HMS Defender, calificat drept HMS Aggressor la Moscova. Cum a prezentat propaganda rusă incidentul din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
HMS Defender FOTO Profimedia
HMS Defender FOTO Profimedia

Acoperirea mediatică a incidentului ruso-britanic din Marea Neagră este grăitoare în privinţa obiectivelor şi sensibilităţilor puterii actuale de la Moscova.

A existat o anumită inevitabilitate dramatică în cazul trecerii distrugătorului britanic HMS Defender printr-un culoar maritim internaţional în apropierea Capului Fiolent, din peninsula Crimeea. Londra ştia că Moscova ar putea considera această călătorie drept o „provocare”, dar în acelaşi timp ţinea să reafirme astfel ilegalitatea anexării Crimeei de către Rusia şi sprijinul său pentru unitatea şi suveranitatea Ucrainei, precum şi pentru primatul dreptului internaţional asupra revendicărilor formulate în baza unor agresiuni - cu toate că Moscova numeşte apele din largul Crimeei ca fiind ruseşti, nu înseamnă că aşa şi este. Londra mai ştia că Moscova ar putea răspunde, aşa cum a făcut-o în trecut, cu încercări de a devia nava de la traseu şi apoi de a susţine în mod fantezist că „intrusul” s-a retras cu coada între picioare.

De cealaltă parte, Moscova ştia Marina Regală Britanică nu căuta o luptă în Marea Neagră. Însă Kremlinul a escaladat situaţia, într-o încercare de a-şi arăta fermitatea în doarul Crimeea şi de a ridica Marea Britanie într-o „ameninţare sinistră” la adresa Rusiei.

O reacţie în nota unei diplomaţii a naraţiunii prin care încearcă să câştige avantaje prezentându-se în termeni pozitivi în faţa unor presupuşi rivali. Mediatizarea care a urmat incidentului este grăitoare în acest sens, scrie Mark Galeotti, expert în probleme ruseşti şi în chestiuni de securitate, pentru „The Moscow Times”

Moscova a susţinut că HMS Defender a fost avertizat de navele Pazei de Coastă, însă a ignorat mesajele radio. Prin urmare, distrugătorul a fost vizat iniţial de focuri de avertisment, apoi cu patru bombe de 250 de kilograme aruncate în calea sa de bombardiere Su-24. Forţată, nava britanică a părăsit „apele ruseşti”. 

Britanicii, în schimb, recunosc că au auzit nişte focuri de armă în depărtare, dar că acestea nu au fost îndreptate împotriva distrugătorului. Ei le-au pus pe seama unui exerciţiu de artilerie în zonă care nu a fost notificat. În ceea ce priveşte lansarea bombelor, această versiune este negată total. De asemenea, nava nu şi-a schimbat traseul. Un jurnalist BBC aflat la bordul HMS Defender a confirmat linia oficială britanică, în timp ce dovezile pentru versiunea rusească lipsesc deocamdată.

Unghiuri narative

Acoperirea mediatică  a incidentului a început în Rusia cu raportări în general neutre şi a continuat într-o notă menită impresionării, constată Galeotti.

Konstantin Kosacev, vicepreşedintele Senatorului, a încercat să inoculeze ideea că nu a fost vorba de o simplă „provocare”, ci de o tentativă a unor forţe beligerante de a preveni orice nouă destindere în relaţiile ruso-occidentale şi de a submina astfel „reconcilierea poziţiilor” lansată de preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden la summitul de la Geneva.

Marea Britanie este prezentată ca un leu imperial bătrân mâncat de molii, dar şi un duşman nemilos şi agresiv. În această ordine de idei, un ofiţer naval rus a declarat pentru Moskovskii Komsomoleţ că incidentul din Marea Neagră nu este decât rodul unei „provocări tipic britanice”. „Au fost aleşi în rolul de provocatori din cauza obrăzniciei lor, a experienţei coloniale acumulate de-a lungul secolelor”, a spus el, fără a preciza de cine anume ar fi fost aleşi britanicii.

Tabloidul Komsomolskaia Pravda a relatat că „intrusul” a navigat „prin marea noastră timp de aproape 30 de minute” înainte de a fugi, dar, adaugă publicaţia, „este bine că a scăpat sănătos”. „Oare grănicerii noştri nu cumva au acţionat prea uman cu un provocator şi un violator al frontierei ruse?”, s-a întrebat ziarul. Ideea este că un accident sau o eroare de calul ar fi putut duce chiar la război.

Viceministrul rus de Externe a mers pe aceeaşi notă, calificând HMS Defender drept HMS Aggressor. „Putem apela la bun simţ, putem cere respectarea dreptului internaţional şi, dacă aceste lucruri nu ajută, putem bombarda”, a susţinut el, deşi Rusia încalcă dreptul internaţional atribuindu-şi apele respective.

Problema Moscovei, potrivit lui Mark Galeotti, este că încearcă să invoce dreptul internaţional în sprijinul unei anexări ilegale, că alcătuieşte o conspiraţie anti-rusă pe care o pune pe seama americanilor, fără a le spune clar pe nume, şi că prezintă Marea Britanie ca o ameninţare, deşi o consideră în acelaşi timp „o insulă mică” şi ireleventă. Astfel de contradicţii sunt nelipsite în naraţiunile sale şi sunt transmise de regulă pe toate amplificatoarele, indiferent de caz.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite