Rusia

articolul anterior articolul urmator

Jumătate dintre ruşi aprobă acţiunile lui Stalin în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

56
8 May 2017 18:17:17
Autor: Ion Gaidau
Mesaj de propagandă din 1948, cu Lenin şi Stalin în mijloc FOTO Alamy
Mesaj de propagandă din 1948, cu Lenin şi Stalin în mijloc FOTO Alamy

Jumătate dintre ruşi aprobă deciziile luate de Stalin în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit unui studiu dat publicităţii în ajunul paradei tradiţionale anuale de la Moscova pentru marcarea victoriei din 1945 împotriva Germaniei naziste.

Potrivit unui studiu efectuat de Fondul „Opinie Publică“ (FOM), 50% din ruşi aprobă acţiunile lui Iosif Visarionovici Stalin în timpul „Marelui Război pentru Apărarea Patriei“, aşa cum este interpretat în Rusia cel de-Al Doilea Război Mondial.

Totodată, 32% din cei chestionaţi au spus că nu aprobă şi nici nu dezaprobă deciziile fostului dictator sovietic. Doar 8% din ruşi s-au exprimat clar împotriva politicilor lui Stalin, care s-a aflat la putere în perioada 1922-1953.

Pe de altă parte, 69% dintre ruşi consideră că istoria celui de-Al Doilea Război Mondial este tratată în mod obiectiv în prezent în Rusia, în timp ce 18% sunt de altă părere.

Kremlinul se pregăteşte de parada tradiţională anuală de 9 mai, când marchează victoria împotriva Germaniei naziste.

Cu o zi înainte de cea de-a 72-a paradă aniversară, preşedintele rus Vladimir Putin i-a felicitat pe omologii săi din Comunitatea Statelor Independente, constituită pe cenuşa Uniunii Sovietice.

Putin le-a transmis omologilor că „Ziua Victoriei“ este sacră şi un simbol „al eroismului de neegalat al taţilor şi bunicilor noştri, care au luptat umăr la umăr pe front“, transmite TASS.

Felicitările lui Putin au fost adresate preşedinţilor unor foste republici sovietice - Azerbaidjanului, Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Kârgâzstanului, Republicii Moldova, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Uzbekistanului -, liderilor unor entităţi nerecunoscute la nivel internaţional - Abhaziei şi Osetiei de Sud -, precum şi popoarelor Ucrainei şi Georgiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

56 Comentarii

Tagetes
8.05.2017, 18:43:33

Primii care ar trebui sa faca statui lui Stalin ar fi englezii si francezii ...fara Stalin azi vorbeau la perfectie deutsche sprache gute sprache, premierul englez era Frau si prim ministru francez Herr. Dictatura stalinista versus dictatura hitlerista adica de la egal la egal.... in caz de conflict democratiile sunt apa de ploaie.

0 (8 voturi)
Iris IRIS
8.05.2017, 18:51:22

De ce se poate vorbi despre Stalin numai ? De ce este interzis aceleasi statistici sa se faca in Germania despre conducatorii fosti ?

-1 (3 voturi)
IonIon Codreanu
8.05.2017, 18:44:56

Rușii, ca și orice alt popor, ”știu” ce li se bagă în cap de către școală în copilărie și de către propaganda oficială. Sunt intoxicați zilnic cu filme de război, nu li se arată adevărul despre Stalin, responsabilitatea lui în tragedia ww2. Este firesc în aceste condiții ca puțini să cunoască adevărul și să-l susțină... O condiție esențială a îngenuncherii regimurilor de forță sau totalitare este accesul populației la informații, diferite de cele oferite de către oficialii proprii. Iar asta se poate doar eliminând izolarea țării.

0 (2 voturi)
Tagetes
8.05.2017, 19:10:39

..."responsabilitatea lui în tragedia ww2" ...domnu Ion cum putea Stalin sa-i invinga pe germani ? in pasi de dans ?...americanii au dat cu atomica ca sa castige ...au fost mai responsabili decat Stalin?...stiti bine ca istoria o scriu invingatorii la ora actuala invingatori fiind capitalistii care baga in cap la lume ce vor ei ( vorbit degeaba, destrabalare si dezgust)...astea sunt drepturi care nu-i costa nimic...noi am avut drepturi care insemnau 90% din Pib: scoala , locuinta, loc de munca ...asta-i esenta si diferenta.Si mai era ceva esential: prietenia intre oameni.In ultimii 20 de ani ati mai stat cu 4 prieteni la masa sa beti si sa cantati " Sus la crasma-n dealu mare"..nu , si nici nu veti mai sta cat o tine capitalismul.

+2 (4 voturi)
Mihai Popescu
8.05.2017, 18:49:46

Pina la urma Stalin este un invingator. Un invingator contra germanilor care au facut holochaustul. Dece este Stalin mai rau decit celalti conducatori ?

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (56)

Modifică Setările