Lupta dintre David şi Goliat, în variantă rusească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin şi opozantul rus Alekei Navalnii
Preşedintele rus Vladimir Putin şi opozantul rus Alekei Navalnii

Preşedintele rus Vladimir Putin încearcă toate metodele pentru a-i închide gura celui mai periculos critic al său, Aleksei Navalnîi.

Justiţia rusă a condamnat marţi organizaţia principalului oponent al Kremlinului Aleksei Navalnîi la plata a trei amenzi, în special pentru că nu a şters de pe Youtube o anchetă în care-l acuza pe fostul premier Dmitri Medvedev că a fost în fruntea unui imperiu imobiliar, potrivit AFP. Ivan Jdanov, directorul Fondului Anticorupţie (FBK), colegul lui Navalni, a declarat pe Twitter că a fost amendat cu 100.000 de ruble (1.175 euro la rata actuală). El a fost judecat la Moscova pentru că nu s-a supus unei ordonanţe judecătoreşti prin care i-a cerut să şteargă de pe Youtube o anchetă difuzată în martie 2017 de echipa lui Navalnîi. Acest film documentar îl acuză pe Dmitri Medvedev, pe atunci premier, că ar avea o imensă avere imobiliară finanţată de oligarhii ruşi, acuzaţii respinse de Medvedev. Miliardarul Alişer Uusmanov, unul dintre cei mai bogaţi ruşi, menţionat în acest videoclip, a obţinut în instanţă ca acest video să fie retras. 

Navalnîi îşi închide Fundaţia Anticorupţie

Aleksei Navalnîi a anunţat că îţi închide Fundaţia Anticorupţie (FBK), prin care a dezvăluit corupţia de la Kremlin. Măsura anunţată de activistul rus vine după ce fundaţia sa, FBK, a pierdut şi un proces de defăimare şi trebuie să plătească despăgubiri de peste un milion de euro către un apropiat al Kremlinului, Evgheni Prigojin, poreclit „bucătarul lui Putin”, pe care l-a acuzat că a provocat un val de toxiinfecţii alimentare în şcolile din Moscova, prin firma sa de catering, care deserveşte unităţile de învăţământ.

 „Nu e glumă. Nu e un truc de marketing. Fundaţia Anticorupţie, pe care am înfiinţat-o acum nouă ani, va fi preluată în curând de bucătarul lui Putin şi de prietenii lui”, a anunţat Aleksei Navalnîi, într-un mesaj pe Twitter. Pentru a evita ca banii celor peste 7.600 de donatori care susţin fundaţia să ajungă în conturile lui Evgheni Prigojin, „bucătarul lui Putin”, Navalnîi a decis să renunţe la fundaţie şi să creeze o nouă organizaţie. FBK a publicat de-a lungul anilor mai multe investigaţii video despre oligarhi, oficiali guvernamentali, şefi ai companiilor de stat, prieteni şi rude ale acestora – toţi implicaţi în corupţie. În timp ce presa instituţională din Rusia este puternic controlată sau influenţată de Kremlin, anchetele de presă au rămas în mare parte în seama unor platforme independente, precum FBK a lui Aleksei Navalnîi.

Cele mai populare investigaţii ale FBK, amintite de Europa Liberă:

1. Vilele lui Medvedev

În ancheta intitulată „Nu-i spuneţi Dima”, a fost dezvăluită faţa necunoscută a averii premierului rus Dmitri Medvedev, care a pozat mereu într-un politician liberal şi susţinător al anticorupţiei. Publicată în martie 2017, acesta este cea mai de succes producţie a FBK, cu peste 35 de milioane de afişări pe YouTube. Ancheta a pornit de la informaţiile publicate de un hacker care i-a spart telefonul lui Medvedev în 2014 şi a dezvăluit mesaje, dar şi achiziţii de diverse aparate şi gadget-uri, făcute online de premierul rus. Folosindu-se de aceste informaţii, fundaţia lui Navalnîi a descoperit un adevărat imperiu de afaceri controlat în secret de Medvedev, prin ONG-uri. Inclusiv vile, iahturi sau podgorii. 

2. Procurorul şi fiii lui

A doua cea mai populară anchetă video a fundaţiei lui Navalnîi, cu peste 12 milioane de afişări pe YouTube, a fost publicată în decembrie 2015. În ea, cei doi fii ai procurorului general al Rusiei de la vremea respectivă, Iuri Ceaika, sunt acuzaţi că s-au îmbogăţit ilegal, folosindu-se de subordonaţii tatălui lor. Ancheta susţine că familia lui Ceaika şi oficiali din biroul procurorului general aveau legături de afaceri cu o bandă de infractori din sudul Rusiei. Liderii acestui clan au fost condamnaţi pentru uciderea a 12 persoane, inclusiv patru copii, în 2010. Filmul mai arată că Artiom, unul dintre fiii lui Ceaika, care trăieşte în Elveţia, a beneficiat de privatizări ilegale în Rusia, care i-au permis să îşi cumpere un hotel în Grecia şi o vilă în Elveţia. Celălalt fiu, Igor Ceaika, deţinea mai multe afaceri în Rusia, care ar fi primit ilegal contracte cu statul pentru construcţii şi proiecte de dezvoltare. 

3. Oligarhul şi profesoara de sex

În investigaţia intitulată „Iahturi, oligarhi, fete: un vânător de oameni dezvăluie un şpăgar”, fundaţia lui Navalnîi a urmărit postările pe social media ale Nastiei Ribka, o tânără din Belarus care se intitulează antrenoare de sex. De aici, au fost descoperite legături între oligarhul Oleg Deripaska şi un înalt oficial din diplomaţia rusă. În postările Anastasiei Vaşukevici, alias Nastia Ribka, reieşea că vicepremierul rus Serghei Prihodko beneficia de tratament de lux pe iahturile lui Deripaska, în 2016, unde discutau şi despre politica americană. După publicarea acestui material, „profesoara de sex” Vaşukevici a fost arestată în Thailanda, sub acuzaţia de încălcare a legilor muncii, şi a fost deportată în Rusia, unde a fost arestată în ianuarie 2019. În cele din urmă, a fost eliberată şi trimisă în ţara de origine, în Belarus.

4. Ascunzătoarea lui Putin

Materialul din 2017 arată că preşedintele Rusiei foloseşte o veche vilă de pe o insulă rusească de la graniţa cu Finlanda, pentru a-şi petrece vacanţa. Proprietatea de 50 de hectare, de pe insula Lodohny, nu departe de oraşul Vyborg, se află într-un golf de lângă Finlanda. În acte, ea aparţine lui Oleg Rudnov, un om de încredere al lui Putin, din Sankt Petersburg, care deţine compania Baltic Media Group. Rudnov a mai condus şi o altă firmă deţinută de un alt apropiat de-al lui Vladimir Putin, muzicianul Serghei Roldugin, care ar fi canalizat prin offshore-uri o parte din averea secretă a preşedintelui rus, după cum reiese din dezvăluirile Panama Papers.

5. Banii lui Mişutin

Una dintre cele mai recente investigaţii FBK, din ianuarie 2020, dezvăluie averea noului premier al Rusiei, Mihail Mişutin, numit de Putin în locul lui Medvedev. Familia acestuia deţine proprietăţi în zona Moscovei, în valoare de 40 de milioane de dolari, deşi Mişutin a lucrat toată viaţa la stat. Înainte de a fi numi premier, Mişutin a condus Fiscul rusesc. Mişutin a declarat că şi-ar fi câştigat averea de-a lungul a doi ani în care a lucrat pentru o firmă de investiţii din Moscova, între 2008 şi 2010, apoi ar fi investit banii în depozite bancare cu dobândă mare.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite