a companiei ruse Gazprom, au fost acuzaţi recent de „huliganism”. Chiar şi un tribunal în domeniul maritim al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a ordonat Federaţiei Ruse să eliberareze vasul Greenpeace în schimbul unei cauţiuni.

Într-o situatie asemănătoare se află şi Nadezhda Tolokonnikova, una dintre membrele trupei punk „Pussy Riot”, închisă într-un penitenciar din Rusia. Ea a fost condamnată în 2012 la doi ani de muncă forţată pentru că au interpretat o piesă rock într-o biserică ortodoxă din Rusia, promovând un mesaj împotriva lui Vladimir Putin.

Un opozant virulent al preşedintelui Vladimir Putin, Alexei Navalny, precum şi miliardarul Mikhail Khodorkovsky nu vor beneficia de aministie, informează presa de la Kremlin.

Agenţia de ştiri Interfax a informat ca amnistia s-ar aplica şi mai multor opozanţi ai puterii de la Kremlin, închişi în urma protestelor de la 6 mai 2012, în cazul cunoscut sub numele de „Bolotnaya”.

Vicepreşedintele Dumei , Vladimir Vasiliev, a spus că circa 25.000 de persoane vor beneficia de aministie, dacă proiectul va fi aprobat.


Citeşte şi:

O membră a trupei Pussy Riot a dispărut după ce a fost mutată la un alt penitenciar

Nadezhda Tolokonnikova, una dintre membrele trupei punk „Pussy Riot”, închisă într-un penitenciar din Rusia, nu a mai fost văzută de membrii familiei sale, după ce autorităţile au încercat să o mute la un alt penitenciar, scrie BBC.

O parte din activiştii Greenpeace arestaţi în Rusia au fost eliberaţi

Un tribunal din Rusia a decis miercuri eliberarea a încă trei activişti Greenpeace, arestaţi în septembrie, printre care şi căpitanul navei, americanul Peter Wilcox, informează AFP.
 
David Cameron i-a cerut lui Vladmir Putin un tratament corect şi echitabil pentru activiştii Greenpeace
 
Premierul britanic, David Cameron, a discutat telefonic cu Vladmir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, despre cazul activiştilor Greenpeace, judecaţi la Moscova după ce au încercat să escaladeze o platformă Gazprom din Marea Barents, potrivit BBC.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările