Rusia

articolul anterior articolul urmator

Lege privind separarea internetului din Rusia de restul lumii, votată la Moscova. Cum ar urma să funcţioneze noul „runet“

29
12 Feb 2019 20:37:47
Autor: Cezar Pădurariu

Membrii Dumei, camera inferioară a Parlamentului din Rusia, au votat marţi, 12 februarie, o lege care priveşte securizarea internetului rusesc în eventualitatea izolării de reţeaua informatică globală.

Legea votată în Duma prevede ca datele generate de companii şi persoane private din Rusia să rămână stocate în interiorul ţării, în loc să fie distribuite la nivel global, relatează corespondentul Euronews la Moscova.

Propunerea legislativă ar urma să mai treacă prin două runde de votare în Duma, iar ulterior să fie trimisă în camera superioară a parlamentului, după care, în caz de adoptare, să fie semnată de preşedintele Vladimir Putin.

Propunerea legislativă avertizează în privinţa unei presupuse "naturi violente a Stategiei Naţionale de Cybersecuritate adoptată în septembrie 2018 în Statele Unite ale Americii", în care Rusia este acuzată "fără dovezi" de atacuri informatice.

Acuzaţii privind atacurile informatice lansate de Rusia în lume sunt făcute cu regularitate în ultimii ani şi din ţări ale Europei sau de către diverse instituţii internaţionale.

Legea votată marţi la Moscova se numeşte Programul Naţional de Economie Digitală, iar iniţiatorii, care au primit sprijinul preşedintelui Vladimir Putin, spun că autorităţile din Rusia trebuie să se asigure că resursele stocate intern pot asigura funcţionarea internetului în eventualitatea unui cyber-atac de proporţii lansat din afara ţării. Într-o astfel de situaţie, Rusia ar urma să se izoleze informatic de restul lumii.

Practic, companiile mari de telecomunicaţii din Rusia ar urma să creeze în următoarea perioadă propriul sistem de adrese de internet, cunoscute în limbaj tehnic drept Domain Name System (DNS), pentru a putea continua să opereze în cazul în care conexiunea cu serverele internaţionale ar fi întreruptă.

Un experiment vizând separarea internetului de restul lumii ar urma să fie făcut în Rusia înainte de 1 aprilie.

Există numeroase voci critice în Rusia în legătură cu această iniţiativă. Costurile estimate oficial pentru implementarea sistemului s-ar ridica la 270 de milioane de euro, dar companiile de telecomunicaţii se plâng că, în realitate, cheltuielile ar fi mult mai mari.

Opoziţia din Parlament arată că, de fapt, este doar o strategie complexă a Puterii de la Moscova de a izola cetăţenii ruşi de restul lumii în diverse momente, cum ar fi perioadele în care au loc alegeri. În plus, spun opozanţii, operatorii de internet ar avea control discreţionar asupra tuturor informaţiilor furnizate de persoane sau companii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

_wakki m
12.02.2019, 20:47:15

excelent, excelent nu au decât să se izoleze, nu le duce nimeni dorul cocina rasîia să se izoleze complet, și pe internet și peste tot, să stea acolo și să nu mai auzim de ei

+5 (7 voturi)
Nicu_4
12.02.2019, 21:08:28

deabia scapa devarul de trolli rusi ,ups da creca aia o sa aiba permisiune speciala numai cat sa posteze ce zice polkovnicu

+3 (3 voturi)
Gabriel din Bugeac
12.02.2019, 21:23:01

Ce superbă este Rusia.. Trebuie să o vizitați.

-6 (6 voturi)
jan11
12.02.2019, 22:02:09

din Bugea Sugel Trolel-Nu,multumim frumos,ti-o lasam tie pe toata.Si daca tot iti place atat de mult Rusia poti sa ramai acolo.

+4 (4 voturi)
IonIon Codreanu
12.02.2019, 21:43:24

”datele generate de companii şi persoane private din Rusia să rămână stocate în interiorul ţării, în loc să fie distribuite la nivel global” Nu am nici o îndoială că USA și nu numai procedează la fel.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările