Kremlinul recurge „artileria grea“ pentru a câştiga legislativelele din septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi ministrul de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi ministrul de Externe, Serghei Lavrov

Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi ministrul de Externe, Serghei Lavrov, vor conduce lista pentru alegerile din toamnă ale partidului Rusia Unită pentru Duma de Stat. Alegerile de pe 19 septembrie pentru cele 450 de locuri din Dumă, camera inferioară a parlamentului, sunt văzute ca un barometru pentru încrederea populaţiei în politicile lui Vladimir Putin.

Alegătorii din Rusia sunt obişnuiţi cu preşedintele Vladimir Putin drept figura singulară de urmărit pe scena politică, dar în aşteptarea alegerilor din toamnă pentru camera inferioară a parlamentului, Kremlinul este nevoit să găsească noi metode pentru a spori interesul alegătorilor.  Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, sâmbătă, că ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi ministrul de Externe, Serghei Lavrov, vor conduce lista pentru alegerile din toamnă ale partidului Rusia Unită pentru Duma de Stat, notează AP.

Prin imaginea celor doi, apreciaţi de publicul rus, Vladimir Putin speră să crească simpatia alegătorilor pentru partidul care-l sprijină. Conform legislaţiei ruse, cei doi pot refuza, după alegeri, locul în Dumă, pentru a-şi păstra poziţiile administrative din Guvern.

Steven Segal, vectorul electoral

Actorul Steven  Seagal a stârnit o controversă când a anunţat că se va alătura unui nou bloc de partide de stânga care se auto-proclamaseră drept „opoziţia" lui Putin, dar, în realitate, îi susţineau toate deciziile. Seagal nu poate candida la alegerile din toamnă pentru că şi-a păstrat şi cetăţenia americană, dar prezenţa actorului american e menită să sprijine popularizarea noului bloc politic: Rusia Justă - Patrioţii - Pentru Adevăr. 

Steven Segal

Seagal nu este singura vedetă care doreşte să intre pe scena politică a Rusiei. Pentru a îşi menţine notorietatea, actorul Mihail Poresenkov candidează şi el pe listele partidului Rusia Unită dorind să obţină reprezentare în Duma. Poresenkov a devenit faimos în Rusia pentru rolurile sale ca spion sau militar în filme de acţiune ruseşti. Actorul a călătorit în estul Ucrainei la sfârşitul anului 2014, când forţele ucrainene şi miliţiile separatiste susţinute de Rusia au început să lupte. 

„Grenada" Limonov 

Faimosul autor naţionalist Zahar Prilepin. sub numele real Evgheni, este cunoscut pentru apartenenţa sa la Partidul Naţional Bolşevic (NBP). Liderul partidului fusese Eduard Limonov, autor şi activist politic, cu implicări în curentul naţionalist radical. Ziarul grupării a fost intitulat Limonka şi reprezenta o glumă la adresa numelui lui Limonov, un jargon pentru „grenadă". Zakhar Prilepin a fost în Cecenia în timpul războiului de la mijlocul anilor 1990, apoi s-a alăturat temutelor forţe de ordine ale Ministerului de Interne, înainte de a deveni cunoscut ca un scriitor cu notorietate. Romanul său din 2007, „Păcatul", a fost apreciat pe scară largă în Rusia.

Prilepin îl critică pe Vladimir Putin şi a ajutat la formarea unui grup de voluntari care au luptat împotriva forţelor ucrainene după izbucnirea războiului în estul Ucrainei în 2014. Anul trecut, el a anunţat formarea partidului politic Pentru Adevăr, a cărui platformă pare să aibă nuanţe naţionaliste şi de extremă dreapta. Potrivit ziarului „Kommersant“, partidul ar fi fost unul dintre cele patru create special de administraţia prezidenţială. Scopul acestor noi partide a fost să atragă voturi de la tinerii care înclinau spre activişti ca Navalnîi. 

Spiona Maria Butina

Acum mai bine de un deceniu, Maria Butinaera o activista rusă de 24 ani cu un scop foarte clar : liberalizarea legilor stricte ale Rusiei privind portul armelor. În prezent, aceasta încearcă să-şi negocieze statutul de celebritate pentru un mandat alături de Rusia Unită. Maria Butina a ajuns la notorietate ca urmare a scandalului din Statele Unite care a rezultat într-o sentinţă de 18 luni sub acuzaţiile că Butina ar fi fost un agent al guvernului Rusiei. Procurorii au acuzat-o că a conspirat cu un oficial al guvernului rus şi o personalitate politică americană pentru a încerca să stabilească canale secundare între Moscova şi republicani, inclusiv cu membrii campaniei electorale prezidenţiale din 2016 a lui Donald Trump. 

maria butina

După eliberare, Butina a fost deportată şi a devenit susţinătoarea ruşilor închişi pe nedrept în ţări străine. Recent, ea a apărut frecvent pe canalul TV Russia Today. La începutul lunii aprilie, s-a dus la închisoarea în care este deţinut Navalnîi pentru a critica în bătaie de joc, faptul că acesta s-a plâns de condiţiile din închisoare. Butina candidează acum la alegeri pentru Rusia Unită în regiunea Kirov, la aproximativ 1.000 de kilometri est de Moscova. 

Iulia Volkova de la Tatu 

La un an de la primul mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin, duo-ul Tatu şi-a făcut intrarea pe scena muzicii din Rusia . Doi ani mai târziu, Lena Katina şi Iulia Volkova reprezentau Rusia la Eurovision, la Riga. Ele s-au plasat pe locul al treilea. În 2014, Volkova a cântat la Jocurile Olimpice de la Sochi. O operaţie pentru cancer la gât i-a pus însă capăt carierei în muzică. Anul acesta, ea şi-a anunţat candidatura pentru un mandat în Duma de Stat, în oraşul industrial Ivanovo, în nord-estul Moscovei.

Fiicele lui Putin,  în lumina reflectoarelor 

Participarea celor două fiice ale lui Vladimir Putin la un forum economic la Sankt Petersburg este considerată o mişcare politică şi ar putea fi un semnal despre posibilul succesor al preşedintelui Rusiei. La un forum economic internaţional din Sankt Petersburg de la începutul acestei luni au participat mai mulţi experţi în economie şi cercetare.

Printre aceştia se numără Katerina Tihonova şi Maria Voronţova. Katerina Tikhonova este şefa Centrului pentru Rezerva Intelectuală Naţională al Universităţii de Stat din Moscova şi a prezentat la forum noi strategii pentru stimularea investiţiilor. Maria Vorontsova este expertă în cercetare genetică. Aceasta a fost intervievată pe tema bolilor rare.

Alegerile de pe 19 septembrie pentru cele 450 de locuri din Dumă, camera inferioară a parlamentului, sunt văzute ca un barometru pentru încrederea populaţiei în politicile lui Vladimir Putin.

Conform unui sondaj independent, realizat de Levada Center, Rusia Unită ar fi votată de doar 42% dintre alegători, un motiv în plus pentru Putin de a încerca să ridice entuziasmul în rândul susţinătorilor.

De asemenea, Putin a schimbat legislaţia, iar organizaţiile politice care îl susţin pe Alexsei Navalnîi au fost declarate extremiste şi li s-a interzis accesul la alegeri.

Vladimir Putin, de 68 de ani, conduce Rusia de 20 de ani şi, datorită modificării Constituţiei, va putea să fie preşedinte până în 2036.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite